Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Mini pączki z ricotty to włoskie pączusie, a dokładniej Baci di ricotta. To bardzo proste i szybkie do przygotowania pączki serowe wzbogacone o dodatek cynamonu. Składają się z samych podstawowych składników. Przygotowanie pączusiów, łącznie ze smażeniem, zajmuje góra 30 minut. A do ich przygotowania nie potrzeba nawet miksera.

Smakują tak pomiędzy polskimi pączkami, a pączkami z ciasta parzonego. Są puchate, rosną na oleju jak szalone. Mają mięciutki, delikatny środek i chrupiącą złocistą skórką. Smakują pysznie na ciepło i na zimno. Będą idealną opcją na Tłusty Czwartek dla osób zabieganych.

Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Składniki na mini pączki z ricotty

Baci di ricotta przygotujesz z samych podstawowych składników, które na pewno (oprócz ricotty) masz w swojej lodówce i spiżarni. Są to: mąka, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder, ricotta, jajka i odrobina alkoholu.

Mini pączki z ricotty - składniki

Mini pączki z ricotty - składniki

Jak przygotować mini pączki z ricotty?

Przygotowanie tych włoskich pączusiów jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczą 4 kroki:

  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, a w drugiej misce wymieszaj rózgą mokre składniki (ricottę, jajka, alkohol i cukier puder).
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia.
  4. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia i smaż pączusie na rumiano.

Jak smażyć pączki?

Pączki smażymy w rondelku lub garnku. Wlewamy oleju na wysokość min. 3cm. Tłuszcz użyty do smażenia powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę za pomocą specjalnego termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz.

Jeśli nie posiadasz termometru to możesz sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek surowego ciasta. Jeżeli ciasto zacznie się smażyć i powoli rumienić tzn. że możemy przejść do smażenia.

Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Wszystkie przepisy karnawałowe w jednym miejscu

Przypominam, że na blogu znajduje się obszerny wpis ze słodkościami idealnymi na Tłusty Czwartek. Znajdziesz tam najlepsze przepisy na domowe pączki i faworki, pączki pieczone i smażone, donaty, mini pączusie, pączki egzotyczne oraz pączki z rożnych krajów świata. Zapraszam!

Słodkości na Tłusty Czwartek

Więcej przepisów na mini pączki

Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Baci po włosku znaczy pocałunek. Baci di ricotta to całuski z ricotty - pyszne serowe mini pączusie, które przygotujesz w 30 minut. Polecam!

Włoskie mini pączki z ricotty (Baci di ricotta)

Składniki (20-25 sztuk):

  • 250g serka ricotta,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki,
  • 40g cukru pudru (4 łyżki),
  • 150g mąki pszennej (około 1 szklanki),
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy ricottę, cukier puder i alkohol. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do otrzymania gęstego ciasta.

W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni.

Przy pomocy dwóch łyżek (lub łyżeczek) zamoczonych w gorącym oleju nakładamy ciasto tzn. na jedną łyżkę nakładamy porcje ciasta, a drugą łyżką je spychamy. Pączusie smażymy na rumiano z obu stron. W międzyczasie obracamy je na drugą stronę. Pączki wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz mini pączki z ricotty to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Szybka alternatywa dla racuchow drożdżowych czy innych pączków. Dla mnie super!

    • cukiereczek

      Piękne wyszły!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij