Zeppole (włoskie pączki)

Pora na karnawałowe przepisy w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Serwuje dziś porcje mini włoskich pączusiów przygotowanych z ciasta parzonego. Zeppole mają miękki i puszysty środek. Najczęściej obtacza się je w cukrze lub cukrze cynamonowym. Smażą się szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Mają postać małych pączusiów więc są bardzo podzielne. Najlepiej smakują w dniu przygotowania.

Zeppole (włoskie pączki)

Zeppole (włoskie pączki)

Czym są Zeppole?

Zeppole to małe włoskie pączki przygotowane z ciasta parzonego. Są bardzo popularne podczas święta Św. Józefa we Włoszech, który jest również włoskiem Dniem Ojca. Są serwowane podczas karnawału i na różnych festiwalach. Najczęściej sprzedawane są wówczas w papierowych torebkach, oprószone cukrem pudrem.

Składniki na Zeppole

Zeppole przygotujesz z samych podstawowych składników, które na pewno masz w swojej lodówce i spiżarni. Są to: mąka, sól, cukier, masło, mleko i woda.

Zeppole - składniki

Zeppole - składniki

Jak przygotować Zeppole?

Przygotowanie tych włoskich pączusiów jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczą 4 kroki:

  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. Przygotuj ciasto parzone - zagotuj mleko i wodę z masłem, dodaj mąkę i chwilkę gotuj.
  3. Zmiksuj ciasto z jajkami. Następnie przełóż do rękawa.
  4. Smaż pączusie na rozgrzanym oleju.

Pączusie wyłóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Nie martw się, jeśli nie posiadasz szprycy lub rękawa cukierniczego. Pączki możesz wkładać na olej przy pomocy małej łyżeczki. Za każdym razem maczaj łyżeczkę w gorącym tłuszczu i nabieraj ciasta. Ciasto szybko zamocz w oleju i zabierz łyżeczkę.

Z czym podawać Zeppole?

Ponieważ zeppole mają neutralny smak (tylko 1 łyżeczka cukru w cieście) to wymagają oprószenia dodatkowym słodzikiem. Możemy podać je z:

  • cukrem pudrem - aby uzyskać ładny efekt po posypaniu cukrem pudrem należy do tego celu użyć małego sitka.
  • cukrem - przygotuj miskę, do której wsyp cukier. Następnie umieść w niej ciepłe pączki i obtocz.
  • cukrem cynamonowym - wówczas pączusie będą smakowały jak mini churros czyli hiszpański przysmak. Przygotuj 1/2 szklankę cukru i wymieszaj z 1 łyżeczką cynamonową. W tak przygotowanym cukrze cynamonowym obtocz jeszcze ciepłe zeppole.
Zeppole (włoskie pączki)

Zeppole (włoskie pączki)

Jak smażyć pączki?

Pączki smażymy w rondelku lub garnku. Wlewamy oleju na wysokość min. 3cm. Tłuszcz użyty do smażenia powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę za pomocą specjalnego termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz.

Jeśli nie posiadasz termometru to możesz sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek surowego ciasta. Jeżeli ciasto zacznie się smażyć i powoli rumienić tzn. że możemy przejść do smażenia.

Więcej przepisów na włoskie desery

Zeppole - proste włoskie pączusie

Zeppole - proste włoskie pączusie

Mięciutkie i rozpływające się w ustach pączusie obtoczone w cukrze pudrze - rozsmakuj się we włoskich pączkach z ciasta parzonego.

Zeppole - proste włoskie pączusie

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 115g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej,
  • cukier puder do oprószenia pączków

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy mleko, wodę, masło, cukier i sól. Całość zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Rondelek zdejmujemy z ognia i wsypujemy 1 szklankę mąki na raz. Mieszamy szybko do połączenia składników. Rondelek ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy ciągle mieszając przez 1,5-2 minuty. Pozwoli to dobrze zaparzyć mąkę i odparować wilgoć z ciasta. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ostudzone ciasto przekładamy do misy miksera i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy jajka, jedno po drugim i dobrze miksujemy po każdym dodanym jajku. Ciasto jest gotowe.

Olej rozgrzewamy do temperatury 175 stopni.

Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej okrągła końcówką lub do jednorazowego rękawa cukierniczego. Jeśli używamy rękawa to odcinamy końcówkę tak, aby otwór miał średnicę około 2-2,5 cm. Za pomocą rękawa wyciskamy ciasto i odcinamy 2-2,5cm kawałki nożyczkami. Ciasto samo uformuje się w zgrabne kuleczki.

Zeppole smażymy łącznie około 4-5 minut na rumiano z obu stron. W międzyczasie obracamy je na drugą stronę. Pączusie wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jeśli przygotujesz zeppole to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





4 komentarzy

  1. Przepyszne pączuszki, bardzo szybko sie robi bo w przeciwienstwie do drozdzowych nie trzeba czekac az wyrosna. Zeppole – polecam. Ja posypalam cukrem pudrem i czekam z pełną miską na gosci :))

    • cukiereczek

      Wyszły znakomicie 🙂 Smacznego!

  2. To są frittelle we Włoszech.Zepppole to są gniazdka z ciasta parzonego z kremem pasticciera ozdobione kandyzowana wiśnią

    • cukiereczek

      Proszę wpisać w google Zeppole i przekona się Pani, że zeppole to też malutkie pączusie, a nie tylko gniazdka z kremem 🙂

Zostaw odpowiedź