Kruche trójkąciki przygotowane tylko z 3 składników: mąki, masła i piwa - zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny przepis kuchni polskiej czyli ciastka Piwoszki.

Ciastka te są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Ciasto jest elastyczne, przyjemnie się z nim pracuje. Dodatek piwa w wypiekach pewnie już nikogo nie dziwi. Duża popularnością na blogu cieszą się drożdżowe oponki piwne. Piwo w tym przepisie nadaje ciasteczkom niezwykłej kruchości. Czuć delikatny posmak goryczki alkoholu w ciasteczku, ale są one przyjemne w smaku. Wytrawny smak ciastek świetnie współgra ze słodką marmoladą i cukrem pudrem. Ponieważ w cieście nie ma cukru to ciastka przed podaniem obficie oprószamy cukrem pudrem.

Ciastka pozostają smaczne przez kilka dni. Trzymamy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na pewno są godne spróbowania i upieczenia. Wielkim ich plusem jest szybkość i łatwość wykonania oraz przygotowanie z łatwo dostępnych składników.

Ciastka piwoszki

Ciastka piwoszki

Składniki na ciastka piwoszki

Aby przygotować piwoszki potrzebujesz:

  • masła - o zawartości 82% tłuszczu. Powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.
  • mąki - użyj dodatkowej mąki do podsypywania ciasta podczas wałkowania.
  • piwa - świetnie w tym przepisie sprawdzi się także piwo bezalkoholowe czy cydr jabłkowy.
  • nadzienie - np. twarda marmolada, nutella, jabłko pokrojone w ósemki.

Jak przygotować ciastka piwoszki?

Przygotowanie tych kruchych ciasteczek jest niezwykle szybkie i proste. Wystarczą tylko 3 kroki:

  1. Składniki na ciastka umieść w misce i zagnieć jednolite ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Wyłóż nadzienie i zlep ciastka w trójkąty.
  3. Ciastka upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut.

Więcej przepisów na proste i szybkie ciasteczka

Ciastka piwoszki

Ciastka piwoszki

Pyszne trzyskładnikowe ciastka wywodzące się z kuchni polskiej. Ekspresowe w przygotowaniu, przyjemnie chrupiące.

Ciastka Piwoszki

Składniki (30-35 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 250g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki piwa,
  • DODATKOWO:
  • marmolada,
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę, miękkie masło i piwo umieszczamy w misce. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość 3mm. Następnie kroimy na kwadraty o boku 6cm. Na środek każdego kwadratu wykładamy 1 łyżeczkę marmolady. Składamy ciastka na pół formując trójkąty. Dokładnie zlepiamy miejsca łączeń.

Ciastka pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.

Po upieczeniu ciastka studzimy i oprószamy obficie cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciastka piwoszki to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Serdecznie polecam! Są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ☺️

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  2. Czy mozna dodać mąkę orkiszowa zamiast pszennej?

    • cukiereczek

      Jeśli chodzi o orkiszową jasną, to tak 😉

Zostaw odpowiedź