Karnawałowe słodkości to nie tylko pączki 🙂 To także faworki, racuchy, ptysie, oponki czy churros. A jeśli nie mamy ochoty na smażone słodkości to możemy pokusić się o przygotowanie gofrów lub rogalików czy bułeczek.
Karnawał to czas zabaw i przyjęć niemal na całym świecie. A na tych przyjęciach serwujemy nasze smakołyki.
Zobaczcie moje propozycje na Karnawałowe Słodkości.
FAWORKI (CHRUSTY)
Faworki nazywane są także chrustami. Są cieniutkie, chrupiące, z mnóstwem bąbelków. Ciasto najczęściej wybija się tłuczkiem lub wałkiem, aby wtłoczyć w nie powietrze. Ale są także inne sposoby ich przygotowania. Po usmażeniu faworki posypujemy obficie cukrem pudrem. Faworki znane są nie tylko w Polsce. Bardzo popularne są na Litwie, a także w innych krajach europejskich. Ich nazwa wywodzi się prawdopodobnie od francuskiego słowa faveur oznaczającego cienką wstążeczkę, tasiemkę.
TUTAJ znajdziecie przepis na tradycyjne faworki. Możecie je przygotować także w formie ślicznych kokardek. Przepis na faworkowe kokardki znajdziecie TUTAJ.
Faworki Neli Rubinstein zachwycają smakiem wszystkich, którzy ich spróbują. To jeden z tradycyjnych polskich przepisów na faworki.
Faworki możecie przygotować także poprzez ubijanie żółtek z cukrem pudrem za pomocą miksera. Takie ubijanie ma na celu wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Co więcej takiego ciasta nie musi już wybijać. Od razu zabieramy się za smażenie. Zobacz przepis na faworki ubijane mikserem TUTAJ.
Dzięki dodaniu do faworków mąki krupczatki są one wyjątkowo kruche. Przygotowuję się je tak jak tradycyjne faworki z tym, że część mąki zastępujemy mąką krupczatką. Przepis na faworki z krupczatką znajdziecie TUTAJ.
Nietypowym składnikiem, z którego przygotujecie faworki jest mascarpone. Są delikatne w smaku. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.
Oprócz tradycyjnego chrustu gorąco polecam chrust lany. Chrust lany to połączenie faworka i pączka. Najpierw przygotowujemy ciasto, trochę podobne do naleśnikowego. Następnie ciasto przelewamy do butelki i lejemy je wprost na gorący olej tworząc różne kształty. Zobaczcie przepis na chrust lany TUTAJ.
Taratuszki to puszyste rosyjskie faworki przygotowane z ciasta z dodatkiem kefiru. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty i formować faworki.Zobacz przepis na taratuszki TUTAJ.
Ostatnio hitem w naszym domu są chrupiące poduszeczki. To coś pomiędzy faworkami, a pączkami. Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.
PĄCZKI
Nie wyobrażam sobie karnawału bez pączków - mięciutkich, puszystych, z ulubionym nadzieniem 🙂 Przepis na tradycyjne pączki znajdziecie TUTAJ i TUTAJ.
Tradycyjne pączki możecie też przygotować w oryginalny sposób tzn. zaplatając je w wianuszek. Zobaczcie jak przygotować miękkie i puszyste pączkowianuszki.
Pączki można przygotować ubijając jajka i żółtka na parze - dzięki temu zabiegowi pączki wychodzą mega puszyste i delikatne. Wypróbujcie przepis na pączki wyśmienite. Znajdziecie go TUTAJ.
Starym sposobem przygotowywania pączków jest dodawanie ugotowanego budyniu do ciasta. Pączki budyniowe to najlepsze pączki na blogu według mojego męża. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.
Pączki możemy przygotować również zastępując część mleka piwem. Wychodzą wtedy naprawdę puszyste. Możecie je przygotować w tradycyjny sposób lub tak jak ja w postaci oponek (przepis TUTAJ).
Bardzo smaczne, puszyste i mięciutkie wychodzą pączki z dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto jest z dużą ilością żółtek. Przepis na te pączki znajdziecie TUTAJ.
Pączki, które według mojego męża są na drugim miejscu w jego notowaniu to pączki przygotowane z dodatkiem śmietany kremówki (przepis TUTAJ).
Zazwyczaj pączki skąpane są w lukrze. Pamiętajmy jednak, że świetnie smakują także oprószone grubą warstwą cukru pudru. A jako nadzienie do takich pączków proponuje powidła śliwkowe (przepis TUTAJ).
Mini pączki to tradycyjne pączki przygotowane w mniejszej wersji. Przygotowujemy je z tego samego ciasta co duże pączki. Są idealne dla najmłodszych, bo pasują do małych rączek.
Puszyste pączki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym i wiśniami to propozycja dla prawdziwych łasuchów.
A pączki z różą zachwycą smakoszy tradycyjnych smaków.
Oprócz pączków tradycyjnych polecam także:
- Pączki pieczone - aż trudno uwierzyć, że nie można rozróżnić smaku pączka pieczonego i smażonego!
- Pączki wegańskie - to pączki bez dodatku jajek, mleka i masła. Przygotowane są wyłacznie na wodzie gazowanej. Odziwo są naprawdę pyszne i mięciutkie.
- Pączki pomarańczowe - to pyszne pączki przygotowane na soku pomarańczowym, nadziane pomarańczowym budyniem i polane pomarańczowym lukrem - niebo w gębie 😉
- Pączki pistacjowe - to puchate pączki wypełnione kremem pistacjowym, polane białą czekoladą i posypane siekanymi pistacjami oraz malinami liofilizowanymi.
- Pączki z mango i kokosem - to pączki nadziane budyniem o smaku mango, z czapą bitej śmietaną, oprószone kokosem. Egzotyczne, ale jakie pyszne!
- Pączki z masłem orzechowym - to pączki nadziane kremem przygotowanym z masła orzechowego, serka mascarpone i śmietany kremówki.
- Mandazi - to pączki wschodnioafrykańskie. Przygotowane są na bazie mleczka kokosowego, z dodatkiem takich przypraw jak cynamon i kardamon. Smakują podobnie do wspomnianych wyżej chrupiących poduszeczek.
- Pączki z serkiem homogenizowanym - to ekspresowe w przygotowaniu pączusie tylko z 4 składników. Aby je przygotować potrzebujemy serek homogenizowany. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną i od razu przechodzimy do smażenia. Możemy podać je z cukrem pudrem, cukrem cynamonowym czy sosem czekoladowym. Te pączusie to HIT w naszym domu.
- Pączki wiedeńskie czyli tzw. Gniazdka - pyszne pączki przygotowane z ciasta parzonego. Po usmażeniu polewamy je lukrem lub polewą czekoladową. Możemy je podawać także posypane cukrem pudrem. Sprzedawane są bardzo często w cukierniach.
- Pączki portugalskie - Malasadas - pyszne, delikatne w smaku - zawdzięczają to ciastu, które nie zawiera aż tyle mąki - dlatego jest troszkę klejące. Warto się jednak poświęcić i przygotować je choć raz - smak jest niezapomniany.
- Pączki holenderskie - Oliebollen - z mnóstwem rodzynek i jabłek w środku. Różnią się od naszych pączków wyglądem, sposobem formowania, a także składnikami dodawanymi do ciasta. Nie są puszyste, ale bardziej zbite. Ciasto nabieramy łyżką i wkładamy je na gorący olej. Ciasto jest gęste, przypomina trochę ciasto na racuchy.
- Zakręcone pączki angielskie -Yum yums - są połączeniem croissanta z pączkiem, są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i mają wspaniały kształt splecionego warkocza. Same w sobie nie są słodkie, dopiero skąpane w lukrze nabierają niepowtarzalnego smaku. Swój smak zawdzięczają metodzie przygotowania polegającej na laminowaniu warstw maślanych w cieście drożdżowym. Mnie smakiem przypominały znane wszystkim pączki wiedeńskie (gniazdka).
- Churros - meksykańskie pączki z ciasta parzonego. Mają charakterystyczny podłużny, karbowany kształt. Podawane są w najczęściej w towarzystwie sosu czekoladowego.
- Pączki niemieckie z jabłkiem - Apfelberliner - pączki, które wyglądają jak ślimaczki. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, układamy pokrojone jabłka i rodzynki, zwijamy w roladę. Następnie kroimy na plastry i smażymy.
- Oponki serowe - pulchne i mięciutkie. To mój smak dzieciństwa.
- Pieczone mini donaty - do ich przygotowania trzeba mieć specjalną foremkę.
- Pieczone donaty z cydrem - obtoczone w cynamonowym cukrze - to gratka dla miłośników smaków korzennych. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna foremka. Donaty wychodzą niezwykle miękkie i puszyste.
- Donaty - czyli słynne amerykańskie pączki z dziurką. Mają tylko jedną wadę - najlepsze są w dniu przygotowania. Następnego dnia troszkę twardnieją.
Zachęcam również do przygotowywania malutkich pączków. Polecam szczególnie:
- Pączusie serowe - to nasze ulubione małe pączki. Nie dość, że są przepyszne to jeszcze bardzo szybko się je przygotowuję.
- Serowe pączusie orkiszowe - to "zdrowsza" wersja pączków serowych. Zamiast mąki pszennej mamy mąkę orkiszową razową, a cukier zastępujemy ksylitolem.
- Pączki serowe z jabłkiem - pączki serowe wzbogacone o dodatek jabłka, są przepyszne.
- Baci di ricotta - włoskie mini pączki przygotowane na bazie sera ricotta. Gotowe (łącznie ze smażeniem) w góra 30 minut! Lekkie, puchate, serowe.
- Kasztanki - małe pączki drożdżowe - lekkie, skąpane w lukrze. Takie w sam raz na jeden kęs.
- Racuchy drożdżowe - to specjał mojej mamy. Racuszki są pulchne, szybkie i proste do przygotowania. Po usmażeniu obtoczone są w grubej warstwie cukru pudru.
- Zeppole - to włoskie pączusie przygotowane z ciasta parzonego. Jeśli przygotowywałeś kiedyś karpatkę to poradzisz sobie także z ich przygotowaniem.
- Pączki angielskie - pyszne i szybkie do przygotowanie. Bazę stanowi tutaj serek homogenizowany.
PTYSIE
Ptysie w karnawale jemy głównie z bitą śmietaną. Taka wersja smakuje nam najbardziej. TUTAJ znajdziecie na nie przepis.
Nowością w Polsce są ptysie z chrupką. Ptysie z chrupką są jeszcze lepsze od tradycyjnych. Zachęcam gorąco do ich przygotowania, a przepis znajdziecie TUTAJ.
Polecam także ptysie z kremem ajerkoniakowym przygotowanym na bazie kaszy manny. Znajdziecie na nie przepis TUTAJ.
RACUCHY
Racuchy cieszą się w Karnawale dużym powodzeniem. Możemy przygotować je na drożdżach lub bez drożdży (na proszku do pieczenia, sodzie). Do racuchów możemy dodać także owoce, bakalie. Zobaczcie moje propozycje na słodkie racuszki:
- Puszyste racuchy bez drożdży z jabłkami - to nieustający numer 1 na moim blogu 🙂 Te racuchy są super szybkie do przygotowania – dodajemy do nich proszek do pieczenia. Rosną jak szalone, są pulchne i słodziutkie. Ich sekret tkwi w długim ubijaniu jajka z cukrem. Smażymy je na wolnym ogniu, aby doszły w środku.
- Racuchy drożdżowe - przygotowane wg receptury mojej mamy. Są pyszne, pulchne, do środka dajemy najczęściej jabłka.
- Racuchy na zsiadłym mleku - wg receptury mojej babci. Są puszyste, mają słodko-kwaśny smak (kwaśne mleko+cukier puder).
- Racuszki bananowe - przygotowujemy je na proszku do pieczenia. Są gotowe w kilka minut. Nie ma żadnych problemów z ich przygotowaniem. Nie potrzebują dużo cukru, bo dzięki bananom są już słodziutkie.
- Racuchy dyniowe - jeśli macie w zamrażarce dyniowe puree to warto się skusić na te racuchy. Są przepyszne, delikatne w smaku.
- Racuchy meksykańskie - to racuszki przygotowane z ciasta trochę podobnego do pierogowego. Rosną jak szalone na patelni. Pełnię smaku uzyskujemy przez polanie ich miodem i podanie z granatem.
INNE PROPOZYCJE
Jeśli nie macie ochoty na smażone smakołyki to polecam Wam do przygotowania m.in.:
- Gofry - chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Najlepsze są podane z bitą śmietana i owocami.
- Rogaliki maślane - przygotowane z ciasta drożdżowego, pulchne i przepyszne. Jako nadzienia możemy użyć marmolady lub nutelli.
- Rogaliki serowe - to szybkie rogaliki przygotowane ze zmielonego twarogu.
- Rogaliki trzyskładnikowe - pyszne kruche rogaliki z dowolnym nadzieniem, do których przygotowania potrzebujemy tylko 3 składników.
- Ciasteczka smalcówki - kruche ciasteczka rozpływające się w ustach. Zwijamy je w charakterystyczny sposób.
- Ciasteczka słodkie naleśniczki - smakiem przypominają ciasto francuskie.
- Ciasteczka z patelni - to pyszne kruche ciastka, których się nie piecze, a smaży na patelni.
- Orzeszki - dobrze znany przysmak z PRL-u.
- Rurki z kremem - do wyboru aż 3 kremy.
Więcej propozycji na ciasteczka znajdziecie TUTAJ.