Tiramisu kajmakowe z malinami

Od dawna chciałam przygotować tę niebanalną wersję tiramisu, które zobaczyłam na stronie Kwestia Smaku. Wersja kajmakowa rożni się od tradycyjnej obecnością kajmaku zamiast żółtek. Poza tym wszystkie składniki są te same czyli biszkopty maczane w kawie i pyszny krem z serkiem mascarpone. Słodki smak przełamany jest kwaśnymi malinami. Tiramisu kajmakowe to mega prosty, szybki i pyszny deser. "Weekendowa Cukierenka" poleca 🙂

Tiramisu kajmakowe z malinami

Tiramisu kajmakowe z malinami

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 1 paczka małych okrągłych biszkoptów (około 150g),
  • 250g serka mascarpone,
  • 300g masy kajmakowej,
  • 1 szklanka mocnej kawy,
  • 250g malin,
  • 3 łyżki amaretto (można pominąć),
  • Kakao do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Zaparzamy mocną kawę i studzimy ją. Ja zaparzyłam kawę sypaną z 4 łyżeczek. Po ostudzenie kawę mieszamy z amaretto. Przygotowujemy 6 szklaneczek.

Schłodzony serek mascarpone przekładamy do miski. Miksujemy go na wysokich obrotach miksera przez 2 minuty. Następnie dodajemy masę kajmakową i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników i otrzymania gęstego puszystego kremu.

Biszkopty maczamy w kawie przez 2 sekundy z każdej strony. Nie trzymamy ich długo w kawie, aby się nie rozpadły. Jeśli mamy większe biszkopty to możemy je porwać na 2-4 części. Na dnie szklaneczki układamy po 2 biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy połowę kremu kajmakowego. Kolejno układamy maliny. Przykrywamy je pozostałym kremem. Na wierzch wykładamy po 1 całym biszkopcie zamoczonym w kawie. Wierzch oprószamy kakao przez sitko.

Życzę smacznego!

Tiramisu kajmakowe z malinami

Tiramisu kajmakowe z malinami

Inspiracja





14 komentarzy

  1. ❤️Bardzo Pani dziękuję za ten przepis, wykorzystam go jeszcze na nie jedną imprezę, jest pyszny, robi się go szybko i łatwo, a całość robi furorę ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 😉 Deserki wyglądają fenomenalnie!

  2. Deserek prze-py-szny❤️
    Polecam go każdemu, bo robi się go w tempie ekspresowym 😊

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuje za polecenie 😍

  3. Tiramisu robię w dużym naczyniu żaroodpornym, bo tak wszystkim zasmakował za pierwszym razem! Bardzo szybko się robi a jeszcze szybciej rozchodzi 🙂 dziękuje za przepis!

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję za miły komentarz 😍

  4. Cześć, chcę zrobić kilka mini deserów na słodki stół, m. in. To tiramisu, malinowa chmurkę, panna cottę i cake popsy. Moje pytanie, czy jeśli zrobię je w piątek to spokojnie wytrzymają do soboty wieczór już złożone? Cała sobotę będę gotować i chciałabym słodki stół mieć już z głowy 🙂 z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam 😉

    • cukiereczek

      Tak, spokojnie wytrzymają 😃 Cake popsy i pana cotte to można już w czwartek nawet zrobić i będzie ok ☺️

      • A tiramisu przygotowane w czwartek będzie okej w sobotę wieczorem? Pozdrawiam:)

        • cukiereczek

          Myślę, że tak. Trzeba tylko uważać na maliny w tiramisu. Zimą i wiosną są wątpliwej jakości i dość szybko pleśnieją. Więc desery ze świeżymi owocami w tym okresie zrobiłabym na sam koniec 🙂

          • Witam
            Czy proporcje są na 6 słoiczków pokazanych na zdjęciu? Czy dla większych szklanek?

          • cukiereczek

            Proporcje są dla słoiczków pokazanych na zdjęciu 😏

    • Witam. Czy masę kajmakowa najpierw rozpuścić czy bezpośrednio z puszki od razu do ubitego mascarpone?
      Pozdrawiam

      • cukiereczek

        Bezpośrednio z puszki 😉

Zostaw odpowiedź