Pączki pomarańczowe

Wykonanie tych pączków jest nietypowe bowiem do ciasta dodajemy sok pomarańczowy. Nadzienie to pyszny domowy budyń pomarańczowy. Pomarańcza jest w każdym kęsie pączka: także w lukrze i dekoracji. Pączki są przepyszne, rozpływają się w ustach. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i żółciutkie od soku pomarańczowego i żółtek.

Pączki pomarańczowe

Pączki pomarańczowe

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • CIASTO:
  • 550g mąki pszennej,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 50ml ciepłego mleka,
  • 200ml soku pomarańczowego 100%,
  • ¼ szklanki cukru (50g),
  • ½ opakowania cukru waniliowego (8g),
  • 70g masła,
  • 6 żółtek,
  • 30ml spirytusu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • KREM POMARAŃCZOWY (ORANGE CURD):
  • 1 duża pomarańcza (sok i skórka),
  • Sok z ½ cytryny,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 150g cukru pudru,
  • 120g masła,
  • DODATKOWO:
  • Tłuszcz do smażenia,
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • LUKIER:
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • Aromat cytrynowy,
  • 15-18 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy sok pomarańczowy i mąkę, ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta
i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier.

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Pączki studzimy na kratce. Gdy wystygną to nadziewamy je kremem pomarańczowym. Krem pomarańczowy wyjmujemy kilka minut wcześniej z lodówki, aby zmiękł. Pączki lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową.

LUKIER: Do miski wlewamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.

KREM POMARAŃCZOWY (ORANGE CURD): Pomarańczę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Wszystkie składniki kremu miksujemy ze sobą (oprócz masła). W rondelku zagotowujemy wodę. Nad rondelkiem ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody. Wlewamy masę jajeczną i dodajemy posiekane w kostkę masło. Podgrzewamy całość na średnim ogniu często mieszając aż masa zgęstnieje i będzie konsystencją przypominała budyń. Będzie to trwało do 10 do 20 minut. Gdy masa zgęstnieje to zdejmujemy ją z ognia. Przelewamy krem do czystego słoiczka i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Do smażenia pączków polecam użyć planty.

2) Można użyć 10g suszonych drożdży. Wówczas nie ma potrzeby już robienia rozczynu.

Pączki pomarańczowe

Pączki pomarańczowe

Pączki pomarańczowe

Pączki pomarańczowe





4 komentarzy

  1. Przepyszne, mięciutkie, puszyste. No najlepsze, aż brakuje słów. 🙂
    Pomarańczowe pączusie w moim wykonaniu. POLECAM Z CAŁEGO SERCA!

    • cukiereczek

      Ciebienka bardzo dziękuję za miłe słowa ?

  2. Dzień dobry,
    Czy pączki można nadziewać przed smażeniem?
    Pozdrawiam,
    mj

    • cukiereczek

      Nie, tym kremem nadziewamy po usmażeniu.

Zostaw odpowiedź