Desery na słodki stół czyli jak samodzielnie przygotować słodki stół?

I Ty możesz samodzielnie przygotować słodki stół na imprezę urodzinową, chrzciny, komunię czy wesele. To naprawdę nic trudnego. Mini deserki i inne mini słodkości zawsze robią wrażenie na gościach, bo wyglądają uroczo, każdy tak samo. Gościom przejadło się już ciasto, lubią nowe i pyszne słodkości.

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

PRZEPISY

Zebrałam dla Was przepisy na deserki, które najczęściej przygotowujemy na słodki stół. Wystarczy kliknąć w zdjęcie, a przeniesie Was do odpowiedniego przepisu.

Tiramisu kajmakowe

To połączenie kremu mascarpone i masy kajmakowej ze świeżymi malinami przełożone biszkoptami nasączonymi kawą. Smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje.

Tiramisu kajmakowe z malinami

Tiramisu kajmakowe z malinami

Malinowa chmurka

To mini wersja słynnego ciasta. Na spodzie mamy kruche ciasteczka maślane, następnie maliny zatopione w galaretce (mogą być mrożone), krem śmietankowy, mini bezy i płatki migdałów. Smakuje obłędnie.

Malinowa chmurka w szklance

Malinowa chmurka w szklance

Deser budyniowy z mascarpone z truskawkami

To połączenie kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone, truskawek oraz bitej śmietany. Prezentuje się bardzo efektownie i jest łatwy do przygotowania.

Deser budyniowy z truskawkami

Deser budyniowy z truskawkami

Deser Karpatka

To szybka wersja domowej Karpatki. Nie musimy piec ciasta ptysiowego, bo wykorzystujemy gotowy groszek ptysiowy. Krem przygotowany jest na żółtkach, jest aksamitny i delikatny. Na pewno zaskoczysz gości tym deserkiem.

Deser karpatka

Deser karpatka

Malinowe trifle

To połączenie kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone, malin w galaretce oraz bitej śmietany. Prezentuje się bardzo efektownie i smakuje wszystkim. Można zrobić wersję truskawkową czy jagodową.

Kremowy deser budyniowy z malinami

Kremowy deser budyniowy z malinami

Deser Banoffee

Banoffee to deser składający się z 4 składników: ciasteczek, kajmaku, bananów i śmietanki. Jest prze-pyyyyszny! A przy tym łatwy i szybki do przygotowania.

Deser Banoffee

Deser Banoffee

Pana cotta

Pana cotta to klasyka. Nie powinno jej zabraknąć na słodkim stole. Przygotowuje się ją bardzo szybko i z małej ilości składników. Na moim blogu znajdziecie przepisy na pana cottę:

Karmelowa pana cotta z sosem malinowym

Karmelowa pana cotta z sosem malinowym

Pudding chia z mango

Możesz przygotować go w wersji klasycznej lub kokosowej. To fajna opcja na deser bez cukru. Idealna dla osób dbających o linię czy wegan.

Kokosowy pudding chia z mango

Kokosowy pudding chia z mango

Mus z marakui

Ten deser wprowadzi świeżość i egzotykę na Twój słodki stół Uwielbiam go, bo jest taki kremowy i ma niepowtarzalny smak.

Mus z marakui

Mus z marakui

Mini serniczki

Uwielbiam mini serniczki, bo to taka urocza wersja sernika. Jeden przepis, a można przygotować z niego tyle wariantów smakowych. Moja ulubiona wersja to serniczki z lemon curd. Mąż uwielbia z dodatkiem bitej śmietany i kajmaku. Tradycjonaliści skuszą się na serniczka z frużeliną wiśniową. Ale kto się oprze serniczkom z polewą czekoladową?  Mini serniczki zawsze cieszą się powodzeniem.

Najbardziej elegancko prezentują się w takich sztywnych papilotkach. Ale spokojnie można je upiec w zwykłych papierowych - też się sprawdzają.

Mini serniczki

Mini serniczki

Miniserniczki trzyskładnikowe

Te serniczki cieszą się dużym powodzeniem na blogu. Przygotujesz je bardzo szybko, bo potrzebne są tylko 3 składniki. Na spód możesz wyłożyć gotowe ciasteczko oreo. Udekoruj je świeżymi owocami i gotowe.

Miniserniczki trzyskładnikowe

Miniserniczki trzyskładnikowe

Serniki

Bardzo lubię przygotowywać na słodkie stoły mini serniczki. Ale lubię także przygotować duży sernik w tortownicy i podać go pokrojony na paterze. Taki sernik również możemy pięknie udekorować i będzie robił mega wrażenie.  Latem stawiam na serniki z owocami, A jesienią i zimą na serniki z musami. Zajrzyj koniecznie do moich sprawdzonych przepisów na serniki.

Sernik z czekoladą karmelową

Sernik z czekoladą karmelową

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik pistacjowy "zebra"

Sernik pistacjowy "zebra"

Deser z ryżem preparowanym

To wariacja na temat słynnego deseru z dzieciństwa - szyszek. Znajdziemy tutaj ryż preparowany, kajmak, migdały, śmietanę kremówkę i mascarpone.

Deser karmelowy z ryżem preparowanym

Deser karmelowy z ryżem preparowanym

Mini torciki fryzyjskie

Przepyszne i pięknie prezentujące się torciki. Jest to mini wersja mojego ulubionego tortu kruchego. Znajdziecie tutaj: kruchutkie blaty z kruszonką przełożone powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Charakterystyczne dla tego wypieku jest ułożenie promieniście kawałków pokrojonego ciasta.

Mini torciki fryzyjskie

Mini torciki fryzyjskie

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

Trzy miodowe ciasteczka przekładamy kremem czekoladowym i konfiturą malinową. Wierzch dekorujemy dowolnie: latem świeżymi owocami, a zimą może być to frużelina czy kolorowa posypka.

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

Cake pops

To jedne z najbardziej pożądanych słodkości na słodkim stole. Kawałki ciasta zlepione dowolnym kremem i mascarpone, oblane czekoladą i udekorowane. Naprawdę bomba! Cieszą oko i podniebienie. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na cake pops: karmelowe, z nutellą, korzenne, malinowe, z masłem orzechowym, żurawinowe. Są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale można przygotować je nawet 2 dni wcześniej.

Karmelowe cake pops

Karmelowe cake pops

Słodki stół przygotowany na chrzciny Stasia

Słodki stół przygotowany na chrzciny Stasia

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Bezowe gniazdka

To deser niezwykle pyszny i efektowny, ale dość nietrwały. Nie da się go przygotować dużo wcześniej. Tzn. same bezowe gniazdka można upiec kilka dni wcześniej, ale krem i owoce wykładamy dopiero kilka godzin przed podaniem. Podaje je najczęściej na bankietówkach (przyklejam odrobiną rozpuszczonej czekolady).

Mini bezy Pavlova

Mini bezy Pavlova

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Słodki stół przygotowany na wesele Agnieszka i Przemka

Słodki stół przygotowany na wesele Agnieszka i Przemka

Monoporcje

Monoporcje to nowoczesne desery, które powstają z musu śmietankowego, który zamrażamy, a następnie polewamy błyszczącą polewą lub czekoladą. Naszą ulubioną wersją jest monoporcja karmelowa z orzechami. Aby je przygotować potrzebna jest specjalna forma w kształcie półkuli.

Mus karmelowy z czekoladą i orzechami

Mus karmelowy z czekoladą i orzechami

Słodki stół przygotowany na wesele Agnieszka i Przemka

Słodki stół przygotowany na wesele Agnieszka i Przemka

Mini donaty

Malutkie, okrągłe pieczone pączki, ozdobione rozpuszczoną czekoladą i różnymi posypkami. Hit wśród dzieci i dorosłych. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma.

Mini donaty

Mini donaty

Cakesicles

To inna wersja cake popsów. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma silikonowa. Cieszą się powodzeniem, zwłaszcza wśród dzieci. Można je dekorować na milion sposobów.

Słodki stół przygotowany na chrzciny Stasia

Słodki stół przygotowany na chrzciny Stasia

Personalizowane cakesicles

Personalizowane cakesicles

Słodki stół przygotowany na wesele Klaudii i Jana

Słodki stół przygotowany na wesele Klaudii i Jana

Muffinki

Jeśli nie masz czasu ani specjalnych zdolności do pieczenia ciast to na słodki stół możesz przygotować muffinki. Muffinki na pewno będą cieszyły się powodzeniem wśród dzieci. Są ekspresowe w przygotowaniu. Jeśli chcesz możesz dodatkowo ozdobić je kremem, ale nie jest to konieczne. Możesz wykorzystać sztywne papilotki albo zwykłe papierowe.

Muffiny z coca colą

Muffiny z coca colą

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem czyli cupcakes zawsze cieszą się wielkim powodzeniem na imprezach. Połączenie ucieranego ciasta z kremem i np. owocami smakuje zawsze i wszystkim. Na mim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na różne ciasta babkowe i kremy. Na większe imprezy wybierajcie kremy maślane np. z mlekiem skondensowanym. Takie kremy długo wytrzymują na stole, nie rozpuszczają się.

Babeczki z jagodami i kremem maślanym z mlekiem skondensowanym

Babeczki z jagodami i kremem maślanym z mlekiem skondensowanym

Babeczki na urodziny

Babeczki na urodziny

Babeczki czekoladowe z kremem truflowym

Babeczki czekoladowe z kremem truflowym

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Babeczki można bardzo ładnie zaprezentować na piętrowej paterze:

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Słodki stół przygotowany na wesele Karoliny i Krystiana

Mini babeczki z kremem

Moim nowym odkryciem na słodkie stoły są mini babeczki. Aby je przygotować potrzebna jest forma do mini muffinów. Dzieci je uwielbiają! A co najważniejsze to idealna porcja dla najmłodszych. Babeczki ozdabiam kremem i kolorową posypką. Powstają z tego samego ciasta co duże babeczki.

A jeśli masz już formę na mini muffinki to możesz na słodki stół przygotować także:

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Mini babeczki confetti (z kolorową posypką)

Kruche babeczki z kremem i owocami

Takie babeczki to ukłon w stronę starszego pokolenia. Oprócz nowoczesnych słodkości warto mieć na stole także klasyczne kruche babeczki wypełnione pysznym kremem budyniowym i ozdobione owocami.

Słodki stół w kolorze złotym

Słodki stół w kolorze złotym


SPRZĘT

Nie musisz mieć specjalnego sprzętu, aby przygotować słodki stół, ale na pewno przyda Ci się szpryca czy rękaw cukierniczy oraz waga kuchenna.

Do przygotowania deserków potrzebne będą pojemniczki. Jestem zwolenniczką podawania deserów w szklanych pucharkach czy szklaneczkach. Nie lubię jednorazowych plastikowych opakowań. Takie plastikowe pojemniczki łatwo znajdziecie na Allegro. Duże pucharki, w których podaje deserki, to kielichy z Ikei o pojemności 300ml (wysokości 12cm). A te małe szklaneczki to szklaneczki po jogurcikach jeżynowych Amores kupionych w Biedronce. Mają pojemność około 130ml.

Na słodkie stoły przydadzą się również patyczki do cake pops, o długości 15cm, kupuję je na Allegro. Najlepiej sprawdzają mi się patyczki plastikowe. Nie przepadam za robieniem cake popsów na słomkach. Do lodów (cakesicles) potrzebna jest specjalna forma silikonowa oraz drewniane patyczki. A do serniczków i babeczek polecam sztywne, ozdobne papilotki. Wszystkie rzeczy znajdziecie na Allegro. Na bezy i monoporcje potrzebne będą bankietówki czyli sztywne małe podkładki. Używam takich o średnicy 8cm.


PREZENTACJA

Słodkości to podstawa słodkiego stołu, ale trzeba je jeszcze odpowiednio zaprezentować. Patery, ozdobne talerze, postumenty, bomboniery, obrus, świeczniki - te wszystkie elementy wpływają na efekt końcowy.

A jeśli chodzi o podanie słodkości, skąd wziąć takie piękne patery i talerze? Patery i talerze kupowałam w rożnych miejscach stacjonarnie i przez internet. Te piękne złote i srebrne patery, które widzicie na zdjęciach są zamówione z Aliexpress. Złote talerze i szkatułki to HM Home. Srebrne krągłe talerze to HomeSay. Patery z wstążką są z Pepco. Duże paterki niebieskie i różowe są z Allegro. Postumenty oraz bomboniery na bezy również zamówione są przez internet.

Słodki stół przygotowany na chrzciny Zosi

Słodki stół przygotowany na chrzciny Zosi

Słodki stół przygotowany na wesele Olgi i Tomasza

Słodki stół przygotowany na wesele Olgi i Tomasza

Słodki stół przygotowany na wesele

Słodki stół przygotowany na wesele

Słodki stół w kolorze złotym

Słodki stół w kolorze złotym

Słodki stół na komunię

Słodki stół na komunię

Słodki stół przygotowany na wesele Agnieszka i Przemka

Słodki stół przygotowany na wesele Agnieszka i Przemka

Jeśli masz jakieś pytania dotyczące słodkiego stołu to napisz w komentarzu - chętnie pomogę 🙂


Zapraszam również do zapoznania się z moimi przepisami na domowe torty, które będą ozdobą niejednej imprezy urodzinowej.

PRZEPISY NA TORTY

Tort w cukrowe kwiaty

Tort w cukrowe kwiaty





25 komentarzy

  1. Świetny wpis,piękne i zapewne pyszne te słodkie stoły wykonane przez Panią, gratuluję 👍

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuje ♥️ Mam nadzieję, że ten wpis pomoże w przygotowaniach słodkości na własne przyjęcia 😉

  2. Piękne! Super pomysły, dziękuję🙂

    • cukiereczek

      Polecam się 😍

  3. Piękne stoły i mega przydatny post.
    Czy koszt szklanych pojemniczków wlicza Pani do oferty czy po przyjęciu wracają do Pani ?

    • cukiereczek

      Na szklaneczki i patery warto poprosić o kaucję zwrotną. Gdy jakiś pojemniczek nie wrócił do mnie to osoby pokrywały jego koszt.

      Cieszę się, że wpis się przydaje 😃

  4. Dzień dobry. Chciałabym przygotować słodki stół na komunię syna. Jak rozłożyć sobie pracę?

    • cukiereczek

      Wszystko zależy ile i jakie słodkości chce Pani przygotować ☺️

    • Emi

      Czy deserki można przygotować dzień wcześniej? Czy raczej nie wszystkie?

      • cukiereczek

        Można 😍 Bardzo dobrze się przechowują.

        • Emi

          Bardzo dziękuję za odpowiedź ❤️

  5. Dziękuje za obszerny wpis, zastanawiam się nad przygotowaniem słodkiego stołu na własne wesele, czy to dobry pomysł? Jak cenowo wychodzi jedna porcja?

    • cukiereczek

      To zależy na ile osób będzie wesele i ktoś ewentualnie pomoże przy rozstawianiu słodyczy 🤭 Bo niestety słodycze najlepiej rozłożyć 1-2h przed przybyciem gości🥲 Myślę, że to dobry pomysł. Sami robiliśmy nasz pierwszy poważniejszy słodki stół właśnie na swoje wesele.
      Cenowo to nie odpowiem, bo to zależy jakie deserki będą i ile na osobę. Ale własny słodki stół na pewno wyjdzie taniej niż zamówiony gdzieś w cukierni.
      Życzę powodzenia 💜

  6. Ile max (dni) wcześniej można przygotować deserki?

    • cukiereczek

      Jeśli wesele jest w sobotę to niektóre z nich np. cake pops, serniczki mogą być gotowe już w czwartek. Ale takie jak: tiramisu kajmakowe to najlepiej na końcu w piątek.

  7. Chciałabym zrobić słodki stół na wesele, jednak planuję je gdy jest dość ciepło – czerwiec-sierpień (nie mamy konkretnego terminu), Co mogę zrobić, jak zabezpieczyć kremy, by się nie popsuły do końca imprezy? Sala nie ma klimatyzacji, dlatego obawiam się, że czekolada i kremy spłyną.

    • cukiereczek

      Na pewno wówczas nie warto wykładać wszystkich słodkości na raz. Najlepiej wyłożyć część, a obsługa niech resztę na bieżąco dokłada ☺️ Jeśli będą upały to waro postawić na mini serniczki, desery w szklaneczkach, a babeczki raczej z kremem maślanym niż śmietanowym 😉

  8. Dzień dobry, mam do przygotowania 160 szt. słodkości. Czy mogę zacząć je przygotowywać w środę? Impreza jest w sobotę. Z góry dziękuję za odpowiedź 😊

    • cukiereczek

      Pewnie, że tak 😍 Wszystko tylko zależy jakie to będą słodkości. Niektóre można przygotować dużo wcześniej, a niektóre lepiej nie.

  9. Czy w deserkach gdzie jest kremówka z mascarpone używa Pani żelatyny aby mieć pewność ze deserek “przetrwa” nawet jak jest gorąco? Chce zrobic deserki na komunie synka i muszę je zrobić już w sobotę i boje jak będą wyglądać po takim czasie bez dodania żelatyny

    • cukiereczek

      Nie, ja nigdy nie dodawałam żelatyny. To może zamiast deserów z bitą śmietaną bezpieczniej zrobić pana cotte w słoiczkach?

    • Dzień dobry. Jak Pani przelicza ilość słodkości na słodki stół względem ilości osób np. na wesele? Mam zrobić słodki stół na wesele na 260 osób i nie mam pojęcia jak to przeliczyć bo przecież nie zrobię po 260 szt. każdego deserku, monoporcji czy babeczek. Zawsze nurtowało mnie to pytanie🙈.

      • cukiereczek

        Zazwyczaj liczy się 3 sztuki słodkości na osobę. Ale na takie duże wesele to zastanowiłabym się czy jednak nie przygotować 2 szt./os. 😉

  10. Czy napisze Nam Pani jakie deserki można przygotować we wtorek lub środę, a które w piątek? Impreza jest w sobotę 😊

    • cukiereczek

      We wtorek i środę to można jedynie upiec bezowe gniazdka i mini beziki :/ Można też zrobić monoporcje do zamrażarki.
      Nie zrobiłabym żadnego gotowego deseru wtedy, to za wcześnie. Pierwsze zawsze robiliśmy mini serniczki, ale to w czwartek (ewentualnie środa wieczór) 😉 W środę można jeszcze upiec ciasto na cake pops.

Zostaw odpowiedź