Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na wyśmienite ciasto ucierane z jeżynami i kruszonką. Wspomniałam wówczas, że zaskoczę Was jeszcze pysznym deserem z jeżynami. I oto jest...deser z jeżynami, jakiego jeszcze nie jedliście. Łączy w sobie smak migdałowych ciasteczek bezowych, jeżyn i kremu twarogowego aromatyzowanego limonką. Deser jest słodki, orzeźwiający, migdałowy, owocowy i lekki, a także naprawdę sycący. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki".
Więcej przepisów z jeżynami
- Ciasto z jeżynami
- Monte z kaszy manny z jeżynami
- Tarteletki z musem czekoladowym i jeżynami
- Jeżynowa manna
Pyszne połączenie jeżyn z migdałowymi ciasteczkami i limonkowym kremem serkowym.
Deser z jeżynami i amaretti
Składniki (6 sztuk):
- 150g ciasteczek amaretti,
- KREM Z SERKIEM:
- 500g sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
- 90g cukru,
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 1/2 limonki,
- MUS JEŻYNOWY:
- 250g jeżyn,
- 80g cukru,
- 2 łyżki wody,
- ewentualnie 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasteczka amaretii mielimy na pył. Możemy to zrobić używając maszynki do mielenia mięsa lub ciastka włożyć do torebki i rozgnieść tłuczkiem.
* Ciastka amaretti kupiłam w Lidlu w tygodniu włoskim.
MUS JEŻYNOWY: Jeżyny umieszczamy w rondelku razem z wodą i cukrem. Zagotowujemy. Gotujemy razem około 10 minut na wolnym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać. Po tym czasie jeżyny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymałam około 200g musu z jeżyn. Jeśli mus wyszedł płynny to wstawiamy go na ogień, zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w 1-2 łyżeczkach zimnej wody. Mus jeżynowy studzimy.
KREM Z SERKIEM: Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W misce umieszczamy ser, cukier, skórkę i sok z limonki. Mieszamy rózgą do połączenia lub mikserem na małych obrotach. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. Śmietanę dodajemy do serka i delikatnie, krótko, mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Krem jest gotowy. Aby łatwiej było wykładać krem warto przełożyć go do szprycy czy rękawa cukierniczego.
ZŁOŻENIE DESERU: Przygotowujemy 6 większych pucharków.
*Użyłam pucharków o pojemności 300ml z Ikei.
Na spodzie każdego pucharka wykładamy połowę zmielonych ciasteczek. Następnie wykładamy połowę kremu z serkiem. Kolejno wykładamy cały mus jeżynowy. Następnie wykładamy resztę ciastek i krem z serkiem. Deser dekorujemy jeżynami, amaretti, listkami mięty, cząstkami limonki. Deser odstawiamy na min 2h do lodówki. Podajemy schłodzony. Smacznego!