Mus z marakui

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam deser wywodzący się z Brazylii. Zwany jest tam mousse de maracuja. Składa się z 3 składników: marakui, mleka skondensowanego i śmietany. Dzięki mleku i śmietance jest kremowy i bardzo słodki, ale marakuja wnosi w niego miły orzeźwiający akcent. Jest bardzo prosty do zrobienia. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Mus z marakui

Mus z marakui

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 4 owoce marakui,
  • 150g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 200g śmietany kremówki,
  • Biszkopty do serwowania

PRZYGOTOWANIE:

Wyjmujemy miąższ z 3 owoców marakui. Przecieramy go dokładnie przez sitko, aby uzyskać tylko puree i sok, a pestki odrzucamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Aby śmietanka dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona. Do śmietany dodajemy mleko skondensowane i miąższ z marakui. Mieszamy całość delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Mus jest gotowy. Rozkładamy go do 4 słoiczków. Na wierzch wykładamy miąższ z pozostałej jednej marakui. Deser odstawiamy na noc do lodówki, aby się przegryzł. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Jako dodatek możemy podać do niego biszkopty.

Życzę smacznego!

Mus z marakui

Mus z marakui





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź