Frużelina wiśniowa

Lato to czas przetworów. Zimą nie może zabraknąć u mnie domowych dżemów i owoców w syropie. Mój ulubiony dżem - truskawkowy - włożyłam do słoika miesiąc temu. A ostatnio skusiłam się na przygotowanie dżemu z wiśni, ale troszkę innego...

Frużelina to owoce w żelu. Konsystencją przypomina trochę kisiel. Jej przygotowanie to dosłownie chwilka - nie licząc drylowania wiśni 🙂 Najpierw wiśnie myjemy. Pozostawiamy je na kilka godzin, aby wyschły. Dopiero wtedy je drylujemy. Najlepiej robić to nad garnkiem, w którym będziemy ją gotowali, aby zachować sok z wiśni. Warto przed gotowaniem owoce zasypać cukrem. Podana ilość cukru jest w sam raz - wiśnie nie wychodzą za słodkie, ani za kwaśne.

Frużelina będzie wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, gofrów i lodów. Zachęcam do jej przygotowania 😉

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

SKŁADNIKI (5 słoiczków – 200ml):

  • 1 kg wydrylowanych wiśni,

  • 350g cukru,

  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej+4 łyżki zimnej wody,

  • 4 łyżeczki żelatyny+1/4 szklanki gorącej wody,

  • 4 łyżki soku z cytryny,

PRZYGOTOWANIE:

Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę. Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy ją na chwilę, aby napęczniała. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny.




Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć. Zdejmujemy je z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Gotową gorącą frużelinę rozlewamy do słoiczków. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Zostawiamy je w takiej pozycji na noc. Po tym czasie słoiki przekładamy w suche i chłodne miejsce.

Życzę smacznego 🙂

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

3 komentarzy

  1. Uwielbiam, choć zazwyczaj robię przed samym podaniem:-) Pięknie kolorystycznie się prezentuje:-)

    • cukiereczek cukiereczek

      Ze świeżych wiśni też najczęściej robię ją tuż przed podaniem, ale zimą wyciągam gotowy słoiczek 🙂

  2. też robiłam już swoje słoiczki 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij