Rogaliki trzyskładnikowe

Tym razem w “Weekendowej Cukierence” zaprezentuję Wam dwa przepisy na rogaliki: z 3-składników oraz przygotowane z ciasta drożdżowego na maślance. Rogaliki trzyskładnikowe robią furrorę w Internecie – nie ma co się dziwić :) Są szybkie i proste do przygotowania, bezproblemowe i tylko z 3 składników – te rogaliki są naprawdę godne polecenia. Nawet osoby, które nie radzą sobie w kuchni, z łatwością je upieką. Ja nadziałam je nutellą, ale można użyć też marmolady.

Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,
  • 250g zimnego masła (lub margaryny),
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia,
  • Nutella lub marmolada do nadziania

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko na koło. Koło dzielimy na 12 części. Powstanie w ten sposób 12 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia i zwijamy ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem warto rogaliki schłodzić w lodówce przez pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Rogaliki powinny się ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy je i oprószamy cukrem pudrem. Uzyskamy 48 minirogalików.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Rogaliki można nadziać nutellą, marmoladą, czekoladą. Nie sprawdzi się dżem, bo jest za płynny. Rogaliki możemy przygotować także bez nadzienia.

2) Ciasto przypomina w smaku kruche ciasto. Przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone – tak jak przy cieście kruchym.

3) Zamiast oprószać rogaliki cukrem pudrem możemy je polukrować. Aby przygotować lukier należy utrzeć ze sobą  1 łyżkę mleka i 6 łyżek cukru pudru oraz odrobinę aromatu np. cytrynowego. Cukier puder dodajemy stopniowo.

4) Śmietanę możemy zastąpić serkiem homogenizowanym. Nie można jej jednak zastąpić jogurtem naturalnym – rogaliki nie wychodzą wtedy smaczne.

5) Do rogalików nie ma potrzeby dodawania jajka, cukru ani proszku do pieczenia – uwierzcie mi, wyjdą bez tych składników :)

6) Rogaliki wychodzą najlepsze jeśli damy masło. Można je zastąpić margaryną lecz smaczniejsze są z masłem.

7) 1 szklanka śmietany to nie to samo co 250g śmietany. Smietana jest gęstsza od wody więc trzeba jej użyć więcej niż 250g.

Jak zwijać rogaliki?

Przygotowanie rogalików krok po kroku

Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

35 komentarzy

  1. Nie dodajemy cukru do ciasta?

    • cukiereczek cukiereczek

      Nie :) Rogaliki będą słodkie od nadzienia :) Oprószamy je dodatkowo cukrem pudrem ;)

  2. Idę je robić, dam znać jak wyszły :))

    • cukiereczek cukiereczek

      Super ;) W takim razie czekam na opinię :) smacznego ;)

      • Przepyszne :)) Już zostało nam tylko kilka, wszystkie prawie zjedzone ;) Muszę poćwiczyć tylko lepienie, bo nie wyszły mi takie ładne jak Pani. Pozdrawiam i dziękuję za przepis ;))

        • cukiereczek cukiereczek

          Cieszę się, że smakują :) Lepienie to kwestia wprawy :) I ważne, aby cienko rozwałkowywać ciasto – wówczas wyjdzie nam dużo zawijasków :) Pozdrawiam :)

  3. Wspaniale i jakie proste! :) Dzieci właśnie się nimi zajadają :) Ciekawe czy mi zostawią kilka na jutr do kawy :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło :) Mam nadzieję, że zostawią :)

  4. Ciasto wyszło mi takie klejące, takie ma być?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, ciasto przed włożeniem do piekarnika będzie się kleiło. Po schłodzeniu będzie się kleiło mniej, ale podczas wałkowania trzeba podsypywać odrobiną mąki,

  5. Czy można użyć innej mąki np orkiszowej lub żytniej?

    • cukiereczek cukiereczek

      Myślę, że zarówno mąka orkiszowa, jak i żytnia, powinny się sprawdzić w tym przepisie.

  6. Cudowne! Proste, a jak pysznie wyglądają :)

  7. M&M

    Polecam, szybko się robi i znikają równie szybko..

    • cukiereczek cukiereczek

      Dzięki za komentarz :) Super, że się udały i smakują :P

  8. Ewa

    Jak je schlodzic jesli blaszka nie zmiesci sie do lodowki, w czym umiescic rogaliki zeby sie nie rozwailily i schłodziły?

    • cukiereczek cukiereczek

      Ja zrobiłam tak: wzięłam deskę do krojenia, położyłam na niej papier do pieczenia, ułożyłam gotowe rogaliki i do lodówki :) a jak się schłodziły zsunęłam papier z deski na blaszkę ;)

  9. Są świetne :) powinnaś je nazwac ” Znikające rogaliki trzyskładnikowe” wyszły super a jeszcze lepiej smakowały no i szybko znikneły z talerza :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Sandra super nazwę wymyśliłaś :P dzięki za komentarz; cieszę się, że smakują :)
      P.S. Całe szczęście, że szybko się je robi… :)

  10. czy mozna do srodka wsadzic kostke czekolady?

    • cukiereczek cukiereczek

      tak, można ;)

  11. Czy można dodać śmietanę 30% ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Raczej nie, tzn. można spróbować z gęstą śmietaną 30%, ale nie gwarantuję, że rogaliki wyjdą :/
      Może zamiast śmietany użyjesz serek homogenizowany?

  12. Właśnie nie mam serka :( mam 100 ml śmietany 18% i cala 30% i tak wymyślam ;)

    • cukiereczek cukiereczek

      To spróbuj z tą 30% np. z połowy porcji na sprawdzenie, a jest gęsta czy raczej płynna? Jeśli płynna to myślę, ze nie da rady :( trzeba będzie podsypywać dużo mąką i rogaliki wyjdą twarde :(

  13. Śmietanka 30% jest słodka do ubicia gęsta raczej :) pomysle i może jutro kupie 18 % i wtedy zrobię :) dziękuję za informacje

  14. Aga

    A jajek nie dodawać? Ja dodałam i niewiem czemu strasznie twarde mi wyszły. Czy to moze byc wina jajek?

  15. cukiereczek cukiereczek

    Nie dodajemy jajek. Mogły wyjść od tego twarde. Dodatek jajek mógł spowodować, że trzeba bylo dodać wiecej mąki i moze dlatego też wyszły twarde

  16. Ala

    Pyszne rogaliki.Bardzo łatwe do zrobienia.

  17. Są przepyszne z każdym nadzieniem.

    11015105_1021844024533247_1800031171765117789_n

    • cukiereczek cukiereczek

      Śliczne wyszły :) cieszę się, że smakują :)

  18. To są nasze ulubione rogaliki! Moje z twarogiem.

    DSC08089

    • cukiereczek cukiereczek

      Pięknie zwinięte :P Muszę wypróbować z twarogiem :)

  19. a czy gotowa krówka z puszki też może być do nadzienia?

    • cukiereczek cukiereczek

      Może być, tylko trzeba dokładnie zwinąć rogalika, aby nie wypłynęła.

Zostaw odpowiedź