Kokosowy pudding chia z mango

Kokos i mango - te smaki pasują do siebie idealnie! Połączyłam je w pysznym i zdrowym deserze. Kokosowy pudding chia z mango to wegański deser tylko z 3 składników. Potrzebujemy do jego przygotowania: nasiona chia, mleczko kokosowe oraz świeże mango. Nasiona chia łączymy z mleczkiem kokosowym i odstawiamy do napęcznienia. Następnie gotowy pudding rozkładamy do szklaneczek i na wierzch wykładamy mango. To jest pyszne!

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 45g nasion chia,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
  • 1 mango

PRZYGOTOWANIE:

Mango obieramy ze skórki, obkrawamy miąższ, usuwamy pestkę. Miąższ blendujemy na gładki mus.

Mleczko kokosowe przekładamy do miseczki. Jeśli jest rozwarstwione to lekko je podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Odstawiamy je na godzinę, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.

Po napęcznieniu pudding rozkładamy do czterech szklanek. Na wierzch wykładamy mus z mango.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  • Jeśli nasze mango jest bardzo słodkie to proponuję chia pudding wymieszać z kilkoma borówkami lub malinami (dla przełamania słodyczy).
  • Do jednego słoiczka wkładamy około 90g puddingu chia i 40g musu z mango.
Kokosowy pudding chia z mango

Kokosowy pudding chia z mango





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź