Uwielbiam przygotowywać mini serniczki, podobnie jak babeczki z kremem (cupcakes). Mini wersja wypieków daje duże pole do popisu, zwłaszcza jeśli chodzi o dekorację. Zgodzicie się chyba ze mną, że wszystko co małe jest piękne 😉
Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam bezproblemowe w przygotowaniu, idealnie słodkie, nieprzesłodzone serniczki przygotowane zaledwie z 3 składników: sera, jajek i mleka skondensowanego. Czuję, że to będzie kolejny blogowy HIT. Spód do serniczków przygotowałam z moich ulubionych ciasteczek Digestive. Ostatnimi czasy było ciężko je dostać w polskich sklepach, ale znów się pojawiły w sprzedaży. Ja kupiłam je w sklepie Netto. Masa serowa powstaje ze zmiksowania wszystkich skąłdników. Pamiętajmy, aby jajka i ser wyjąc wcześniej z lodówki, aby się coiepliły. Serniczki pieczemy około 15 minut. Należy wyczuć swój piekarnik i obserwować kiedy je wyjąć. Po wystudzeniu serniczki koniecznie chłodzimy w lodówce. D
Dekoracja takich serniczków zależy od Was. Świetnie pasują do nich świeże owoce, frużeliny, czekolady, sosy owocowe, karmelowe itp.. Koniecznie pochwalcie się z czym je podaliście w komentarzu 🙂
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- SPÓD:
- 240g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 100g masła,
- MASA SEROWA:
- 450g sera trzykrotnie zmielonego,
- 400g mleka skondensowanego słodzonego,
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Możemy je przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Dwie formy muffinkowe wykładamy papilotkami. Na spód każdej papilotki wykładamy porcję ciasteczek i uklepujemy ją. Foremki wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
* Jeśli nie chce Ci się mielić ciastek lub nie możesz ich nigdzie kupić to na spód możesz wykorzystać ciastka oreo. Wystarczy około 150g ciastek oreo posiekać z grubsza i wyłożyć na dno papilotek.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do miski wkładamy ser i jajka. Miksujemy je na średnich obrotach miksera przez 2 minuty. Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na wolnych obrotach miksera przez 1 minutę. Masa będzie płynna.
Masę serową rozlewamy pomiędzy papilotki. Nalewamy do ¾ wysokości. Serniczki pieczemy około 13-15 minut. Powinny być ścięte z wierzchu, mogą być lekko płynne w środku - po schłodzeniu w lodówce stężeją.
Serniczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Po wystudzeniu przekładamy je do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy im papilotki.
Serniczki podajemy same lub z owocami, frużeliną owocową, polewą czekoladową, sosem toffi, lemon curdem itp.
Życzę smacznego!
Wyszły przepyszne ! Super przepis i baaaradzo prosty 😉
Pierwszy raz korzystałam z przepisu od Cukiereczka i wiem, że na pewno będę zaglądać tu o wiele częściej ???
Kasiu bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że serniczki smakowały 😉
Bardzo proszę o informacje czy można przygotować wg tego przepisu sernik w normalnych rozmiarach (mam na mysli tortownicę).
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Kinga nie próbowałam piec jednego dużego sernika. Pewnie można, ale nie wiem jaki czas pieczenia.
Witam,
Czy można użyć do tego przepisu sera z wiaderka typu president?
Pozdrawiam
Raczej nie polecam tego sera. Polecam Mój Ulubiony lub Piątnica.
Dzień dobry 🙂 czy można do tego przepisu użyć sera z wiaderka ?
Pewnie. Polecam Mój Ulubiony lub Piątnica 😉
Czy po schłodzeniu i zdjęciu papilotek na następny dzień serniczki należy nadal przechowywać w lodówce? Chodzi mi o to, czy jak trochę postoją w temp. Pokojowej to czy będą się rozpływać ?
Nie, nie rozpłyną się w temperaturze pokojowej ?
Czy jeśli dodam ser z wiaderka muszę dodawać mleko skondensowane jeśli tak to czy w takiej proporcji czy mniejszej ??
Do tego przepisu użyłam sera z wiaderka. Także nie zmieniamy proporcji sera i mleka ?
Czy serniczki są mocno słodkie? Ta ilość mleka skondensowanego budzi mój niepokój 😉
Nie, nie są aż tak słodkie ?
Czy zamiast mleka mogę dać śmietanę 30?
Niestety nie.
Jakich najlepiej użyć papilotek do tych serniczkow?
Można użyć zwykłych papierowych, ale trzeba je piec wówczas w formie muffinkowej.
Na rynku są już dostępne sztywne papilotki, które nie wymagają użycia foremki muffinkowej.
Przepis rewelacyjny ? Serniczki bardzo szybko zrobione ,smak obłędny ? Polecam w 100%
Wyszły piękne! Cieszę się, że smakują 🙂
Takie może głupie pytanie, ale to mleko skondensowane to to już ugotowane lub w tubce czy to które trzeba gotowac jeszcze w puszce? Z góry dziękuję za odpowiedź
Mleko skondensowane słodzone w puszce. Nie trzeba go już gotować ? Używam najczęściej z Gostynia.
Bardzo szybkie do zrobienia, pieką się wyśmienicie. Zdecydowanie polecam spróbować! 😊
Bardzo dziękuję 🤗♥️
Polecam! 😁 szybkie, pyszne i efektowne🤩 robiłam już kilka razy i wszystkim zawsze bardzo smakują
Bardzo się cieszę, że smakują ♥️