I Ty możesz samodzielnie przygotować słodki stół na imprezę urodzinową, chrzciny, komunię czy wesele. To naprawdę nic trudnego. Mini deserki i inne mini słodkości zawsze robią wrażenie na gościach, bo wyglądają uroczo, każdy tak samo. Gościom przejadło się już ciasto, lubią nowe i pyszne słodkości.
PRZEPISY
Zebrałam dla Was przepisy na deserki, które najczęściej przygotowujemy na słodki stół. Wystarczy kliknąć w zdjęcie, a przeniesie Was do odpowiedniego przepisu.
Tiramisu kajmakowe
To połączenie kremu mascarpone i masy kajmakowej ze świeżymi malinami przełożone biszkoptami nasączonymi kawą. Smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje.
Malinowa chmurka
To mini wersja słynnego ciasta. Na spodzie mamy kruche ciasteczka maślane, następnie maliny zatopione w galaretce (mogą być mrożone), krem śmietankowy, mini bezy i płatki migdałów. Smakuje obłędnie.
Deser budyniowy z mascarpone z truskawkami
To połączenie kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone, truskawek oraz bitej śmietany. Prezentuje się bardzo efektownie i jest łatwy do przygotowania.
Deser Karpatka
To szybka wersja domowej Karpatki. Nie musimy piec ciasta ptysiowego, bo wykorzystujemy gotowy groszek ptysiowy. Krem przygotowany jest na żółtkach, jest aksamitny i delikatny. Na pewno zaskoczysz gości tym deserkiem.
Malinowe trifle
To połączenie kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone, malin w galaretce oraz bitej śmietany. Prezentuje się bardzo efektownie i smakuje wszystkim. Można zrobić wersję truskawkową czy jagodową.
Deser Banoffee
Banoffee to deser składający się z 4 składników: ciasteczek, kajmaku, bananów i śmietanki. Jest prze-pyyyyszny! A przy tym łatwy i szybki do przygotowania.
Pana cotta
Pana cotta to klasyka. Nie powinno jej zabraknąć na słodkim stole. Przygotowuje się ją bardzo szybko i z małej ilości składników. Na moim blogu znajdziecie przepisy na pana cottę:
Pudding chia z mango
Możesz przygotować go w wersji klasycznej lub kokosowej. To fajna opcja na deser bez cukru. Idealna dla osób dbających o linię czy wegan.
Mus z marakui
Ten deser wprowadzi świeżość i egzotykę na Twój słodki stół Uwielbiam go, bo jest taki kremowy i ma niepowtarzalny smak.
Mini serniczki
Uwielbiam mini serniczki, bo to taka urocza wersja sernika. Jeden przepis, a można przygotować z niego tyle wariantów smakowych. Moja ulubiona wersja to serniczki z lemon curd. Mąż uwielbia z dodatkiem bitej śmietany i kajmaku. Tradycjonaliści skuszą się na serniczka z frużeliną wiśniową. Ale kto się oprze serniczkom z polewą czekoladową? Mini serniczki zawsze cieszą się powodzeniem.
Najbardziej elegancko prezentują się w takich sztywnych papilotkach. Ale spokojnie można je upiec w zwykłych papierowych - też się sprawdzają.
Miniserniczki trzyskładnikowe
Te serniczki cieszą się dużym powodzeniem na blogu. Przygotujesz je bardzo szybko, bo potrzebne są tylko 3 składniki. Na spód możesz wyłożyć gotowe ciasteczko oreo. Udekoruj je świeżymi owocami i gotowe.
Serniki
Bardzo lubię przygotowywać na słodkie stoły mini serniczki. Ale lubię także przygotować duży sernik w tortownicy i podać go pokrojony na paterze. Taki sernik również możemy pięknie udekorować i będzie robił mega wrażenie. Latem stawiam na serniki z owocami, A jesienią i zimą na serniki z musami. Zajrzyj koniecznie do moich sprawdzonych przepisów na serniki.
Deser z ryżem preparowanym
To wariacja na temat słynnego deseru z dzieciństwa - szyszek. Znajdziemy tutaj ryż preparowany, kajmak, migdały, śmietanę kremówkę i mascarpone.
Mini torciki fryzyjskie
Przepyszne i pięknie prezentujące się torciki. Jest to mini wersja mojego ulubionego tortu kruchego. Znajdziecie tutaj: kruchutkie blaty z kruszonką przełożone powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Charakterystyczne dla tego wypieku jest ułożenie promieniście kawałków pokrojonego ciasta.
Torciki miodowe z kremem czekoladowym
Trzy miodowe ciasteczka przekładamy kremem czekoladowym i konfiturą malinową. Wierzch dekorujemy dowolnie: latem świeżymi owocami, a zimą może być to frużelina czy kolorowa posypka.
Cake pops
To jedne z najbardziej pożądanych słodkości na słodkim stole. Kawałki ciasta zlepione dowolnym kremem i mascarpone, oblane czekoladą i udekorowane. Naprawdę bomba! Cieszą oko i podniebienie. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na cake pops: karmelowe, z nutellą, korzenne, malinowe, z masłem orzechowym, żurawinowe. Są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale można przygotować je nawet 2 dni wcześniej.
Bezowe gniazdka
To deser niezwykle pyszny i efektowny, ale dość nietrwały. Nie da się go przygotować dużo wcześniej. Tzn. same bezowe gniazdka można upiec kilka dni wcześniej, ale krem i owoce wykładamy dopiero kilka godzin przed podaniem. Podaje je najczęściej na bankietówkach (przyklejam odrobiną rozpuszczonej czekolady).
Monoporcje
Monoporcje to nowoczesne desery, które powstają z musu śmietankowego, który zamrażamy, a następnie polewamy błyszczącą polewą lub czekoladą. Naszą ulubioną wersją jest monoporcja karmelowa z orzechami. Aby je przygotować potrzebna jest specjalna forma w kształcie półkuli.
Mini donaty
Malutkie, okrągłe pieczone pączki, ozdobione rozpuszczoną czekoladą i różnymi posypkami. Hit wśród dzieci i dorosłych. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma.
Cakesicles
To inna wersja cake popsów. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma silikonowa. Cieszą się powodzeniem, zwłaszcza wśród dzieci. Można je dekorować na milion sposobów.
Muffinki
Jeśli nie masz czasu ani specjalnych zdolności do pieczenia ciast to na słodki stół możesz przygotować muffinki. Muffinki na pewno będą cieszyły się powodzeniem wśród dzieci. Są ekspresowe w przygotowaniu. Jeśli chcesz możesz dodatkowo ozdobić je kremem, ale nie jest to konieczne. Możesz wykorzystać sztywne papilotki albo zwykłe papierowe.
Babeczki z kremem
Babeczki z kremem czyli cupcakes zawsze cieszą się wielkim powodzeniem na imprezach. Połączenie ucieranego ciasta z kremem i np. owocami smakuje zawsze i wszystkim. Na mim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na różne ciasta babkowe i kremy. Na większe imprezy wybierajcie kremy maślane np. z mlekiem skondensowanym. Takie kremy długo wytrzymują na stole, nie rozpuszczają się.
Babeczki można bardzo ładnie zaprezentować na piętrowej paterze:
Mini babeczki z kremem
Moim nowym odkryciem na słodkie stoły są mini babeczki. Aby je przygotować potrzebna jest forma do mini muffinów. Dzieci je uwielbiają! A co najważniejsze to idealna porcja dla najmłodszych. Babeczki ozdabiam kremem i kolorową posypką. Powstają z tego samego ciasta co duże babeczki.
A jeśli masz już formę na mini muffinki to możesz na słodki stół przygotować także:
Kruche babeczki z kremem i owocami
Takie babeczki to ukłon w stronę starszego pokolenia. Oprócz nowoczesnych słodkości warto mieć na stole także klasyczne kruche babeczki wypełnione pysznym kremem budyniowym i ozdobione owocami.
SPRZĘT
Nie musisz mieć specjalnego sprzętu, aby przygotować słodki stół, ale na pewno przyda Ci się szpryca czy rękaw cukierniczy oraz waga kuchenna.
Do przygotowania deserków potrzebne będą pojemniczki. Jestem zwolenniczką podawania deserów w szklanych pucharkach czy szklaneczkach. Nie lubię jednorazowych plastikowych opakowań. Takie plastikowe pojemniczki łatwo znajdziecie na Allegro. Duże pucharki, w których podaje deserki, to kielichy z Ikei o pojemności 300ml (wysokości 12cm). A te małe szklaneczki to szklaneczki po jogurcikach jeżynowych Amores kupionych w Biedronce. Mają pojemność około 130ml.
Na słodkie stoły przydadzą się również patyczki do cake pops, o długości 15cm, kupuję je na Allegro. Najlepiej sprawdzają mi się patyczki plastikowe. Nie przepadam za robieniem cake popsów na słomkach. Do lodów (cakesicles) potrzebna jest specjalna forma silikonowa oraz drewniane patyczki. A do serniczków i babeczek polecam sztywne, ozdobne papilotki. Wszystkie rzeczy znajdziecie na Allegro. Na bezy i monoporcje potrzebne będą bankietówki czyli sztywne małe podkładki. Używam takich o średnicy 8cm.
PREZENTACJA
Słodkości to podstawa słodkiego stołu, ale trzeba je jeszcze odpowiednio zaprezentować. Patery, ozdobne talerze, postumenty, bomboniery, obrus, świeczniki - te wszystkie elementy wpływają na efekt końcowy.
A jeśli chodzi o podanie słodkości, skąd wziąć takie piękne patery i talerze? Patery i talerze kupowałam w rożnych miejscach stacjonarnie i przez internet. Te piękne złote i srebrne patery, które widzicie na zdjęciach są zamówione z Aliexpress. Złote talerze i szkatułki to HM Home. Srebrne krągłe talerze to HomeSay. Patery z wstążką są z Pepco. Duże paterki niebieskie i różowe są z Allegro. Postumenty oraz bomboniery na bezy również zamówione są przez internet.
