Śnieżny pucharek

W "Weekendowej Cukierence" pojawią się w tym tygodniu dwa desery w zimowej tonacji. Jako pierwszy, bardzo prosty, bardzo kremowy deser z galaretką. Potocznie taki deser nazywa się ptasim mleczkiem. Robi się go dosłownie chwilkę, najwięcej czasu zajmuje ubicie śmietany i dekoracja. Wspaniałe cukrowe dekoracje udało mi się kupić w Lidlu. Wiem, że trudno jest dostać niebieską galaretkę, ja użyłam firmy Wodzisław. Polecam gorąco, bo deser naprawdę rozpływa się w ustach.
Składniki:

  • 2 herbatniki,
  • 1 łyżka mielonych orzechów,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 galaretka niebieska,
  • 150ml wrzątku,
  • 350g kremówki,
  • cukier puder 1-2 łyżeczki,
  • cukrowe śnieżynki i posypka do dekoracji
Przygotowanie:
 

Masło rozpuszczamy. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy je z masłem i orzechami, dokładnie mieszamy. Masę rozkładamy do dwóch pucharków. Galaretkę rozrabiamy w 150ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Galaretka musi być zimna, ale nie stężeć jeszcze. 200g kremówki ubijamy na sztywną pianę. Następnie miksując na wolnych obrotach miksera wlewamy ciurkiem zimną galaretkę. Mieszamy do momentu połączenia składników. Masę rozlewamy do dwóch naczynek i odstawiamy do stężenia. 150g kremówki ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy nią pucharki. Pucharki ozdabiamy cukrowymi śnieżynkami. Życzę smacznego;)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij