Kremowy deser budyniowy z malinami

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na lekki i prosty deser z malinami. Ten deser to taka ulepszona wersja słynnego deseru angielskiego - trifle. Trifle składa się z 3 warstw: owoców w galaretce, budyniu i bitej śmietany. Budyń jest tutaj w postaci kremu bowiem miksujemy go po ugotowaniu z mascarpone. Do deseru możemy użyć mrożonych malin. Wówczas nie rozmrażamy ich wcześniej, a zalewamy od razu tężejącą galaretkę. Tak naprawdę do tego deseru pasuje większość owoców więc możemy maliny zamienić na jagody, truskawki, borówki czy brzoskwinie.

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • GALARETKA:
  • 1 galaretka malinowa,
  • 400nl wody,
  • 250g malin,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 i ½  szklanki mleka,
  • ¾ opakowania budyniu śmietankowego (30g),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 i ½ łyżki cukru waniliowego,
  • 375g serka mascarpone,
  • BITA ŚMIETANA:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku),
  • Maliny i listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i odstawiamy. Do 4 wysokich szklanek rozkładamy maliny. Zalewamy je tężejącą galaretką. Szklanki odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Wówczas do każdej szklaneczki nakładamy po równo masy budyniowej. Od razu na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Najlepiej nałożyć ją przy pomocy szprycy lub rękawa wówczas będzie się ładnie prezentowała.

MASA BUDYNIOWA: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy. Gdy wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.

BITA ŚMIETANA: Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Przekładamy ją do miski i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną masę. Dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Można użyć malin świeżych lub mrożonych. Malin mrożonych nie rozmrażamy wcześniej.

2) W takich małych słoiczkach na słodki stół 1 porcja kremu (tzn. z 1 mascarpone) wystarczy na około 8-9 słoiczków. Nakładamy około 45g kremu.

Kremowy deser budyniowy z malinami

Kremowy deser budyniowy z malinami





2 komentarzy

  1. Jaka wielkość szklanek?jak potrzebuje zrobić 6 porcji w pucharkach po 300 ml to jakie proporcje zrobić?tak żeby były pełne pucharki?

    • cukiereczek

      Szklanka 250ml.
      Proponuje zrobić 1,5 porcji 🙂

Zostaw odpowiedź