Pączki pieczone

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam dziś na pączki, ale w wersji odchudzonej. Naprawdę można się oszukać – te pączki smakują wspaniale, a nie trzeba ich smażyć! Po polaniu pączków lukrem i posypaniu skórką pomarańczową smakują niczym oryginał. Gorąco polecam je osobom dbającym o zdrowie, którzy jednak chcieliby uczcić Tłustoczwartkową tradycję :)

Pączki pieczone

Pączki pieczone

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • CIASTO:
  • 400g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50g cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 150g masła,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • DODATKOWO:
  • 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków,
  • Nadzienie np. marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, nutella, czekolada, ugotowany budyń,
  • Lukier,
  • Skórka pomarańczowa,

PRZYGOTOWANIE:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęsty roztwór (o gęstości śmietany). Przygotowany roztwór odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż podrośnie (pod przykryciem).

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

Mąkę mieszamy z solą. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn.




Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części (po około 52g każda). Każdą z części rozpłaszczamy – otrzymamy okrągły placek. Na środku placka umieszczamy porcję nadzienia. Placka dokładnie zlepiamy, formujemy kulkę i układamy ją  na blaszce łączeniem do dołu. Najlepiej pączki układać w papilotkach, ale nie jest to konieczne. Gotowe pączki odstawiamy na około 30 minut do napuszenia (pod ściereczką).

Formujemy pączki i układamy je w papilotkach na blaszce.

Formujemy pączki i układamy je w papilotkach na blaszce.

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pączki pieczemy około 13-15 minut.

Po upieczeniu pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Lukier przygotujemy mieszając 1,5 łyżki mleka z 10 łyżkami cukru pudru.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Jeden pieczony pączek zawiera około 210kcal. W tym:

  • węglowodany – 27g,
  • białko – 4,7g,
  • tłuszcz – 10g,
  • błonnik – 1g.

Kaloryczność pączka podałam bez lukru i skórki pomarańczowej.

2) Po polaniu pączka lukrem i posypaniu skórką pomarańczową jego kaloryczność wyniesie około 250kcal.

Pączki pieczone z nadzieniem z powideł śliwkowych

Pączki pieczone z nadzieniem z powideł śliwkowych

Pączki pieczone

Pączki pieczone

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

 

18 komentarzy

  1. Witam czy u Pani też ciasto wyszło bardzo tłuste. Pączki dobre ale u mnie bardziej kruche niż drożdżowe. Może dać trochę mniej masła?

    • cukiereczek cukiereczek

      Witam, tak ciasto wychodzi tłuste. Ale moje pączki wyszły puszyste – takie jak na zdjęciu. Może Pani ciasto za krótko rosło? Można spróbować dać troszkę mniej masła.

  2. Idealne,puszyste, bardzo smaczne.

    DSC01902

    • cukiereczek cukiereczek

      Alicjo, wyglądają przepysznie :)

  3. Dałam konfiturę morelową – pycha!

    DSC01945

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały :)

  4. pyszne zniknely bardzo szybko przez przypadek dalam 500gr maki bo 100 gr do zaczynu a potem 400 dodalam i tak do ciasta zapoinajac odjac co ciekawe wyszlo idealnie no cos cudownego!!!! najlatwiejszy przepis na drozdzowe ciacha i tu moje pytanie czy ciasto tez moge z owocami takiena blasze z tego zrobic? chyba powinno byc ok? pyszne pyszne paczki!!!

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że smakowały :) Tak. można pączki upiec z owocami. Myślę, że 1 duże ciasto też wyjdzie ;)

      • A takie jeszcze jedno pytanie czy wyszlo by z margaryna kasia ? czy musi byc masło? takie pyszne ze juz mnie korci zeby zrobic :)

        • cukiereczek cukiereczek

          Myślę, ze wyjdzie z margaryną, ale smaczniejsze są z masłem :)

  5. I znow zrobione :) proste szybkie pięknie pachną i smakują wyśmienicie :)

    IMG_7959

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, wyglądają jak malowane ;)

  6. Witam. Czy piecze sie te paczki z termoobiegiem czy bez?

    • cukiereczek cukiereczek

      Bez termoobiegu, grzanie góra-dół.

  7. Paczki wyszły super, bardzo smaczne, mięciutkie po prostu idealne. Nie lukrowalam bo i takie są super smaczne.

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiu, bardzo się cieszę, że moje pączki Ci smakowały :)

  8. Pyszne. Przerobiłam trochę pod mojego alergika. Bez mleka krowiego, na ksylitolu. Prawie fit. Polecam

    IMG_20180205_182043_232

    • cukiereczek cukiereczek

      Asikpf cieszę się, że i w takiej wersji się udały i smakowały ;)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij