Chrust (faworki) Neli Rubinstein

Bardzo lubię przepisy Neli Rubinstein. Gdy nie mam pomysłu na słodki wypiek to z przyjemnością przeglądam jej książkę Kuchnia Neli. W tym roku na Tłusty Czwartek przygotowałam chrusty według jej przepisu. I dziś, w ostatnim dniu karnawału, dzielę się z Wami przepisem.

Faworki (chrusty) Neli są kruche i delikatne, ale pod warunkiem, że ciasto rozwałkujemy bardzo cienko, cienko niczym papier. Powinno dosłownie prześwitywać! Z pośpiechu rozwałkowałam jedną porcję ciasta za grubo i to już nie było to.

Ciasto na chrusty jest szybkie i proste do przygotowania. Podobnie jak w moim ulubionym przepisie na faworki tak i tutaj żółtka miksujemy najpierw z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Po zagnieceniu ciasta musimy je jeszcze tylko kilka razy złożyć i rozwałkować i możemy przechodzić do formowania i smażenia chrustów. Faworki wychodzą z mnóstwem bąbelków, kruchutkie i delikatne. Podajcie je obowiązkowo oprószone cukrem pudrem.

Chrust Neli Rubinstein

Chrust Neli Rubinstein

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki drobnego cukru (30g),
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany 18% (80g),
  • 2 łyżki masła (35g),
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki rumu,
  • 2 szklanki mąki (280g),
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej,
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce umieszczamy żółtka, jajko, sól i cukier drobny. Ucieramy je mikserem przez kilka minut aż masa zrobi się jasna i puszysta (około 5-7 minut). Dodajemy ocet oraz rum i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy masło i śmietanę i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników tzn. aż całe masło się rozetrze. Stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy. Jeśli mikser już nie daje rady to przenosimy się z ciastem na stolnicę i wyrabiamy je ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Być może nie zużyjemy całej mąki więc dodajemy ją stopniowo. A być może będzie trzeba jej dodać odrobinę więcej. Ale starajmy się nie dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.

Gdy ciasto jest gotowe to przez 5-10 minut ciasto składamy i rozwałkowujemy na stolnicy. Następnie zawijamy je w folię i dajemy mu odpocząć przez 10 minut.

Ciasto dzielimy na 4-5 części. Pracujemy z jedną częścią ciasta, a pozostałe trzymamy w tym czasie zawinięte w folie, aby nie obsychały.

Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy. Im cieniej rozwałkujemy tym lepiej. Ciasto kroimy w paski. W każdym pasku robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec paska przez środek. W ten sposób formujemy wszystkie faworki. TUTAJ możecie zobaczyć jak formować faworki.

Rozgrzewamy tłuszcz. Faworki smażymy partiami na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Tłuszcz do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni.

Po ostygnięciu faworki oprószamy obficie cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Z powyższego przepisy uzyskamy dwa talerze chrustów.

Chrust Neli Rubinstein

Chrust Neli Rubinstein





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij