Pączki z serka homogenizowanego

Jeśli chcesz przygotować szybkie i puszyste pączki na karnawałowe spotkanie ze znajomymi czy deser po obiedzie to polecam malutkie pączusie z serkiem homogenizowanym. Są ekspresowe w przygotowaniu, z zaledwie kilku podstawowych składników. Smaży się je bardzo łatwo, bo wystarczy łyżeczkę maczać w gorącym tłuszczu i nabierać ciasta. Nie musimy brudzić rąk i formować kuleczek. Do ciasta nie dodajemy też żadnego alkoholu ani octu, bo pączki praktycznie nie chłoną tłuszczu. Trzeba tylko pamiętać, aby rozgrzać dobrze tłuszcz np. olej. Będą więc idealne dla najmłodszych. Czasem pączki wychodzą idealnie okrągłe, a czasem z chrupiącymi rogami. Każdy jest inny i to dodaje im uroku. Wszystko zależy od tego jak nabierzemy ciasto łyżeczką. Te pączusie to hit w naszym domu. Jeśli nie wychodzą Ci tradycyjne drożdżowe pączki to przygotuj te mini pączusie - sukces gwarantowany!

Pączki są mało słodkie więc podając je możemy zaszaleć z dodatkami. Może to być:

  • cukier puder - aby uzyskać ładną warstwę cukru pudru to sypiemy go przez małe sitko.
  • sos czekoladowy - czyli sos przygotowany ze śmietanki kremowej i czekolady. Podałam na niego proporcje na końcu wpisu.
  • cukier cynamonowy - wystarczy 100g cukru wymieszać z 2 łyżeczkami cynamonu i w takiej mieszance obtaczać ciepłe pączki.
Pączki z serkiem homogenizowanym

Pączki z serkiem homogenizowanym

Jak smażyć pączki?

Pączki smażymy w rondelku lub garnku. Wlewamy tłuszczu na wysokość min. 3cm. Tłuszcz użyty do smażenia powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę za pomocą specjalnego termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo racuchy spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo racuszki będą chłonęły tłuszcz.

Jeśli nie posiadasz termometru to możesz sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek surowego ciasta. Jeżeli ciasto zacznie się smażyć i powoli rumienić tzn. że możemy przejść do smażenia.

Szybkie pączki z serkiem homogenizowanym

Szybkie pączki z serkiem homogenizowanym

Wszystkie przepisy karnawałowe w jednym miejscu

Przypominam, że na blogu znajduje się obszerny wpis ze słodkościami idealnymi na Tłusty Czwartek. Znajdziesz tam najlepsze przepisy na domowe pączki i faworki, pączki pieczone i smażone, donaty, mini pączusie, pączki egzotyczne oraz pączki z rożnych krajów świata. Zapraszam!

Słodkości na Tłusty Czwartek

Więcej przepisów na mini pączki

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego

Te pączki są ekspresowe w przygotowaniu. Łącznie ze smażeniem - 30 minut  i gotowe!

Pączki z serka homogenizowanego

Składniki:

  • 300g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 jajka r.M,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • 240g mąki pszennej (około 1 i 1/2 szklanki),
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia,
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml. Najlepiej, gdy wszystkie składniki na pączki będą w temperaturze pokojowej tzn. jajka i serek wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i kładziemy na blacie.

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka i dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy rózgą kuchenną lub łyżką do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą do połączenia. Ciasto będzie gęste.

*Jeśli używasz serka Danio, którego w opakowaniu jest 140g, to nie musisz kupować trzech opakowań. Spokojnie wystarczy 2 opakowania czyli 280g - reszta składników bez zmian.

Przygotowanie pączków z serkiem homogenizowanym

Przygotowanie pączków z serkiem homogenizowanym

Rozgrzewamy tłuszcz (np.olej) do głębokiego smażenia. Łyżeczkę maczamy w gorącym tłuszczu i nabieramy ciasta. Od razu zanurzamy ją w tłuszczu i wtedy ciasto samo odpadnie tworząc zgrabnego pączka. Pączki smażymy  na rumiano z obu stron. Pączusie same obracają się na drugą stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy ostygną to oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego!

Smażenie pączków

Smażenie pączków

*Zamiast oprószać pączki cukrem pudrem to możesz do nich przygotować sos czekoladowy. Zagotuj 200g śmietanki kremowej 30% lub 36%, zdejmij z ognia i dodaj 100g połamanej czekolady mlecznej lub deserowej. Odstaw na 3 minuty. Następnie wymieszaj do połączenia.

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego

Jeśli przygotujesz pączki na serku homogenizowanym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Pączki są przepyszne i robi się je ekspresowo. Kawa się robi w ekspresie a Ty robisz pączki i dzień staje się piękniejszy. Polecam przepis.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🤗

  2. Polecam pączki wychodzą super i bardzo szybko się je robi 😀

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują ♥️

  3. Pyszne pączuszki, świetny i krotki przepis
    Zrobiłam je w ciągu pół godziny 😉

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

Zostaw odpowiedź