Słodkości tylko z 3 składników

Wystarczą tylko 3 główne składniki, aby przygotować wyśmienite słodkości do kawy. Zobacz jak łatwo przygotować miniserniczki, szyszki czy kruche rogaliki.

Rogaliki

Pyszne kruche rogaliki, które przygotuję każdy! Są proste i bezproblemowe do zrobienia. A wszystkie składniki do ich przygotowania na pewno macie w domu: mąka, śmietana i masło. Można upiec je same, a można przed pieczeniem nadziać marmoladą lub nutellą. Te rogaliki to HIT, polecam!

Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

SKŁADNIKI (48 sztuk):

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,
  • 250g zimnego masła (lub margaryny),
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia,
  • Nutella lub marmolada do nadziania

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko na koło. Koło dzielimy na 12 części.

Powstanie w ten sposób 12 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia i zwijamy ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem warto rogaliki schłodzić w lodówce przez pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Rogaliki powinny się ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy je i oprószamy cukrem pudrem.

Serniczki

Przygotowanie sernika jeszcze nigdy nie było takie proste. Wystarczy zmiksować ze sobą 3 składniki i masę przełożyć do papilotek. Potrzebne będą: ser twarogowy, mleko skondensowane słodzone i jajka. Serniczki możecie zrobić bez spodu. Możecie je przygotować na spodzie ciasteczkowym z masłem albo na spód papilotki włożyć 1 ciasteczko oreo. A po upieczeniu dekorujemy je dowolnie: owoce, czekolada, bita śmietana, różne polewy i posypki 🙂

Miniserniczki trzyskładnikowe

Miniserniczki trzyskładnikowe

SKŁADNIKI (24 sztuki):

  • SPÓD:
  • 240g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 100g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 450g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 3 jajka,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Możemy je przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Dwie formy muffinkowe wykładamy papilotkami. Na spód każdej papilotki wykładamy porcję ciasteczek i uklepujemy ją. Foremki wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do miski wkładamy ser i jajka. Miksujemy je na średnich obrotach miksera przez 2 minuty. Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na wolnych obrotach miksera przez 1 minutę. Masa będzie płynna.

Masę serową rozlewamy pomiędzy papilotki. Nalewamy do ¾ wysokości. Serniczki pieczemy około 13-15 minut. Powinny być ścięte z wierzchu, mogą być lekko płynne w środku - po schłodzeniu w lodówce stężeją.

Serniczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Po wystudzeniu przekładamy je do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy im papilotki.

Serniczki podajemy same lub z owocami, frużeliną owocową, polewą czekoladową, sosem toffi, lemon curdem itp.

Szyszki

Ten deser bez pieczenia zna każdy! To smak dzieciństwa wielu z Was. Tradycyjnie przygotowany z krówek, które tutaj zastępujemy masą kajmakową. Potrzebne będą: ryż preparowany, masa kajmakowa i masło.

Szyszki z kajmakiem

Szyszki z kajmakiem

SKŁADNIKI (25 sztuk):

  • 400g masy kajmakowej,
  • 80g masła,
  • 100g ryżu preparowanego,

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka z grubym dnem przekładamy masę kajmakową i masło. Wstawiamy je na wolny ogień i podgrzewamy. Często mieszając doprowadzamy masę do zagotowania. Rondelek trzymamy chwilkę na ogniu cały czas mieszając do momentu aż kajmak dobrze połączy się z masłem. Wówczas rondelek zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Gdy masa przestygnie to łączymy ją z ryżem preparowanym i dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Po zrobieniu 2-3 kulek należy umyć dłonie i ponownie je zwilżyć, aby były wilgotne – wówczas łatwiej będzie formować kulki. Szyszki odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij