Pana cotta z białą czekoladą i sosem malinowym

Pana cotta to słynny włoski deser śmietankowy. Podawany jest zazwyczaj z sosem owocowym. Jest pyszny, delikatny i kremowy. Ja swoją pana cottę wzbogaciłam o dodatek białej czekolady. Do takiego deseru idealnie pasuje sos malinowy, jagodowy, wiśniowy, żurawinowy czy marakujowy. Zapraszam na porcję słodkości do "Weekendowej Cukierenki" 🙂

Na blogu możecie znaleźć także pana cottę tradycyjną oraz w wersji jagodowej.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PANA COTTA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • ½ szklanki mleka,
  • 100g białej czekolady,
  • 2 łyżki cukru (20g),
  • 1 łyżeczka żelatyny (4g),
  • 20g wody,
  • SOS MALINOWY:
  • 200g malin,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 30g cukru,

PRZYGOTOWANIE:

PANA COTTA: Żelatynę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą!) i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie mieszamy ją.

Do rondelka wlewamy mleko oraz śmietankę, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko razem prawie do momentu zagotowania, ale nie zagotowujemy. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Od razu dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do połączenia. Masę śmietanowo-czekoladową rozlewamy do 4 szklaneczek. Po wystudzeniu szklaneczki odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

SOS MALINOWY: Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy. Gotujemy razem około 5 minut. Po tym czasie maliny przecieramy przez sitko. Gdy malinowy mus wystygnie to rozkładamy go pomiędzy 4 szklaneczki tzn. wykładamy na wierzch deseru. Gdyby sos okazał się za rzadki to możemy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie.

Deser podajemy schłodzony.

Życzę smacznego!

Pana cotta z białą czekoladą

Pana cotta z białą czekoladą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź