Deser z jeżynami i amaretti

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na wyśmienite ciasto ucierane z jeżynami i kruszonką. Wspomniałam wówczas, że zaskoczę Was jeszcze pysznym deserem z jeżynami. I oto jest...deser z jeżynami, jakiego jeszcze nie jedliście. Łączy w sobie smak migdałowych ciasteczek bezowych, jeżyn i kremu twarogowego aromatyzowanego limonką. Deser jest słodki, orzeźwiający, migdałowy, owocowy i lekki, a także naprawdę sycący. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki".

Deser z jeżynami i amaretti

Deser z jeżynami i amaretti

Więcej przepisów z jeżynami

Deser z jeżynami i amaretti

Deser z jeżynami i amaretti

Pyszne połączenie jeżyn z migdałowymi ciasteczkami i limonkowym kremem serkowym.

Deser z jeżynami i amaretti

Składniki (6 sztuk):

  • 150g ciasteczek amaretti,
  • KREM Z SERKIEM:
  • 500g sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
  • 90g cukru,
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 1/2 limonki,
  • MUS JEŻYNOWY:
  • 250g jeżyn,
  • 80g cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasteczka amaretii mielimy na pył. Możemy to zrobić używając maszynki do mielenia mięsa lub ciastka włożyć do torebki i rozgnieść tłuczkiem.

* Ciastka amaretti kupiłam w Lidlu w tygodniu włoskim.

Zmielone ciasteczka amaretti

Zmielone ciasteczka amaretti

MUS JEŻYNOWY: Jeżyny umieszczamy w rondelku razem z wodą i cukrem. Zagotowujemy. Gotujemy razem około 10 minut na wolnym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać. Po tym czasie jeżyny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymałam około 200g musu z jeżyn. Jeśli mus wyszedł płynny to wstawiamy go na ogień, zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w 1-2 łyżeczkach zimnej wody. Mus jeżynowy studzimy.

Przygotowanie musu jezynowego

Przygotowanie musu jezynowego

KREM Z SERKIEM: Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W misce umieszczamy ser, cukier, skórkę i sok z limonki. Mieszamy rózgą do połączenia lub mikserem na małych obrotach. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. Śmietanę dodajemy do serka i delikatnie, krótko, mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Krem jest gotowy. Aby łatwiej było wykładać krem warto przełożyć go do szprycy czy rękawa cukierniczego.

Przygotowanie kremu twarogowego

Przygotowanie kremu twarogowego

ZŁOŻENIE DESERU: Przygotowujemy 6 większych pucharków.

*Użyłam pucharków o pojemności 300ml z Ikei.

Na spodzie każdego pucharka wykładamy połowę zmielonych ciasteczek. Następnie wykładamy połowę kremu z serkiem. Kolejno wykładamy cały mus jeżynowy. Następnie wykładamy resztę ciastek i krem z serkiem. Deser dekorujemy jeżynami, amaretti, listkami mięty, cząstkami limonki. Deser odstawiamy na min 2h do lodówki. Podajemy schłodzony. Smacznego!

Deser z jeżynami i amaretti

Deser z jeżynami i amaretti

Jeśli przygotujesz deser z jeżynami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź