Ciasta siostry Anastazji

Siostra Anastazja zaskarbiła sobie serca Polaków. Jej ciasta zachwycają wyglądem i smakiem. Są bardzo pomysłowe, a przy tym z podstawowych składników. Jeśli szukacie ciast na większe imprezy rodzinne to postawcie na jedno z ciast s.Anastazji - sukces gwarantowany!

Jestem wielbicielką ciast siostry Anastazji i zaprezentowałam już Wam na blogu kilka przepisów tej autorki. Zobaczcie sami:

Leon

To przekładane ciasto składające się z dwóch miodowych blatów, jasnego biszkoptu, kremu budyniowego, masy jabłkowej w dwóch kolorach i polewy czekoladowej. Rodzinna porcja na dużą blaszkę, piękne kolory i warstwy, pyszny smak. Sprawdzi się także na święta.

Ciasto miodowe z jabłkami

Ciasto miodowe z jabłkami

Marysieńka

To kremowe ciasto orzechowe składające się z biszkoptu kakaowego, bezy orzechowej, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Bedzie idealne na większe imprezy rodzinne. Jest dość pracochłonne w przygotowaniu, ale proste. Przy dobrej organizacji pracy można je sprawnie przygotować w 3h.

Ciasto orzechowe Marysieńka

Ciasto orzechowe Marysieńka

Babka na oleju

To wyśmienita babka przygotowana z samych podstawowych składników: jajek, oleju, cukru i mąki, proszku do pieczenia i kakao. Idealna na Wielkanoc, a także jako ciasto na co dzień do kawy. Jest szybka i prosta do przygotowania.

Babka na oleju

Babka na oleju

Mandarynka z bitą śmietaną

To dość proste i szybkie do przygotowania ciasto z kremem i z mandarynkami z puszki. Zamiast mandarynek można wykorzystać także brzoskwinie. Mamy tutaj wilgotny "biszkopt", który zwieńczony jest kokosową czapą. Na wierzchu mamy krem śmietankowy. Zobacz moją propozycję na wyłożenie kremu, aby ciasto prezentowało się jeszcze piękniej i apetyczniej. Ten przepis pojawi się na blogu już 14 listopada, zapraszam!

Mandarynka z bitą śmietaną

Mandarynka z bitą śmietaną

Krówka bananowa

To wyśmienite ciasto bez pieczenia składające się z krakersów przełożonych bitą śmietaną, kremem budyniowym, bananami i masą kajmakową. Idealne na imprezy i niedzielę. Proste do przygotowania, może odrobinę pracochłonne.

Ciasto krówka bananowa na krakersach

Ciasto krówka bananowa na krakersach

Ciasto z makiem i bitą śmietaną

To kolorowe i kremowe przekładane ciasto biszkoptowe. Składa się z ciasta biszkoptowego przygotowanego z dużej ilości żółtek, ciasta makowego przygotowanego na białkach i kremu śmietankowego z galaretką. Używamy do jego przygotowania samych podstawowych składników. Ciasto robię się dość szybko. Pięknie się prezentuje, bardzo dobrze kroi i przechowuje.

Ciasto z makiem i bitą śmietaną

Ciasto z makiem i bitą śmietaną

Ciemny Snickers

To kremowe ciasto orzechowe składające się z biszkoptu kakaowego, bezy orzechowej, kremu żółtkowego i kajmaku. Bedzie idealne na większe imprezy rodzinne. Jest dość pracochłonne w przygotowaniu, ale proste. Przy dobrej organizacji pracy można je sprawnie przygotować w 3h.

Ciasto ciemny snickers

Ciasto ciemny snickers

Biszkopt z delicjami

To wyśmienite ciasto przekładane składające się z biszkoptu, bezy kokosowo-makowej, kremu budyniowego i delicji zatopionych w galaretce. Obłędne w smaku. Świetnie się przechowuje i kroi.

Ciasto makowo-kokosowe z kremem i delicjami

Ciasto makowo-kokosowe z kremem i delicjami

Cytrynowe ciasto z truskawkami

Przepis jest na dużą blaszkę. Jest to proste ciasto ucierane z zatopionymi truskawkami, polane cytrynowym lukrem. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Późnym latem i jesienią przygotuj je z malinami zamiast truskawek.

Ciasto cytrynowe z truskawkami

Ciasto cytrynowe z truskawkami

Keks

Chociaż keks kojarzy nam się z całkiem innym ciastem to u Siostry Anastazji jest to przekładane ciasto. Pomiędzy dwoma cienkimi blatami kruchego ciasta miodowego mamy masę jabłkową z galaretką, do której dodajemy dodatkowe pokruszone ciasto, oraz krem z kaszy manny z dodatkiem wiórek kokosowych. Całość wieńczy czekoladowa polewa. Ten przepis wkrótce pojawi się na blogu!

Keks przekładany siostry Anastazji

Keks przekładany siostry Anastazji

Kantyczka

Pod tą nazwą kryje się zwykłe, ale niezwykłe, ciasto ucierane. Przygotowujemy jasne ciasto ucierane, które dzielimy na trzy części: jedną łączymy z kakao, a drugą z makiem. Układamy warstwy ciasta w blaszce przekładając je biszkoptami i powidłami śliwkowymi. Efekt końcowy cieszy oko i podniebienie 🙂 Górę ciasta możemy dodatkowo polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Kantyczka

Kantyczka

Kremówka kokosowa

Pod tą nazwą kryje się kruche ciasto z budyniem i pyszną kokosową pierzynką na wierzchu. Idealne ciasto do kawy, herbaty, po prostu na co dzień. Jest w miarę proste i szybkie do przygotowania.

Kremówka kokosowa

Kremówka kokosowa

Ciasto z rogalikami

To kremowe ciasto kawowe składające się z jasnego biszkoptu, rogalików*, kawowego kremu budyniowego, kremu śmietankowego i polewy czekoladowej. Bedzie idealne na większe imprezy rodzinne. Jest odrobinę pracochłonne w przygotowaniu, ale dość proste. Warto upiec biszkopt wcześniej wówczas samo złożenie ciasta pójdzie bardzo sprawnie.

*Siostra Anastazja do ciasta przygotowuje własnoręcznie zrobione kruche rogaliki. Ja proponuje użycie gotowych rogalików 7days mini. Dzięki ich zastosowaniu ciasto jest dużo szybsze w przygotowaniu.

Ciasto z rogalikami 7days

Ciasto z rogalikami 7days

Makowiec w cieście cytrynowym

To pyszny makowiec na cieście ucieranym z dodatkiem świeżo startej skórki z cytryny. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a to za sprawą ubitych białek. Masa makowa przygotowana jest z maku mielonego więc nie ma potrzeby wcześniejszego moczenia oraz mielenia maku. Siostra Anastazja proponuje, by polać go dodatkowo polewą czekoladową.

Makowiec w cieście cytrynowym

Makowiec w cieście cytrynowym

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to jeden z najbardziej znanych i popularnych serników. Tradycyjnie pieczony jest bez spodu. Do jego przygotowania używamy zmielonego twarogu, masła i dużej ilości jajek. To dzięki takiemu doborowi składników sernik ma delikatny  i aksamitny smak. Będzie idealny na większe spotkania rodzinne. Jest prosty i szybki do przygotowania.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Makowiec śnieżny

To pyszny i kremowy makowiec przygotowany na spodzie biszkoptowym, z gotowaną masą makową, z bitą śmietaną, z kremem kajmakowym, herbatnikami i polewą. Piękne, pyszne, delikatne warstwowe ciasto. Smakuje wszystkim bez wyjątku.

* W oryginalnym przepisie znajdziesz krem orzechowy. Zamieniłam go na szybszy i smaczniejszy krem kajmakowy. Do ciasta dołożyłam także warstwę herbatników.

Makowiec śnieżny z kajmakiem

Makowiec śnieżny z kajmakiem

Wesoły słonecznik

To kremowe ciasto składające się z puszystego biszkoptu, kremu maślano-kajmakowego z prażonym słonecznikiem i herbatników oblanych polewą. Ciasto jest absolutnie przepyszne! Fani karmelowych smaków na pewno będą nim zachwyceni. Idealne na święta i większe uroczystości. A przy tym dość szybkie do przygotowania.

Ciasto wesoły słonecznik

Ciasto wesoły słonecznik

Cappuccino z kokosem

To kremowe ciasto kokosowe  składające się z biszkoptu kakaowego, bezy kokosowej. kremu budyniowego z dodatkiem kawy cappuccino i polewy czekoladowej. Bedzie idealne na większe imprezy rodzinne. Przy dobrej organizacji pracy można je sprawnie przygotować w 3h.

Ciasto cappuccino z kokosem

Ciasto cappuccino z kokosem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź