Zapraszam na drugi przepis w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Pana cotta to znany na całym świecie włoski deser. Powstaje z połączenia mleka i śmietanki. Jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy zagotować mleko z cukrem i śmietaną kremówką, dodać żelatynę i deser odstawić do stężenia do lodówki. Pana cotta świetnie smakuje z owocowymi sosami, dobrze schłodzona.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
MASA KREMOWA
-
250ml mleka,
-
250g śmietany kremówki,
-
2 łyżeczki cukru waniliowego,
-
1 łyżeczka cukru,
-
10-12g żelatyny,
-
SOS WIŚNIOWY
-
200g wydrylowanych wiśni,
-
70g cukru,
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka wody,
-
1 łyżka soku z cytryny,
PRZYGOTOWANIE:
MASA KREMOWA: W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je na mały ogień i zagotowujemy (mieszamy, aby mleko połączyło się ze śmietanką). Zdejmujemy z ognia.
Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Deserki studzimy , a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
SOS WIŚNIOWY: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć (ale nie mogą się rozpadać). Zdejmujemy je z ognia i studzimy.
Wystudzony sos wiśniowy dzielimy pomiędzy 4 słoiczki.
Każdy słoiczek możemy udekorować listkami mięty.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Można przygotować też 6 mniejszych porcji. Do każdego słoiczka nalewamy po 90ml (słodkie stoły).
Pychotka, rodzinka zachwycona ? Polecam ??
Pięknie wyszły! Cieszę się, że smakowały ?
Podwoiła Pani porcje do tyłu deserków?
W zależności ile deserów chce uzyskać to wówczas biorę podwójną, potrójną…itd…ilość składników 😉
Czy można użyć domowego dżemu wiśniowego?
Tak 😉