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące słodkiego stołu to napisz w komentarzu - chętnie pomogę 🙂
Zapraszam również do zapoznania się z moimi przepisami na domowe torty, które będą ozdobą niejednej imprezy urodzinowej.
Świetny wpis,piękne i zapewne pyszne te słodkie stoły wykonane przez Panią, gratuluję 👍
Bardzo dziękuje ♥️ Mam nadzieję, że ten wpis pomoże w przygotowaniach słodkości na własne przyjęcia 😉
Piękne! Super pomysły, dziękuję🙂
Polecam się 😍
Piękne stoły i mega przydatny post.
Czy koszt szklanych pojemniczków wlicza Pani do oferty czy po przyjęciu wracają do Pani ?
Na szklaneczki i patery warto poprosić o kaucję zwrotną. Gdy jakiś pojemniczek nie wrócił do mnie to osoby pokrywały jego koszt.
Cieszę się, że wpis się przydaje 😃
Dzień dobry. Chciałabym przygotować słodki stół na komunię syna. Jak rozłożyć sobie pracę?
Wszystko zależy ile i jakie słodkości chce Pani przygotować ☺️
Czy deserki można przygotować dzień wcześniej? Czy raczej nie wszystkie?
Można 😍 Bardzo dobrze się przechowują.
Bardzo dziękuję za odpowiedź ❤️
Dziękuje za obszerny wpis, zastanawiam się nad przygotowaniem słodkiego stołu na własne wesele, czy to dobry pomysł? Jak cenowo wychodzi jedna porcja?
To zależy na ile osób będzie wesele i ktoś ewentualnie pomoże przy rozstawianiu słodyczy 🤭 Bo niestety słodycze najlepiej rozłożyć 1-2h przed przybyciem gości🥲 Myślę, że to dobry pomysł. Sami robiliśmy nasz pierwszy poważniejszy słodki stół właśnie na swoje wesele.
Cenowo to nie odpowiem, bo to zależy jakie deserki będą i ile na osobę. Ale własny słodki stół na pewno wyjdzie taniej niż zamówiony gdzieś w cukierni.
Życzę powodzenia 💜
Ile max (dni) wcześniej można przygotować deserki?
Jeśli wesele jest w sobotę to niektóre z nich np. cake pops, serniczki mogą być gotowe już w czwartek. Ale takie jak: tiramisu kajmakowe to najlepiej na końcu w piątek.
Chciałabym zrobić słodki stół na wesele, jednak planuję je gdy jest dość ciepło – czerwiec-sierpień (nie mamy konkretnego terminu), Co mogę zrobić, jak zabezpieczyć kremy, by się nie popsuły do końca imprezy? Sala nie ma klimatyzacji, dlatego obawiam się, że czekolada i kremy spłyną.
Na pewno wówczas nie warto wykładać wszystkich słodkości na raz. Najlepiej wyłożyć część, a obsługa niech resztę na bieżąco dokłada ☺️ Jeśli będą upały to waro postawić na mini serniczki, desery w szklaneczkach, a babeczki raczej z kremem maślanym niż śmietanowym 😉
Dzień dobry, mam do przygotowania 160 szt. słodkości. Czy mogę zacząć je przygotowywać w środę? Impreza jest w sobotę. Z góry dziękuję za odpowiedź 😊
Pewnie, że tak 😍 Wszystko tylko zależy jakie to będą słodkości. Niektóre można przygotować dużo wcześniej, a niektóre lepiej nie.
Czy w deserkach gdzie jest kremówka z mascarpone używa Pani żelatyny aby mieć pewność ze deserek “przetrwa” nawet jak jest gorąco? Chce zrobic deserki na komunie synka i muszę je zrobić już w sobotę i boje jak będą wyglądać po takim czasie bez dodania żelatyny
Nie, ja nigdy nie dodawałam żelatyny. To może zamiast deserów z bitą śmietaną bezpieczniej zrobić pana cotte w słoiczkach?
Dzień dobry. Jak Pani przelicza ilość słodkości na słodki stół względem ilości osób np. na wesele? Mam zrobić słodki stół na wesele na 260 osób i nie mam pojęcia jak to przeliczyć bo przecież nie zrobię po 260 szt. każdego deserku, monoporcji czy babeczek. Zawsze nurtowało mnie to pytanie🙈.
Zazwyczaj liczy się 3 sztuki słodkości na osobę. Ale na takie duże wesele to zastanowiłabym się czy jednak nie przygotować 2 szt./os. 😉
Czy napisze Nam Pani jakie deserki można przygotować we wtorek lub środę, a które w piątek? Impreza jest w sobotę 😊
We wtorek i środę to można jedynie upiec bezowe gniazdka i mini beziki :/ Można też zrobić monoporcje do zamrażarki.
Nie zrobiłabym żadnego gotowego deseru wtedy, to za wcześnie. Pierwsze zawsze robiliśmy mini serniczki, ale to w czwartek (ewentualnie środa wieczór) 😉 W środę można jeszcze upiec ciasto na cake pops.