Deserki budyniowe z mascarpone i truskawkami to pyszne i łatwe w przygotowaniu deserki w dużych pucharkach. Ich najlepszą częścią jest krem budyniowy z mascarpone. Jest przepyszny! Można go jeść bez końca. Przygotowanie kremu to bułka z masłem. Najpierw gotujemy budyń. Studzimy. Gdy ostygnie to miksujemy go z serkiem mascarpone. Jest to krem odpowiedni do deserów. Nie jest to krem do przekładania ciast, bo jest zbyt płynny.
Kremik ten połączyłam z prostą frużeliną truskawkową. I to był strzał w dziesiątkę. Jeszcze bita śmietana na wierzch i mamy naprawdę widowiskowy i pyszny deserek! Polecam gorąco. Może na zbliżający się sezon komunijny?
Więcej przepisów na pyszne deserki
Pyszne deserki, które są łatwe do przygotowania. Super sprawdzą się także maliny czy jagody.
Deser budyniowy z mascarpone i truskawkami
SKŁADNIKI (10 porcji):
- 100g biszkoptów
- KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
- 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40g),
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 500g serka mascarpone,
- FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:
- 450g truskawek,
- 3 łyżki cukru (40g),
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- BITA ŚMIETANA:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: Truskawki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 3 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy stopniowo na gotujące się truskawki. Mieszamy. Powinniśmy otrzymać taki truskawkowy kisiel.
Rozrobioną mąkę wlewamy stopniowo, aby otrzymać pożądaną gęstość. Nie dodajemy całej od razu.
BITA ŚMIETANA: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (wilton 1M).
KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy. Budyń warto przykryć folią, aby nie zrobił się na nim kożuch.
Mascarpone wyjmujemy wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej.
Gdy budyń wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.
ZŁOŻENIE DESERKÓW: Przygotowujemy 10 pucharków. Układamy następujące warstwy:
- pokruszone biszkopty (10g),
- krem budyniowy z mascarpone (100g),
- frużelina truskawkowa (45g),
- bita śmietana.
Deserki podajemy schłodzone. Warto je udekorować przed podaniem pokrojonymi truskawkami. Smacznego!
1 porcja zawiera około 435kcal, w tym: T:32,6g, W:21,2g, B:5,3g.
Jeśli przygotujesz deser budyniowy z truskawkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem