Pączki wianuszki z marmoladą

Witajcie w Tłusty Czwartek 🙂 Dziś przedstawiam Wam wyjątkowy przepis na pączkowianuszki. Wianuszki z cynamonem to bardzo lubiany przepis na stronie więc w podobny sposób postanowiłam przygotować pączki. Pączkowianuszki to tradycyjne puszyste i mięciutkie pączki, ale zaplecione w wianuszki. Ich wykonanie nie jest trudne, może troszkę pracochłonne. Z podanych proporcji wyjdzie nam 10 dużych pączków wianuszków. Bedą one większe niż tradycyjne pączki, bo są splecione z dwóch ruloników. Ich wykonanie, poza zaplataniem, niczym nie różni się od zwykłych pączków.

Do wianuszków wykorzystałam nadzienie z marmolady. Aczkolwiek można dać każde inne, byle było w miarę twarde i nie wyleciało podczas smażenia.

Sekret udanych wianuszków to dobre zlepienie ciasta tak, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.

Pączki wianuszki z marmoladą

Pączki wianuszki z marmoladą

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • 500g mąki pszennej,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 1 szklanki ciepłego mleka,
  • ¼ szklanki cukru (50g),
  • ½ opakowania cukru waniliowego (8g),
  • 70g masła,
  • 6 żółtek,
  • 30ml spirytusu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Marmolada,
  • Tłuszcz do smażenia,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • Aromat cytrynowy,
  • 15-18 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).

Ciasto dzielimy na prostokąciki o wymiarach 15x4cm.

Ciasto dzielimy na prostokąciki o wymiarach 15x4cm.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości 5-10mm. Prostokąt dzielimy na mniejsze prostokąciki o wymiarach mniej więcej 15x4cm. Wzdłuż każdego prostokącika rozkładamy cienką porcję marmolady. Nie nakładamy zbyt dużo, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. Zlepiamy bardzo dokładnie i mocno brzegi prostokącików i tworzymy ruloniki. Ruloniki układamy łączeniem do dołu i pozostawiamy na 5 minut, aby łączenie się skleiło.

Wzdłuż każdego prostokącika rozkładamy cienką porcję marmolady. Zlepiamy boki i towrzymy rulonik.

Wzdłuż każdego prostokącika rozkładamy cienką porcję marmolady. Zlepiamy boki i tworzymy rulonik.

Wówczas bierzemy po dwa ruloniki i splatamy je ze sobą tworząc wianuszek. Wianuszek na końcach mocno zlepiamy ze sobą, aby nie rozkleił się podczas smażenia.

Bierzemy po dwa ruloniki i splatamy je ze sobą tworząc wianuszek.

Bierzemy po dwa ruloniki i splatamy je ze sobą tworząc wianuszek.

Pączki wianuszki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut - powinny podwoić swoją objętość.

Gotowy pączek wianuszek.

Gotowy pączek wianuszek.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Pączki studzimy na kratce. Pączki lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową.

Życzę smacznego 🙂

Pączki wianuszki z marmoladą

Pączki wianuszki z marmoladą

Pączki wianuszki z marmoladą

Pączki wianuszki z marmoladą





4 komentarzy

  1. A jeśli chodzi o drożdże suszone? Jaką ilość użyć?

    • cukiereczek

      Suszonych potrzeba 10g.

  2. Jak zwykle mi nie wyszły ? ciasto chyba było za twarde mimo że dałam mniej maki niż w przepisie i podczas zwijania ciasto puchło i wszystkie się otwierało ?

    • cukiereczek

      Przykro mi :/ Być może było za krótko wyrabiane – bo dobrze wyrobione ciasto po wyrośnięciu nie jest twarde. A zlepiać trzeba mocno 🙁 Czy była użyta twarda marmolada? Bo jeśli był to jakiś dżem to normalną rzeczą jest, że wypłynął.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij