Deser karmelowy z ryżem preparowanym

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na karmelowe deserki, szybkie i proste do przygotowania. Te deserki na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym znany z dzieciństwa przysmak – szyszki. Szyszki to sklejone ze sobą ziarna ryżu preparowanego z kajmakiem lub rozpuszczonymi krówkami. I taką też warstwę ryżową znajdziecie w moim deserku. Warstwa ta wzbogacona jest dodatkowo migdałami. A całość zwieńczona jest przepysznym kremowym musem karmelowym. Mniam 😉

Deser karmelowy z ryżem preparowanym

Deser karmelowy z ryżem preparowanym

SKŁADNIKI (10 porcji):

  • WARSTWA RYŻOWA:
  • 40g ryżu preparowanego,
  • 200g masy kajmakowej,
  • 50g migdałów,
  • WARSTWA KARMELOWA:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 200g masy kajmakowej,
  • 125g serka mascarpone,
  • DODATKOWO:
  • 10g ryżu preparowanego,
  • 20g mlecznej czekolady,
  • Mini biszkopciki,

PRZYGOTOWANIE:

WARSTWA RYŻOWA: Migdały umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy je i obieramy ze skórki. Następnie drobno je siekamy. W misce umieszczamy ryż preparowany, kajmak i posiekane migdały. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę rozkładamy pomiędzy 10 małych szklaneczek.

WARSTWA KARMELOWA: Do miski wkładamy śmietanę kremówkę. Ubijamy ją na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Masę karmelową rozkładamy do szklaneczek.

Wierzch masy karmelowej posypujemy ryżem preparowanym, startą czekoladą i małymi biszkopcikami.

Deser chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Życzę smacznego!

Deser karmelowy z ryżem preparowanym

Deser karmelowy z ryżem preparowanym





4 komentarzy

  1. Twój komentarz

    • cukiereczek

      Pycha ?

  2. Dzień dobry 🙂 czy deser można przygotować dzień wcześniej?

    • cukiereczek

      Tak, spokojnie 😉

Zostaw odpowiedź