Taratuszki

Ponieważ Tłusty Czwartek już za kilka dni to na pewno przyda Wam się nowy przepis na smażone słodkości 🙂 Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję przepis na faworki. Pewnie czytając słowo faworki pomyśleliście o kruchych smażonych ciastkach, oprószonych grubo cukrem pudrem. Ale dzisiejsze faworki są mięciutkie i puszyste, dużo prostsze i szybsze do przygotowania niż polskie chrusty.

Taratuszki to puszyste rosyjskie faworki przygotowane z ciasta z dodatkiem kefiru. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty i formować faworki. Ciasto jest klejące, ale im mniej mąki użyjemy tym faworki wyjdą delikatniejsze w smaku. Taratuszki najlepsze są w dniu przygotowania. Jeśli nie zjecie od razu całej porcji to lepiej przygotować je z połowy składników.

Taratuszki

Taratuszki

SKŁADNIKI (40 sztuk):

  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 400g kefiru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 3 i ½ - 4 szklanki mąki pszennej,
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, dodajemy kefir i jajka. Mieszamy do połączenia. Stopniowo wsypujemy mąkę, sól i sodę, mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Najpierw dodajemy 3 i ½ szklanki mąki, a gdyby ciasto się kleiło to dodajemy troszkę więcej. Ciasto odstawiamy na 20 minut.

Następnie z ciastem przenosimy się na stolnicę.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm. Dzielimy je na prostokąty (mniej więcej o wymiarach 5x2cm). Następnie w każdym prostokącie robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec przez otwór – w ten sposób tworzymy kształt faworka.

W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Na gorący tłuszcz wkładamy partiami faworki i smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo faworki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura to 175 stopni.

Taratuszki wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy je na talerzu i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Taratuszki

Taratuszki

4 komentarzy

  1. Przepis idealnym, wyszły PRZEPYSZNE ? gorąco polecam ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Idealne 🙂 Cieszę się, że smakowały!

      • Tataruszki wyszły przepyszne 😉 to super alternatywa dla ciasta drożdżowego. Tataruszki robi się ekspresowo 😉 następnym razem robię 2 porcje (lub nawet 3) i obdaruje cała rodzinę;) jedyny minus to taki, że tataruszki zbyt szybko znikają;)

        • cukiereczek cukiereczek

          Natalia cieszę się ogromnie, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij