Puszyste racuchy z jabłkami

Te racuchy sprawdzą się na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet deser. Ich przygotowanie to tylko chwilka. Myślę, że wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zaskoczeniem pewnie będzie dla Was, że można przygotować tak puszyste, mięciutkie racuchy bez drożdży, a jednak :) Cieszę się, że natknęłam się na ten przepis kiedyś w kalendarzu kulinarnym. Teraz przygotowujemy je bardzo często :-) Co więcej, można je przygotowywać przez okrągły rok i urozmaicać np. dodać rodzynki bądź jabłka zastąpić innymi owocami.

Składniki:

 

  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki  mąki,
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1 duże jabłko,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego ;)
Uwaga: Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.

40 komentarzy

  1. Pyszne :) Robię je bardzo często, moja rodzina je uwielbia :)

  2. wszyscy je lubimy, są proste i szybkie do przygotowania, polecam :-)

  3. Wychodzą pyszne. Ja daję 2 jajka i trochę cynamonu. Uwielbiam i polecam ! :)

  4. Zrobiłam wczoraj na kolację, są meeega pyszne, polecam :)
    Ciasto wychodzi bardzo gęste i trzeba smażyć na małym gazie, aby doszły w środku.

  5. niebo w gębie!!!! :)

  6. pyszne i szybkie do przygotowania, ja dodałam jeszcze rodzynki :)

  7. Dopiero zacźynam przygodę w kuchni i nie wiem co zrobić by były puszyste. Moje wychodzą płaskie i zbite…

    • cukiereczek cukiereczek

      trzeba miksować długo jajko z cukrem, kłaść małe porcje ciasta, smażyć na wolnym ogniu :)

  8. Mmmmmniam :-) rzeczywiście pyszne :-) juz zrobione i zjedzone, córcia zadowolona :-) dziękuję

    • cukiereczek cukiereczek

      bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam

  9. Są mega pyszne!!! Ciasto wychodzi dość gęste i trzeba smażyć na wolnym ogniu, ale warto, są pyszne ;) :) :)

  10. Właśnie takiego przepisu szukałam, szybkie i bardzo smaczne racuchy

    • cukiereczek cukiereczek

      dziękuję :)

  11. Racuchy pierwsza klasa :) Najlepszy przepis jaki dotychczas sprawdziłam i na zawsze pozostane przy nim :) Polecam wszystkim ….mnim, mniam….Pozdrowionka

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło :) cieszę się, że tak smakują :)
      Pozdrawiam ciepło :)

  12. Zrobiłam je wczoraj na deser dla rodziny, wyszły puszyste i przepyszne :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały :)

  13. Mogę dopytać ile sztuk wychodzi Ci na oko z tego przepisu? :)

    • cukiereczek cukiereczek

      około 20-25 sztuk :) zależy jakie duże smażę ;)

  14. Czy mogę do ciasta dodać rodzynki?

    • cukiereczek cukiereczek

      tak – około 1-2 łyżki

  15. Przepis na racuchy to sposob na pyszny podwieczorek czy danie obiadowe. Marzysz o puszystych plackach na sniadanie? Wyprobuj nasz przepis na racuchy, dzieki ktoremu przygotujesz je na wiele sposobow

  16. Ile wychodzi z jednej porcji?

    • cukiereczek cukiereczek

      20-25 sztuk

  17. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie przesłała Pani Monika G.

    11944622_877409708960761_1724354470_n

  18. Pyszne, polecam :)

    DSC_0467

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, ciesze się, że smakowały :)

  19. Autorka Nie ma pojęcia o gotowaniu 2 szklanki mąki i 2 jajka???? placki wyjdą gumowe!!!!! Na jedno jajko przypada ok. 70 g mąki :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda, żeby wyrazić opinię o plackach trzeba je najpierw usmażyć. Przygotuj je, a przekonasz się, że nie są gumowate, a puszyste

  20. Najlepsze na świecie!!! Wcale nie gumowe czy inne zdziwiania, zrobiłam tak samo jak w przepisie i jest rewelacja !!

    • cukiereczek cukiereczek

      Angelika bardzo mnie cieszy, że placki Ci smakują :) My je bardzo lubimy i smażę je raz w tygodniu, co najmniej :)

  21. I jeszcze zdjęcie

    20170504_140547

    • cukiereczek cukiereczek

      i dziękuję za zdjęcie :)

  22. Cukiereczku ! Kolejny raz nie zawiodłam się na Twoim przepisie :)
    Nie przepadam za racuchami ale postanowiłam wypróbować Twój przepis bo miałam wszystkie składniki w domu.
    Są przepyszne podałam je z cukrem pudrem i dżemem a na zimno smakują jeszcze lepiej idealnie nadają się na upalne dni :)
    Bardzo Ci dziękuję za to, że można znaleźć tyle inspirujących przepisów uwielbiam gotować sprawia mi to ogromną radość ale czasami brakuje już pomysłu więc wtedy z chęcią wpadam na Twoją stronkę.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    18763007_1334288723323647_1889746772_n

    • cukiereczek cukiereczek

      Iskierko, bardzo dziękuję za cudowny komentarz! Jest mi niezmiernie miło :) Dla takich komentarzy warto prowadzić bloga! Cóż mogę więcej napisać, polecam się na przyszłość :)
      Ciepło pozdrawiam,
      Kasia

  23. Właśnie zrobione i niemalże w mgnieniu oka zjedzone. :).
    Robiłam pierwszy raz i naprawdę były pyszne! Dzięki za super przepis! Będę z niego częściej korzystać.

    • cukiereczek cukiereczek

      Basiu, cieszę się ogromnie, że racuszki Ci smakowały :) Polecam się na przyszłość!

  24. Witam,
    patrząc na tak liczne komentarze planuję zrobić dzisiaj na obiad właśnie te racuchy, zastanawiam się jednak jak grubą warstwę ciasta należy nakładać na patelnię by były puszyste ale i usmażone w środku?
    Dziękuję za odpowiedź :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Witam,
      Ja zazwyczaj kładę jedną łyżkę ciasta i lekko ją rozpłaszczam. Aby doszły w środku trzeba smażyć je na małym ogniu. Myślę, że już po pierwszej partii dojdziesz do wprawy i wyczujesz ile ciasta i jak długo smażyć :)
      Pozdrawiam i życzę smacznego :)

Zostaw odpowiedź