To pączki dla wielbicieli masła orzechowego czyli pączki w stylu amerykańskim. Przedstawiam niezawodny przepis na smaczne pączki. Wychodzą puszyste, mięciutkie, nie chłoną tłuszczu, z jasną obrączką.
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- PĄCZKI:
- 500g mąki pszennej,
- 25g drożdży świeżych,
- 50g cukru,
- 50g masła (lub 2,5-3 łyżki oleju),
- 3 żółtka,
- 1 małe jajko,
- 1 szklanka mleka,
- ½ cukru waniliowego,
- 20ml spirytusu,
- ¼ łyżeczki soli,
- KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO:
- 125g masła orzechowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100g serka mascarpone,
- 100g śmietany kremówki,
- DODATKOWO:
- Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
- Cukier do obtoczenia pączków,
- 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady + 2-3 łyżki mleka,
- 30g orzechów ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
PĄCZKI: Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 4-5 łyżek mąki i 1-2 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie (około 1-1,5hh).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta
i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut- powinny podwoić swoją objętość.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.
Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Na płaski talerz wysypujemy około 100g cukru i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe pączki. Pączki zostawiamy do ostygnięcia.
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO: Do miski wkładamy serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy krótko do połączenia i uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z kremem.
Gotowy krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nim pączki.
Orzechy ziemne drobno siekamy.
W misce umieszczamy pokruszoną czekoladę i mleko. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą tak, aby nie dotykała dnem wody. Podgrzewamy razem chwilkę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladą polewamy pączki. Od razu posypujemy pokruszonymi orzeszkami.
Smacznego 🙂
Uwaga:
- Do smażenia pączków polecam użyć planty.
- Z uwagi na krem ze śmietaną i serkiem pączki przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je przez podaniem około 1 godziny, aby się ociepliły.
Inspiracja: Moje Wypieki
wspaniale wyglądają 🙂 nie przepadam za pączkami, ale kocham masło orzechowe, to może takie by mi posmakowały 🙂
Robie Paczki z Panii przepisu, poki co nie bardzo ciasto wzroslo uformulowalam je wlanie zobaczymy czy podrosnie znowu. niestetz max 15 paczkow wzjdzie w miare nie za male nie za doze,pozdrawiam odezwe sie po skonczeniu
Monika021 być może było za zimno w domu i dlatego ciasto nie rośnie tak szybko? Mam nadzieję, że jednak pączki się udadzą 🙂