Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" w ostatni weekend karnawału. Karnawał jest w tym roku wyjątkowo długi. Zdążyłam przez ten czas zaprezentować Wam kilka przepisów na domowe pączki:

Dzisiejsza propozycja to tradycyjne pączki, które dopiero po usmażeniu nadziewamy. Ponieważ smażymy je bez nadzienia to jeszcze łatwiej możemy uzyskać jasną obrączkę, bo pączki będą leciutkie. Pączki nadziane są powidłami śliwkowymi i obtoczone w cukrze pudrze. Najlepiej wykorzystać domowe powidła śliwkowe, a jeśli są bardzo geste to przecieramy je przez sitko.

Smażysz pączki po raz pierwszy? Jeśli tak to zajrzyj do TEGO wpisu, w którym opisałam dokładniej jak smażyć pączki, aby uzyskać jasną obrączkę, aby nie były surowe w środku i nie nasiąkały tłuszczem.

Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

SKŁADNIKI (15-20 sztuk):

  • PĄCZKI:
  • 550g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 1 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/3 szklanki cukru (70g),
  • 80g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Tłuszcz do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych,
  • Cukier puder,

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy jajka i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Pączki studzimy na kratce. Powidła śliwkowe przekładamy do szprycy i nadziewamy nimi każdego pączka. Jeśli powidła śliwkowe są bardzo gęste i z kawałkami owoców to wcześniej należy je przetrzeć przez sitko.

Po nadzianiu pączków obtaczamy je w cukrze pudrze. Cukier puder wsypujemy do miseczki. Następnie obtaczamy w nim każdego pączka.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Można użyć 14g suszonych drożdży. Wówczas nie ma potrzeby już robienia rozczynu.

Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Pączki z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij