Mini bezy Pavlova

Długo szukałam i testowałam przepisy na bezy. Aż w końcu wiem jak przygotować bezy idealne, śnieżnobiałe. Po małych bezach przyszedł czas na mini Pavlove, chrupiące z zewnątrz, a ciągnące w środku. Dziś w "Weekendowej Cukierence" zdradzam Wam mój przepis na bezowe gniazdka z kremem śmietankowym i owocami.

Przy bezach ważna jest temperatura, czas pieczenia, długie miksowanie oraz proporcja cukru do białek. Białka, które są w temperaturze pokojowej ubiją się na większą pianę niż te wyjęte prosto z lodówki. Najlepsze efekty uzyskamy używając cukru drobnego do wypieków. Do piany bezowej możemy użyć barwnika. Wówczas uzyskamy bezy kolorowe. Zasada przy mini Pavlovach jest taka, że na 1 białko (35g) potrzeba 50g cukru.

Bezowe gniazdka przygotowane są przy pomocy tylki gwiazdka Wilton 1M. Następnie wypełnione są kremem śmietankowym i owocami. Cała rodzina je uwielbia. Są ciągnące, piankowe w środku, a chrupiące z zewnątrz. A tak pięknie prezentują się na talerzu 🙂 Wprost nie można się im oprzeć.

Mini bezy Pavlova

Mini bezy Pavlova

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BEZY:
  • 4 białek z jajek L (140g),
  • 200g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • DODATKOWO:
  • 300g śmietany kremówki,
  • 125g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Ulubione owoce,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.

Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.

Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnk wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.

Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy ją z cukrem pudrem i serkiem mascarpone do połączenia. Krem śmietankowy przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Na wierzchu układamy ulubione owoce.

Życzę smacznego!

Mini bezy Pavlova

Mini bezy Pavlova

Mini bezy Pavlova

Mini bezy Pavlova

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij