Deser chia z mango i bananem nie zawiera cukru, a mimo to jest słodki. Jest bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika; sprawi, że będziemy długo syci. Polecam go osobom dbającym o linię.
Warto wzbogacić swoją dietę o nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej). Wpływają bowiem pozytywnie na pracę naszych jelit; dbają o mocne żeby i kości; hamują wzrost komórek nowotworowych, zwłaszcza raka szyjki macicy i raka sutka u kobiet; dbają o naszą wagę.
SKŁADNIKI (2 porcje po 325 kcal):
- 4 łyżki nasion chia,
- ½ szklanki zimnej wody,
- 1 banan (180g),
- 200g gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 mango (400g),
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona chia zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy je na pół godziny, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik. Nasiona mieszamy 2-3 razy podczas pęcznienia. Banana miksujemy z jogurtem za pomocą blendera na gładki mus. Powstały mus łączymy z nasionami chia i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek i odstawiamy do lodówki. Mango obieramy, usuwamy pestkę i miąższ miksujemy na gładki mus. Mus wykładamy do szklanek. Deser podajemy schłodzony.
Wagę owoców podałam ze skórką (i pestką).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Cała potrawa zawiera około 650kcal. W tym:
- węglowodany – 104g,
- białko – 20g,
- tłuszcz – 18g,
- błonnik – 21g.
Proponuję podanie dwóch porcji po około 325kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.
uwielbiam i robię od czasu do czasu różne puddingi z chia 🙂
Bardzo lubię takie puddingi. Są zdrowe i lekkie 🙂
nigdy nie wiem co zabrać na 2 śniadanie na uczelnię, Zrobię sobie taki deserek, Cukiereczki dzięki za przepis 🙂
Skąd ma pani takie słoiczki do pudingu???
Malinka zamówiłam przez internet. Są to słoiczki firmy Weck.
Fajny pomysł na zdrowy i pyszny podwieczorek ? zniknał w mgnieniu oka!
Monika jak pięknie podany 🙂