Churros (hiszpańskie pączki)

Jadłam je kiedyś na festiwalu foodtrucków w Łodzi. Obtoczone w cynamonowym cukrze, podane z ciepłą nutellą - pokochałam je od pierwszego kęsa. Postanowiłam sobie, że muszę je przygotować i podzielić się z Wami tymi pysznymi słodkościami. W "Weekendowej Cukierence" prezentuje dziś churros czyli pączki hiszpańskie (a także meksykańskie).

Churros (meksykańskie pączki)

Churros (meksykańskie pączki)

Czym są Churros?

Churros to meksykańskie (i hiszpańskie) pączki przygotowane z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju, a następnie obtoczone w cynamonowym cukrze. Są bardzo popularne także w USA. Są serwowane podczas karnawału i na różnych festiwalach. Mogą być też serwowane na śniadanie z dodatkiem gorącego sosu czekoladowego. Mają charakterystyczny podłużny kształt niczym karbowane "pręciki".

Składniki na Churros

Churros przygotujesz z samych podstawowych składników, które na pewno masz w swojej lodówce i spiżarni. Są to: mąka, sól, cukier, masło, mleko i woda.

Churros- składniki

Churros - składniki

Jak przygotować Churros?

Przygotowanie tych hiszpańskich pączków jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczą 4 kroki:

  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. Przygotuj ciasto parzone - zagotuj mleko i wodę z masłem, dodaj mąkę i chwilkę gotuj.
  3. Zmiksuj ciasto z jajkami. Następnie przełóż do rękawa zakończonego końcówką gwiazdką (1M).
  4. Wyciskaj ze szprycy ciasto, odetnij i smaż pączusie na rozgrzanym oleju.

Pączusie wyłóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jak serwować Churros?

Churros posypane tylko cukrem pudrem są już na tyle pyszne, że nie wymagają tak naprawdę więcej dodatków. Jednak bardzo popularne jest podawanie do nich sosów np.:

  • sos karmelowy - można przygotować go samemu w domu (TUTAJ podaje mój sprawdzony przepis).
  • sos czekoladowy - zagotowujemy 200g śmietanki kremowej 30% lub 36% i dodajemy 100g połamanej czekolady mlecznej lub deserowej. Odstawiamy na 3 minuty. Następnie mieszamy do połączenia.
  • kajmak - idealny do maczania i polewania nim churros.
  • nutella - przełóż ją do miseczki i podgrzej przez kilka sekund w mikrofali, aby otrzymać sos czekoladowy. Churros z nutellą jadłam kiedyś na festiwalu foodtrucków i bardzo przypadł mi do gustu. Taki sosik jest przy tym szybki do przygotowania.
Churros (hiszpańskie pączki)

Churros (hiszpańskie pączki)

Jak smażyć pączki?

Pączki smażymy w rondelku lub garnku. Wlewamy oleju na wysokość min. 3cm. Tłuszcz użyty do smażenia powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę za pomocą specjalnego termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz.

Jeśli nie posiadasz termometru to możesz sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek surowego ciasta. Jeżeli ciasto zacznie się smażyć i powoli rumienić tzn. że możemy przejść do smażenia.

Więcej przepisów na hiszpańskie i meksykańskie desery

Churros (pączki meksykańskie)

Churros (pączki meksykańskie)

Mięciutkie i rozpływające się w ustach podłużne pączki obtoczone w cukrze cynamonowym z dodatkiem sosu czekoladowego - rozsmakuj się w meksykańskich pączkach z ciasta parzonego.

Churros

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 115g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej,

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy mleko, wodę, masło, cukier i sól. Całość zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Rondelek zdejmujemy z ognia i wsypujemy 1 szklankę mąki na raz. Mieszamy szybko do połączenia składników. Rondelek ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy ciągle mieszając przez 1,5-2 minuty. Pozwoli to dobrze zaparzyć mąkę i odparować wilgoć z ciasta. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ostudzone ciasto przekładamy do misy miksera i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy jajka, jedno po drugim i dobrze miksujemy po każdym dodanym jajku. Ciasto jest gotowe.

Olej rozgrzewamy do temperatury 175 stopni.

Ciasto przekładamy do szprycy (lub rękawa) zakończonej końcówką gwiazdką 1M. Za pomocą szprycy wyciskamy ciasto tak jakbyśmy je kładli poziomo na oleju i odcinamy 10cm kawałki nożyczkami. Churros ma postać takich podłużnych pręcików z charakterystycznym karbowaniem, które daje tylka gwiazdka.

Churros smażymy łącznie około 3 minuty na rumiano z obu stron. W międzyczasie obracamy je na drugą stronę. Pączusie wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Jeśli przygotujesz churros to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź