Szybkie rogaliki serowe

Szybkie, bo przygotowane na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach. Nie muszą więc wyrastać. Po zagnieceniu ciasta od razu przechodzimy do formowania i pieczenia rogalików. To idealny przepis, gdy za chwilę wpadną do nas niespodziewani goście. Rogaliki przygotowuję się ekspresowo i ze składników, które pewnie mamy w domu. Są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Polecam do ich przygotowania użycia dobrej jakości sera z wiaderka, gęstego.

Jestem wielką fanką domowych rogalików. To już 18-sty przepis na rogaliki na blogu 🙂 Zobaczcie moje inne przepisy na te małe słodkości TUTAJ.

Szybkie rogaliki serowe

Szybkie rogaliki serowe

SKŁADNIKI (24 sztuki):

  • ROGALIKI:
  • 250g zmielonego trzykrotnie twarogu,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • ½ opakowania cukru wanilinowego (8g),
  • 15g proszku do pieczenia,
  • 400g mąki,
  • Szczypta soli,
  • ½ szklanki oleju,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

ROGALIKI: Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ser mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkiem do połączenia. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki i zagniatamy gładkie ciasto.

Z ciastem przenosimy się na stolnicę. Dzielimy je na 2 równe części.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Koło dzielimy nożem na 12 „trójkątów”. Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od podstawy formując kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy.

Rogaliki pieczemy około 17-20 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być zarumienione z wierzchu. Gdy przestygną to smarujemy je lukrem.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy.

Życzę smacznego  🙂

Szybkie rogaliki serowe

Szybkie rogaliki serowe

38 komentarzy

  1. Super przepis, rogaliki wyszły bez żadnego problemu. Użyłam mąki orkiszowej i oleju kokosowego. Rogaliki robi się ekspresowo, są pyszne! Następnym razem wrzucę trochę marmolady do środka 😉 Polecam wypróbować przepis 😊

    • cukiereczek cukiereczek

      Marta cieszę się, że smakowały 🙂 Prezentują się perfekcyjnie!

  2. No rewelacja , robię ostatnio maniakalnie , puste, z serem z dżemem z czekoladą, są świetne , dawno takich pysznych nie jadłam a robi się faktycznie błyskiem. Extra 🤩 i zaraz idę robic następne. Dzięki

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu cieszę się ogromnie, że smakują 😛

  3. e

    Witam 🙂 Czy można olej zamienic na masło roztopione?

    • cukiereczek cukiereczek

      Myślę, że tak 😉

  4. Iza

    Pyszności 😍 zjedzone prawie od razu w całości 😁głównie przez panów 😉 część zrobiłam z marmoladą i są świetne. Będą często u mnie gościć 😁

    • cukiereczek cukiereczek

      Iza bardzo się cieszę, że smakują 😉 Jakie ładne Ci wyszły 🙂

  5. Bardzo prosty i szybki przepis, a smak obłędny 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Paulina jakie piękne 😊 Bardzo się cieszę, że smakują 😁

  6. Są przepyszne 😋

    • cukiereczek cukiereczek

      Mamo.Mikii piękne Ci wyszły 😃 Bardzo mi miło 😃

  7. Są mega pyszne! U mnie z rozsądku bez lukru, tylko trochę cukru pudru 😁. W środku mięciutkie, z wierzchu chrupiące. Pyyycha!!

    • cukiereczek cukiereczek

      Beata cudne rogaliki <3 Cieszę się, że smakowały 😉

  8. Ola

    Przepis jest bardzo prosty i szybki a rogaliki pyszne 😋

    • cukiereczek cukiereczek

      Ola bardzo się cieszę, że smakowały 😊

  9. U nas też dzisiaj pyszne rogaliki😀

    • cukiereczek cukiereczek

      Magdalena jakie pychotki ☺️

  10. Mniam! 😉 Przezornie zrobiłam z podwójnej porcji 😅 i słusznie bo pyszne!

    • cukiereczek cukiereczek

      Karolina cieszę się, że smakowały 😊

  11. Są MEGA Pyszne Kochana to już jak pisałam któryś z kolei przepis od Ciebie z którego korzystam i podaję dalej Pozdrowienia

    • cukiereczek cukiereczek

      Aneta bardzo mi miło 😃 Polecam się na przyszłość 😊

  12. Dziewczyny dlaczego ciasto mi się rozlatuje ..? Gdy wałkuje ono się dosłownie rozlatuje ? Nawet maki wiecje dałam bo było za bardzo rzadkie

    • cukiereczek cukiereczek

      Gosiu skoro ciasto się rozlatuje to podejrzewam, że wyspałaś za dużo mąki 🙁

  13. Iza

    Czy twaróg w przepisie można zastąpić serkiem kremowym? Jak to może wpłynąć na smak i pracę z ciastem? Wyglądają obłędnie:)

    • cukiereczek cukiereczek

      Iza raczej nie zamieniałabym twarogu na serek kremowy. Serek kremowy jest bardziej delikatny, będziesz potrzebowała dużo mąki i rogaliki mogą wyjść twarde :/

  14. Kochana, doradz mi proszę jaki ser kupujesz i gdzie? Czy w Lidlu/biedronce mogę dostać taki który będzie się nadawał?
    I kolejne pytanie czy ser musi być zmielony? Nie mam maszynki, za to mam blender, użyć blendera czy nie ma potrzeby?
    Dziękuję ❤

    • cukiereczek cukiereczek

      Martyna możesz użyć twaróg półtłusty i rozgnieść go dobrze widelcem jeśli nie masz maszynki 😄 Możesz kupić od razu mielony ser – polecam wówczas tylko Mój Ulubiony z Wielunia lub ser z Piątnicy.

  15. Czy ser z wiaderka sie nada do tego przepisu czy chodzi o inny ? Pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Ewa ser z wiaderka się nada, ale polecam tylko Mój Ulubiony z Wielunia lub ser z Piątnicy. One się na pewno sprawdzą.

  16. Nie wiem dlaczego ale moje rogaliki wyszly twarde i gumowate,A robiłam wszystko według przepisu.

    • cukiereczek cukiereczek

      Kaswr być może ser był słabej jakości? Albo dodałaś więcej mąki niż w przepisie?

  17. Sa przepyszne!!!

    • cukiereczek cukiereczek

      Kasiu cieszę się, że smakowały 🙂

  18. Mega pyszne, szybkie w wykonaniu 😘😍😘

    • cukiereczek cukiereczek

      Justyna wyszły Ci piękne 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂

  19. Kompletny laik ze mnie jeżeli chodzi o pieczenie słodkości. No i rogaliki wyszły twardawe ale czytając komentarze wiem że twaróg mógł być przyczyną bo mąkę dałam odpowiednią ilość.
    Mimo wszystko dziękuję bo dzieci i tak się zajadały.

    • cukiereczek cukiereczek

      Alebazi mam nadzieje, że następnym razem wyjdą takie jak powinny 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij