Siostra Anastazja zaskarbiła sobie serca Polaków. Jej ciasta zachwycają wyglądem i smakiem. Są bardzo pomysłowe, a przy tym z podstawowych składników. Jeśli szukacie ciast na większe imprezy rodzinne to postawcie na jedno z ciast s.Anastazji - sukces gwarantowany!
Jestem wielbicielką ciast siostry Anastazji i zaprezentowałam już Wam na blogu kilka przepisów tej autorki. Zobaczcie sami:
Leon
To przekładane ciasto składające się z dwóch miodowych blatów, jasnego biszkoptu, kremu budyniowego, masy jabłkowej w dwóch kolorach i polewy czekoladowej. Rodzinna porcja na dużą blaszkę, piękne kolory i warstwy, pyszny smak. Sprawdzi się także na święta.
Marysieńka
To kremowe ciasto orzechowe składające się z biszkoptu kakaowego, bezy orzechowej, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Bedzie idealne na większe imprezy rodzinne. Jest dość pracochłonne w przygotowaniu, ale proste. Przy dobrej organizacji pracy można je sprawnie przygotować w 3h.
Babka na oleju
To wyśmienita babka przygotowana z samych podstawowych składników: jajek, oleju, cukru i mąki, proszku do pieczenia i kakao. Idealna na Wielkanoc, a także jako ciasto na co dzień do kawy. Jest szybka i prosta do przygotowania.
Mandarynka z bitą śmietaną
To dość proste i szybkie do przygotowania ciasto z kremem i z mandarynkami z puszki. Zamiast mandarynek można wykorzystać także brzoskwinie. Mamy tutaj wilgotny "biszkopt", który zwieńczony jest kokosową czapą. Na wierzchu mamy krem śmietankowy. Zobacz moją propozycję na wyłożenie kremu, aby ciasto prezentowało się jeszcze piękniej i apetyczniej.
Krówka bananowa
To wyśmienite ciasto bez pieczenia składające się z krakersów przełożonych bitą śmietaną, kremem budyniowym, bananami i masą kajmakową. Idealne na imprezy i niedzielę. Proste do przygotowania, może odrobinę pracochłonne.
Ciasto z makiem i bitą śmietaną
To kolorowe i kremowe przekładane ciasto biszkoptowe. Składa się z ciasta biszkoptowego przygotowanego z dużej ilości żółtek, ciasta makowego przygotowanego na białkach i kremu śmietankowego z galaretką. Używamy do jego przygotowania samych podstawowych składników. Ciasto robię się dość szybko. Pięknie się prezentuje, bardzo dobrze kroi i przechowuje.
Ciemny Snickers
To kremowe ciasto orzechowe składające się z biszkoptu kakaowego, bezy orzechowej, kremu żółtkowego i kajmaku. Bedzie idealne na większe imprezy rodzinne. Jest dość pracochłonne w przygotowaniu, ale proste. Przy dobrej organizacji pracy można je sprawnie przygotować w 3h.
Biszkopt z delicjami
To wyśmienite ciasto przekładane składające się z biszkoptu, bezy kokosowo-makowej, kremu budyniowego i delicji zatopionych w galaretce. Obłędne w smaku. Świetnie się przechowuje i kroi.
Cytrynowe ciasto z truskawkami
Przepis jest na dużą blaszkę. Jest to proste ciasto ucierane z zatopionymi truskawkami, polane cytrynowym lukrem. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Późnym latem i jesienią przygotuj je z malinami zamiast truskawek.
Ciasto "Uśmiech Dnia"
To kolorowe, piankowe przekładane ciasto biszkoptowe. Składa się z ciasta biszkoptowego w dwóch kolorach i kremu śmietankowego z galaretką wzbogaconego o dodatek mandarynek z puszki. Używamy do jego przygotowania samych podstawowych składników. Ciasto robię się dość szybko. Pięknie się prezentuje, bardzo dobrze kroi i przechowuje.
Keks
Chociaż keks kojarzy nam się z całkiem innym ciastem to u Siostry Anastazji jest to przekładane ciasto. Pomiędzy dwoma cienkimi blatami kruchego ciasta miodowego mamy masę jabłkową z galaretką, do której dodajemy dodatkowe pokruszone ciasto, oraz krem z kaszy manny z dodatkiem wiórek kokosowych. Całość wieńczy czekoladowa polewa.
Kantyczka
Pod tą nazwą kryje się zwykłe, ale niezwykłe, ciasto ucierane. Przygotowujemy jasne ciasto ucierane, które dzielimy na trzy części: jedną łączymy z kakao, a drugą z makiem. Układamy warstwy ciasta w blaszce przekładając je biszkoptami i powidłami śliwkowymi. Efekt końcowy cieszy oko i podniebienie 🙂 Górę ciasta możemy dodatkowo polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Kremówka kokosowa
Pod tą nazwą kryje się kruche ciasto z budyniem i pyszną kokosową pierzynką na wierzchu. Idealne ciasto do kawy, herbaty, po prostu na co dzień. Jest w miarę proste i szybkie do przygotowania.
Ciasto z rogalikami
To kremowe ciasto kawowe składające się z jasnego biszkoptu, rogalików*, kawowego kremu budyniowego, kremu śmietankowego i polewy czekoladowej. Bedzie idealne na większe imprezy rodzinne. Jest odrobinę pracochłonne w przygotowaniu, ale dość proste. Warto upiec biszkopt wcześniej wówczas samo złożenie ciasta pójdzie bardzo sprawnie.
*Siostra Anastazja do ciasta przygotowuje własnoręcznie zrobione kruche rogaliki. Ja proponuje użycie gotowych rogalików 7days mini. Dzięki ich zastosowaniu ciasto jest dużo szybsze w przygotowaniu.
Makowiec w cieście cytrynowym
To pyszny makowiec na cieście ucieranym z dodatkiem świeżo startej skórki z cytryny. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a to za sprawą ubitych białek. Masa makowa przygotowana jest z maku mielonego więc nie ma potrzeby wcześniejszego moczenia oraz mielenia maku. Siostra Anastazja proponuje, by polać go dodatkowo polewą czekoladową.
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to jeden z najbardziej znanych i popularnych serników. Tradycyjnie pieczony jest bez spodu. Do jego przygotowania używamy zmielonego twarogu, masła i dużej ilości jajek. To dzięki takiemu doborowi składników sernik ma delikatny i aksamitny smak. Będzie idealny na większe spotkania rodzinne. Jest prosty i szybki do przygotowania.
Makowiec śnieżny
To pyszny i kremowy makowiec przygotowany na spodzie biszkoptowym, z gotowaną masą makową, z bitą śmietaną, z kremem kajmakowym, herbatnikami i polewą. Piękne, pyszne, delikatne warstwowe ciasto. Smakuje wszystkim bez wyjątku.
* W oryginalnym przepisie znajdziesz krem orzechowy. Zamieniłam go na szybszy i smaczniejszy krem kajmakowy. Do ciasta dołożyłam także warstwę herbatników.
Wesoły słonecznik
To kremowe ciasto składające się z puszystego biszkoptu, kremu maślano-kajmakowego z prażonym słonecznikiem i herbatników oblanych polewą. Ciasto jest absolutnie przepyszne! Fani karmelowych smaków na pewno będą nim zachwyceni. Idealne na święta i większe uroczystości. A przy tym dość szybkie do przygotowania.
Cappuccino z kokosem
To kremowe ciasto kokosowe składające się z biszkoptu kakaowego, bezy kokosowej. kremu budyniowego z dodatkiem kawy cappuccino i polewy czekoladowej. Bedzie idealne na większe imprezy rodzinne. Przy dobrej organizacji pracy można je sprawnie przygotować w 3h.