Puszyste racuchy z jabłkami

Te racuchy sprawdzą się na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet deser. Ich przygotowanie to tylko chwilka. Myślę, że wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zaskoczeniem pewnie będzie dla Was, że można przygotować tak puszyste, mięciutkie racuchy bez drożdży, a jednak :) Cieszę się, że natknęłam się na ten przepis kiedyś w kalendarzu kulinarnym. Teraz przygotowujemy je bardzo często :-) Co więcej, można je przygotowywać przez okrągły rok i urozmaicać np. dodać rodzynki bądź jabłka zastąpić innymi owocami.

Składniki:

 

  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki  mąki,
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1 duże jabłko,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego ;)
Uwaga: Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.

30 komentarzy

  1. Pyszne :) Robię je bardzo często, moja rodzina je uwielbia :)

  2. wszyscy je lubimy, są proste i szybkie do przygotowania, polecam :-)

  3. Wychodzą pyszne. Ja daję 2 jajka i trochę cynamonu. Uwielbiam i polecam ! :)

  4. Zrobiłam wczoraj na kolację, są meeega pyszne, polecam :)
    Ciasto wychodzi bardzo gęste i trzeba smażyć na małym gazie, aby doszły w środku.

  5. niebo w gębie!!!! :)

  6. pyszne i szybkie do przygotowania, ja dodałam jeszcze rodzynki :)

  7. Dopiero zacźynam przygodę w kuchni i nie wiem co zrobić by były puszyste. Moje wychodzą płaskie i zbite…

    • cukiereczek cukiereczek

      trzeba miksować długo jajko z cukrem, kłaść małe porcje ciasta, smażyć na wolnym ogniu :)

  8. Mmmmmniam :-) rzeczywiście pyszne :-) juz zrobione i zjedzone, córcia zadowolona :-) dziękuję

    • cukiereczek cukiereczek

      bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam

  9. Są mega pyszne!!! Ciasto wychodzi dość gęste i trzeba smażyć na wolnym ogniu, ale warto, są pyszne ;) :) :)

  10. Właśnie takiego przepisu szukałam, szybkie i bardzo smaczne racuchy

    • cukiereczek cukiereczek

      dziękuję :)

  11. Racuchy pierwsza klasa :) Najlepszy przepis jaki dotychczas sprawdziłam i na zawsze pozostane przy nim :) Polecam wszystkim ….mnim, mniam….Pozdrowionka

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło :) cieszę się, że tak smakują :)
      Pozdrawiam ciepło :)

  12. Zrobiłam je wczoraj na deser dla rodziny, wyszły puszyste i przepyszne :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały :)

  13. Mogę dopytać ile sztuk wychodzi Ci na oko z tego przepisu? :)

    • cukiereczek cukiereczek

      około 20-25 sztuk :) zależy jakie duże smażę ;)

  14. Czy mogę do ciasta dodać rodzynki?

    • cukiereczek cukiereczek

      tak – około 1-2 łyżki

  15. Przepis na racuchy to sposob na pyszny podwieczorek czy danie obiadowe. Marzysz o puszystych plackach na sniadanie? Wyprobuj nasz przepis na racuchy, dzieki ktoremu przygotujesz je na wiele sposobow

  16. Ile wychodzi z jednej porcji?

    • cukiereczek cukiereczek

      20-25 sztuk

  17. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie przesłała Pani Monika G.

    11944622_877409708960761_1724354470_n

  18. Pyszne, polecam :)

    DSC_0467

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, ciesze się, że smakowały :)

  19. Autorka Nie ma pojęcia o gotowaniu 2 szklanki mąki i 2 jajka???? placki wyjdą gumowe!!!!! Na jedno jajko przypada ok. 70 g mąki :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda, żeby wyrazić opinię o plackach trzeba je najpierw usmażyć. Przygotuj je, a przekonasz się, że nie są gumowate, a puszyste

Zostaw odpowiedź