Pączki wyśmienite z kremem budyniowym z mascarpone

Pączki wyśmienite to tradycyjny przepis na domowe pączki. Przepis jest bardzo intuicyjny. Nie potrzebujemy wagi, aby odmierzyć wszystkie składniki.

Pączki wychodzą.... hmmm.... wyśmienite! Wspaniałe, pulchne, mięciutkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Zachwycą smakiem każdego. Można je nadziać dowolnymi kremami. Ale można je także nadziać przed smażeniem np. marmoladą. Jako nadzienie chce Wam dziś zaproponować delikatny krem budyniowy, który powstaje w kilka minut przez zmiksowanie mascarpone z ugotowanym budyniem. Bardzo go lubimy i często podajemy do naleśników lub gofrów.

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Jak smażyć pączki?

Pączki smażymy w rondelku lub garnku. Wlewamy około 1-1,5l oleju tzn. tyle, by pączki mogły swobodnie w nim pływać.  Tłuszcz użyty do smażenia powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę za pomocą specjalnego termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz.

Jeśli nie posiadasz termometru to możesz sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek surowego ciasta. Jeżeli ciasto zacznie się smażyć i powoli rumienić tzn. że możemy przejść do smażenia.

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne pączki

  1. Wszystkie składniki na pączki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mleko, w którym rozpuszczamy drożdże, powinno być letnie. Nie może być gorące.
  3. Po dodaniu mąki i roztopionego masła ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Możemy je wyrabiać ręcznie lub maszyną z hakiem do ciasta drożdżowego. To długie wyrabianie zaowocuje jasną obrączką na pączkach.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozwalamy mu spokojnie wyrastać. Po 1-2 godzinach powinno podwoić swoją objętość. To długie wyrastanie zaowocuje jasną obrączką na pączkach.
  5. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty. Następnie formujemy pączki i zostawiamy je do ponownego wyrastania. Ten moment jest bardzo ważny. Jeśli pączek ładnie wyrośnie to będzie pływał na powierzchni tłuszczu i po odwróceniu go na druga stronę uzyskamy jasną obrączkę.
  6. Tłuszczu do smażenia pączków powinno być około 1,5 litra. Pączki smażymy w większym garnku, aby mogły swobodnie pływać w tłuszczu.
  7. Tłuszcz powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę za pomocą termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz.
  8. Ciasto na pączki można przygotować także wieczorem i pozostawić je w lodówce do wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto należy ocieplić przez 30 minut w temperaturze pokojowej, uformować pączki i pozostawić je do wyrośnięcia.
Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Więcej przepisów na pączki

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Pączki z kremem budyniowym z mascarpone

Dzięki ubijaniu żółtek z jajkami na parze pączki są niezwykle lekkie i puszyste, delikatne w smaku. A co więcej, długo zachowują świeżość. Nie zawiedziecie się na tym przepisie, obiecuję!

Pączki wyśmienite z kremem budyniowym z mascarpone

Składniki (35-40 sztuk):

  • PĄCZKI:
  • 1kg mąki (plus 100-200g mąki do podsypywania),
  • 100g drożdży,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 8 żółtek,
  • 2 jajka,
  • 200g masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
  • 1 opakowanie budyniu (40g),
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 500g serka mascarpone,
  • LUKIER:
  • 1 łyżka mleka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz do smażenia,
  • skórka pomarańczowa,

Przygotowanie:

PĄCZKI: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka i jajka ucieramy z pozostałym cukrem przez 10 minut nad parą wodną. Tzn. zagotowujemy wodę w większym garnku. Na garnku ustawiamy miskę. Dno miski nie powinno dotykać lustra wody, a woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Ucierać możemy mikserem lub rózgą.
Ubite jajka umieszczamy w misie miksera. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy alkohol i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta (około 55g) i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier i krem budyniowy z mascarpone.

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wystudzone pączki nadziewamy kremem i lukrujemy. Posypujemy wierzch skórką pomarańczową.

KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier wanilinowy do mleka. Budyń studzimy. Gdy wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko (możemy dodać odrobinę aromatu cytrynowego). Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.

Podałam moje proporcje na ulubiony lukier tzn. na 1 łyżkę mleka daje 5 łyżek cukru pudru. Należy przygotować lukier z 5 łyżek mleka na wszystkie pączki.

Życzę smacznego

Jeśli przygotujesz pączki to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij