Deser malinowa chmurka

Deser Malinowa Chmurka to deser inspirowany słynnym ciastem o tej samej nazwie. Malinowa chmurka to kruche ciasto z malinami w galaretce, kremem śmietankowym z mascarpone i bezą z płatkami migdałów.

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję najlepszy wśród deserów. Ten deser jest idealnie słodki, kremowy, owocowy, wprost idealny! Zamiast kruchego ciasta mamy tutaj kruche maślane ciasteczka, a bezę mamy w postaci pokruszonych małych bezików. Aby jak najdłużej zachować chrupkość bez należy pokruszyć je na deser jak najpóźniej. Małe beziki polecam przygotować z mojego niezawodnego przepisu.

SKŁADNIKI (13 porcji):

  • SPÓD:
  • 125g kruchych maślanych ciasteczek,
  • WARSTWA MALINOWA:
  • 1 galaretka malinowa,
  • 450ml wody,
  • 350g malin,
  • WARSTWA ŚMIETANOWA:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 125g serka mascarpone,
  • DODATKOWO:
  • 100g małych bezików,
  • 30g płatków migdałowych,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Ciasteczka rozkładamy pomiędzy 13 małych szklaneczek.

WARSTWA MALINOWA: Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do szklaneczek wkładamy maliny. Możemy użyć malin świeżych lub mrożonych. Malin mrożonych wcześniej nie rozmrażamy. Maliny zalewamy tężejącą galaretką i całość odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

WARSTWA ŚMIETANOWA: Do miski wkładamy śmietanę kremówkę. Ubijamy ją na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do połączenia. Masę śmietanową rozkładamy do szklaneczek.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na rumiany kolor. Wierzch deserów posypujemy pokruszonymi bezami i płatkami migdałów. Aby bezy nie zmiękły od kremu najlepiej posypać nimi deserki tuż przed podaniem.

Deser chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Życzę smacznego!

Deser malinowa chmurka

Deser malinowa chmurka

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij