Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam deser wywodzący się z Brazylii. Zwany jest tam mousse de maracuja. Składa się z 3 składników: marakui, mleka skondensowanego i śmietany. Dzięki mleku i śmietance jest kremowy i bardzo słodki, ale marakuja wnosi w niego miły orzeźwiający akcent. Jest bardzo prosty do zrobienia. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 4 owoce marakui,
- 150g mleka skondensowanego słodzonego,
- 200g śmietany kremówki,
- Biszkopty do serwowania
PRZYGOTOWANIE:
Wyjmujemy miąższ z 3 owoców marakui. Przecieramy go dokładnie przez sitko, aby uzyskać tylko puree i sok, a pestki odrzucamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Aby śmietanka dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona. Do śmietany dodajemy mleko skondensowane i miąższ z marakui. Mieszamy całość delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Mus jest gotowy. Rozkładamy go do 4 słoiczków. Na wierzch wykładamy miąższ z pozostałej jednej marakui. Deser odstawiamy na noc do lodówki, aby się przegryzł. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Jako dodatek możemy podać do niego biszkopty.
Życzę smacznego!