Mandazi – wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na kolejne karnawałowe słodkości 🙂 Mandazi to rodzaj afrykańskiego street foodu. Mandazi królują we wschodniej części Afryki, zaś w zachodniej popularne są małe kokosowe pączki puff puff. Mandazi ma charakterystyczny trójkątny kształt. Są także popularną potrawą śniadaniową w Afryce. Macza się je wówczas w różnych sosach (słodkich i wytrawnych) lub podaje z konfiturami. Łączą w sobie trzy smaki: kardamonu, cynamonu i kokosu.

Pączki mandazi można przygotowywać z drożdżami lub z proszkiem do pieczenia. Jeśli chcecie użyć proszku do pieczenia to również użyjcie 2 łyżeczek (wówczas ciasto wystarczy zostawić na jedynie 10 minut do wyrośnięcia).

Mandazi najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Są pyszne, lekkie i puszyste, nie za słodkie. Smakowały troszkę jak precle. Nie smakują jak nasze polskie pączki. Są uzależniające niczym słomka ptysiowa. Zanim skończyłam jeść jednego już sięgałam po następnego.

Mandazi - wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

Mandazi - wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

SKŁADNIKI (24 sztuki):

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży (7g),
  • ¼ szklanki cukru,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • ¾ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki mleczka kokosowego,
  • ¼ szklanki ciepłej wody,
  • 3 łyżki świeżo startego kokosu lub chipsów kokosowych (można pominąć),
  • 1 jajko,
  • Tłuszcz do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, cynamonem, kardamonem, kokosem i cukrem. Dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) wodę i mleczko kokosowe, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne . Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Dzielimy je na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na okrąg o grubości 1-1,5cm. Okrąg dzielimy na 6 części czyli 3 trójkątów. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Do smażenia pączków polecam użyć planty.

Mandazi - wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

Mandazi - wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

Mandazi - wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

Mandazi - wschodnioafrykańskie pączki kokosowe

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij