Oponki piwne

W "Weekendowej Cukierence" rozpoczynamy karnawał 🙂 A jak karnawał to na stole muszą pojawić się obowiązkowo pączki, racuchy i faworki. Moja dzisiejsza propozycja to pączki przygotowane z dodatkiem piwa. Piwo zastępuję większość mleka. Pączki są mięciutkie, puszyste, rozpływają się w ustach. Mam wrażenie, że są nawet bardziej puszyste niż zwykłe pączki. Sposób przygotowania jest dokładnie taki sam jak zwykłych pączków. Jeśli smażysz pączki po raz pierwszy to zajrzyj TUTAJ. W tym wpisie podałam rady dotyczące przygotowania i smażenia pączków. Pączki piwne możemy przygotować także w tradycyjnym kształcie, z nadzieniem.

Oponki piwne

Oponki piwne

SKŁADNIKI (15-20 sztuk):

  • PĄCZKI:
  • 500-550g mąki pszennej,
  • 40g świeżych drożdży,
  • ¼ szklanki ciepłego mleka,
  • ¾ szklanki piwa,
  • ¼ szklanki cukru (50g),
  • ½ opakowania cukru waniliowego,
  • 70g masła,
  • 5 żółtek,
  • 20ml spirytusu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • Tłuszcz do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Mąkę łączymy z solą, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Dodajemy piwo, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Rozwałkowujemy je na grubość około 1cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy oponki. Oponki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Jeszcze gorące oponki obtaczamy w cukrze i odkładamy na większy talerz do całkowitego ostygnięcia.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Do smażenia pączków polecam użyć planty.

Oponki piwne

Oponki piwne





16 komentarzy

  1. Twoje przepisy zawsze są trafione w mój gust

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  2. Ewa

    Są przepyszne!!!!

    • cukiereczek

      Ewa cieszę się, że smakowały ?

  3. Bardzo puszyste, rozpływają się w ustach ???

    • cukiereczek

      Justyna jakie piękne! <3

  4. Oponki są pyszne!! Jeszcze raz dziękuję za przepis❤️❤️
    A w myślach planuję już wypróbować kolejne Twoje przepisy??

    • cukiereczek

      Karolina jakie puszyste ? Polecam się na przyszłość ?

  5. Oponki przepyszne,mięciutkie,puszyste? Pieczenie z Pani przepisami to sama przyjemność,jeszcze na żadnym przepisie się nie zawiodłam.Dziękuję?

    • cukiereczek

      Pani Teresa dziękuję za piękny komentarz ? Bardzo mi miło ??

    • Przepis na oponki cudo. Dziekuję😍

      • cukiereczek

        Bardzo dziękuję ♥️

  6. Mega pyszne , łatwe smaczne idealne

    • cukiereczek

      Karolina jakie piękne Ci wyszły 🙂

  7. Super puchate i pyszne ?

    • cukiereczek

      Piękne ? Cieszę się, że smakowały!

Zostaw odpowiedź