Faworki (chrusty)

Witam w “Weekendowej Cukierence”. Zapraszam dziś na tradycyjne faworki. Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki smażymy w karnawale (tak jak pączki), a także w Tłusty Czwartek i na ostatki. Karnawał w tym roku jest dość długi więc mamy dużo czasu, aby delektować się ich smakiem :) Faworki to chrupiące słodkie ciasteczka przygotowane na wzór złożonej kokardki. Ciasto na faworki zawiera dużo żółtek, śmietanę i odrobinę spirytusu, który zapobiega wchłanianiu się tłuszczu.

Jeśli nie dysponujemy spirytusem to użyjmy octu lub wódki. Ciasto nie zawiera cukru. Słodycz uzyskujemy dopiero po oprószeniu usmażonych faworków cukrem pudrem. Ciasto najpierw zagniatamy, następnie wybijamy je tłuczkiem, aby wtłoczyć w nie powietrze. Dzięki temu na usmażonych faworkach pojawiają się charakterystyczne bąbelki. Oprócz tradycyjnych faworków możecie przygotować też takie w kształcie kokardek – przepis znajdziecie TUTAJ.

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

SKŁADNIKI :

  • 450g mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • 5 żółtek,
  • ¾ szklanki gęstej śmietany 18%,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • DODATKOWO:
  • Tłuszcz do smażenia np. Olej, planta, smalec
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli. W mące robimy dołek i wbijamy do niego żółtka, dodajemy także śmietanę i spirytus. Zagniatamy gładkie ciasto.

W mące robimy dołek, dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy gladkie ciasto.

W mące robimy dołek, dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy gladkie ciasto.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy je na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy je na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy je na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

Po tym czasie ciasto wybijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 20-30 minut. Robimy to następująco: ciasto rozwałkowujemy i składamy je, aby otrzymać mały prostokąt. Ciasto bijemy tłuczkiem lub wałkiem aż się rozpłaszczy. Wówczas ponownie je składamy i wybijamy. Czynność powtarzamy kilka razy. Takie wybijanie ciasta ma na celu wtłoczenie w ciasto dużej ilości powietrza (charakterystyczne bąbelki na usmażonych faworkach). Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut.

Ciasto wybijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 20-30 minut.

Ciasto wybijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 20-30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy najcieniej jak się da. Z ciasta wycinamy prostokąty o wymiarach 3x12cm. W środku każdego prostokąta robimy podłużne nacięcie na 2cm i przewijamy jeden koniec formując kształt faworka.

Zwijanie faworka.

Zwijanie faworka.

Rozgrzewamy tłuszcz. Faworki smażymy partiami na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Gotowe faworki.

Gotowe faworki.

Tłuszcz do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni.

Po ostygnięciu faworki oprószamy obficie cukrem pudrem.

Życzę smacznego  :)

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

6 komentarzy

  1. Polecam wszystkim ten przepis bo ciasto jest niezwykle miękkie a faworki rozpływają się w ustach ☺ łatwe do zrobienia, niezwykle kruche i co najważniejsze bardzo smaczne ☺

    1518453381017-2121989900

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że faworki smakowały :)

  2. Faworki bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Z pozostałych białek wyszły jeszcze kokosanki.

    20180210_170855

    • cukiereczek cukiereczek

      Marta wyglądają super :) Bardzo mi miło.

  3. Dopiero co zrobione a już prawie nic nie zostało. A z białek pieką się bezy do kremu sułtańskiego

    20180213_124250

    • cukiereczek cukiereczek

      Agiston wyglądają jak malowane :) Ciesze się, że smakowały.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij