Oponki serowe

Mam ogromny sentyment do oponek serowych. Bardzo często przygotowywało się je w moim domu rodzinnym. Razem z siostrą zjadałyśmy jeszcze ciepłe. Nie mogło ich więc zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Są ekspresowe w przygotowaniu. Nawet osoba nie umiejąca gotować z pewnością sobie z nimi poradzi. Są przepyszne, ładnie rosną podczas smażenia, są mięciutkie i pulchne. Sprawdzają się znakomicie w Karnawale, ale nie tylko. Gorąco polecam 🙂

Oponki serowe

Oponki serowe

SKŁADNIKI (30-35 sztuk):

  • 4 żółtka,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 500g twarogu półtłustego,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 1 czubata łyżeczka sody,
  • 500g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka octu,
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Do miski wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Ucieramy je razem do otrzymania puszystej masy.

Wówczas dodajemy ser i śmietanę oraz ocet, mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę i sodę i mieszamy. Z ciastem przenosimy się na stolnicę.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-1,5cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy oponki. W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Przed rozgrzaniem do zimnego tłuszczu wlewamy mały kieliszek spirytusu (można pominąć). Na gorący tłuszcz wkładamy partiami oponki i smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Oponki wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy je na talerzu i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Oponki serowe

Oponki serowe

2 komentarzy

  1. Tłusty tydzień rozpoczęty ? super szybkie w wykonaniu i bardzo dobre!

    • cukiereczek cukiereczek

      Piękne i puszyste ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij