Szyszki z kajmakiem

Szyszki to przysmak z dzieciństwa, który zna chyba każdy. Tradycyjnie przygotowane są z krówek. Ale można je przygotować dużo szybciej, używając gotowej masy kajmakowej. Wystarczy tylko 3 składniki, aby stworzyć pyszny i szybki deser dla całej rodziny. Polecam i zapraszam do "Weekendowej Cukierenki"!

SKŁADNIKI (25 sztuk):

  • 400g masy kajmakowej,
  • 80g masła,
  • 100g ryżu preparowanego,

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka z grubym dnem przekładamy masę kajmakową i masło. Wstawiamy je na wolny ogień i podgrzewamy. Często mieszając doprowadzamy masę do zagotowania. Rondelek trzymamy chwilkę na ogniu cały czas mieszając do momentu aż kajmak dobrze połączy się z masłem. Wówczas rondelek zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Gdy masa przestygnie to łączymy ją z ryżem preparowanym i dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Po zrobieniu 2-3 kulek należy umyć dłonie i ponownie je zwilżyć, aby były wilgotne – wówczas łatwiej będzie formować kulki. Szyszki odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Życzę smacznego!

Szyszki z kajmakiem

Szyszki z kajmakiem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij