Słodkie cudaki czyli chrust lany

Witam w “Weekendowej Cukierence” :-) Zapraszam dzisiaj na przepyszną karnawałową przekąskę czyli chrust lany. Jego smak przypomina troszkę pączka, a troszkę zwykłe faworki, jest czymś pomiędzy. Jego przygotowanie nie trwa długo, a smakuje naprawdę wybornie. Dużo radości daje smażenie takiego chrustu :-) Uwielbiam “malować” ciastem po oleju tworząc wzory, a każdy z nich wychodzi inny :-)
W zdjęciu brała udział moja siostra Justyna :-)

Polecam gorąco te chruściki na karnawał i nie tylko :-)

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200g mąki,
  • 150ml mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia


PRZYGOTOWANIE: 

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bądź łyżką. W rondelku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem. Ja posłużyłam się szprycą z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Wódkę można zastąpić octem.
Wódkę można także pominąć, ale dzięki niej ciasto wchłania mniej tłuszczu.
2) Im grubsze „linie” nam wyjdą tym po upieczeniu chrust będzie smaczniejszy :-)

 

 

 

23 komentarzy

  1. ale cudne :)

  2. Idę je smażyć ;) Już nie mogę się doczekać jak je zjem :) mniam :)

    • cukiereczek cukiereczek

      koniecznie podziel się opinią po spróbowaniu :) smacznego ;)

      • Wyszły znakomite, palce lizać :) szkoda, że usmażyłam tylko jedną porcję :/

  3. Czy mogę do nalewania użyć butelki po keczapie czy raczej z cienka będzie?

    • cukiereczek cukiereczek

      Myślę, że butelka po ketchupie będzie dobra :)

  4. Szybkie, latwe i naprawde pyszne!!! Polecam!!!

    • cukiereczek cukiereczek

      Nati, dzięki za komentarz ;) cieszę się, że smakowały :)

  5. Ich

    Właśnie zrobiłam, wyszły wspaniałe . Dziękuję za przepis i na pewno zagoszczą u nas na stałe.

    • cukiereczek cukiereczek

      Ich bardzo miło mi to słyszeć :) Ciepło pozdrawiam i zapraszam do smakowania pozostałych przepisów ;)

  6. Ewa

    Ile oleju potrzeba na usmazenie z porcji i w garnku czy na głębszej patelni?

    • cukiereczek cukiereczek

      Ja swoje smażyłam w małym garnku, ale można też w głębszej patelni. Nie potrzeba aż tyle oleju co np. do pączków, bo chrust lany pływa praktycznie po wierzchu. Myślę, że na wysokość 2-3 cm można wlać olej.

  7. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Irena A.-C. :)

    10937539_751446681617697_1320390896_n

  8. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Renata Ż.
    “a również robiłam lany chrust wyszedł pyszny i bardzo szybko znikł :)”

    11006156_1632172507004461_667504231_n

  9. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie przesłała Pani Magdalena Sz.
    “rewelacyjnie smakowały
    szybko się robi ale i szybko znikają z talerza :)”

    chrust

  10. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Ania W. :)
    “przygotowałam chrust lany według Twojego przepisu:)”

    DSC_0800aa

  11. Idealne, proste w wykonaniu i mega smaczne:))

    lane

    • cukiereczek cukiereczek

      Pani Kasiu, jakie śliczne chruściki :) super, że smakowały :)

  12. Ekspresowe i pyszne!

    DSC02641

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło :)

  13. Ciasto lałam z butelki

    DSC02598

    • cukiereczek cukiereczek

      Pięknie wyglądają :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Pięknie wyszły :)

Zostaw odpowiedź