Szyszki z kajmakiem

Szyszki to przysmak z dzieciństwa, który zna chyba każdy. Tradycyjnie przygotowane są z krówek. Ale można je przygotować dużo szybciej, używając gotowej masy kajmakowej. Wystarczy tylko 3 składniki, aby stworzyć pyszny i szybki deser dla całej rodziny. Polecam i zapraszam do "Weekendowej Cukierenki"!

SKŁADNIKI (25 sztuk):

  • 400g masy kajmakowej,
  • 80g masła,
  • 100g ryżu preparowanego,

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka z grubym dnem przekładamy masę kajmakową i masło. Wstawiamy je na wolny ogień i podgrzewamy. Często mieszając doprowadzamy masę do zagotowania. Rondelek trzymamy chwilkę na ogniu cały czas mieszając do momentu aż kajmak dobrze połączy się z masłem. Wówczas rondelek zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Gdy masa przestygnie to łączymy ją z ryżem preparowanym i dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Po zrobieniu 2-3 kulek należy umyć dłonie i ponownie je zwilżyć, aby były wilgotne – wówczas łatwiej będzie formować kulki. Szyszki odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Życzę smacznego!

Szyszki z kajmakiem

Szyszki z kajmakiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź