Serowe pączusie orkiszowe

Pączusie serowe to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie wersji pączków. Są puszyste, mięciutkie i szybkie do przygotowania. Przygotowuję je zazwyczaj na domowe spotkania ze znajomymi. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam zdrowszą wersję serowych pączusiów, bo przygotowanych z mąki orkiszowej razowej. Pączusie orkiszowe są mięciutkie, wilgotne w środku, długo zachowują świeżość. Są bezproblemowe w przygotowaniu. Skradły serca wszystkich testerów 🙂 To godny polecenia smakołyk na zbliżający się Tłusty Czwartek.

Serowe pączusie orkiszowe

Serowe pączusie orkiszowe

SKŁADNIKI:

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • Odrobina aromatu waniliowego,
  • 140g mąki orkiszowej razowej (typ 2000),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • puder z ksylitolu do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy ksylitol i rozgniatamy razem widelcem przez kilka minut. Wówczas do twarogu dodajemy jajka oraz aromat waniliowy. Mieszamy do połączenia. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sól i mąkę, mieszamy aż do połączenia składników.

W garnku rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Po usmażeniu pączki oprószamy pudrem z ksylitolu.

Z tych proporcji otrzymamy około 20-25 pączusiów.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Pączki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

Serowe pączusie orkiszowe

Serowe pączusie orkiszowe

Serowe pączusie orkiszowe

Serowe pączusie orkiszowe

4 komentarzy

  1. Jest jakiś sposób na idealna temp oleju?? Nie mam żadnego specjalnego termometru. Plus 2 pytanie, można zrobić ze zwykłej pszennej ??

    • cukiereczek

      Tak myślę, że udadzą się z pszenną. A tutaj mam przepis na pączusie z mąką pszenną – https://gotujzcukiereczkiem.pl/paczki_i_racuchy/paczuszki-serowe/

      Trzeba powoli nagrzewać olej i wrzucić kawałek ciasta, aby sprawdzić czy temperatura już jest ok. Ja, gdy nie miałam termometru, to wrzucałam kilka pączusiów na próbę, a po usmażeniu od razu je przełamywałam, aby sprawdzić czy nie są surowe w środku.

  2. Dziś robiłam ? pyszne, a co ważne szybko się robi. Polecam dla tych zapracowanych i nie tylko ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij