Wystarczą tylko 3 główne składniki, aby przygotować wyśmienite słodkości do kawy. Zobacz jak łatwo przygotować miniserniczki, szyszki, kruche rogaliki czy kokosowy pudding chia.
Kruche rogaliki
Pyszne kruche rogaliki, które przygotuję każdy! Są proste i bezproblemowe do zrobienia. A wszystkie składniki do ich przygotowania na pewno macie w domu: mąka, śmietana i masło. Można upiec je same, a można przed pieczeniem nadziać marmoladą lub nutellą. Te rogaliki to HIT, polecam!
SKŁADNIKI (48 sztuk):
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,
- 250g zimnego masła (lub margaryny),
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia,
- Nutella lub marmolada do nadziania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko na koło. Koło dzielimy na 12 części.
Powstanie w ten sposób 12 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia i zwijamy ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem warto rogaliki schłodzić w lodówce przez pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Rogaliki powinny się ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy je i oprószamy cukrem pudrem.
Ciastka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi
Pyszne ciasteczka, które nie wymagają pieczenia! Są proste i szybkie do przygotowania. A potrzebne będą: czekolada, płatki kukurydziane i masło orzechowe. Zmieniaj smak czekolady, aby uzyskać inny smak ciastek. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI (5 sztuk):
- 100g czekolady białej lub mlecznej,
- 70g masła orzechowego naturalnego,
- 1 szklanka płatków kukurydzianych corn flakes (45g)
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
W misce umieszczamy połamaną czekoladę i masło orzechowe. Rozpuszczamy je razem w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Dodajemy płatki kukurydziane i mieszamy dokładnie do połączenia. Płatki powinny się dokładnie pokryć masą czekoladowo-orzechową. Na papierze do pieczenia formujemy okrągłe ciastka za pomocą łyżki.
Ciastka wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, aby czekolada stwardniała. Smacznego!
Piwoszki
Mąka, masło i piwo - tylko tyle potrzeba, by przygotować pyszne ciastka wywodzące się z kuchni polskiej czyli Piwoszki. Jako nadzienie dajemy marmoladę, jabłka, a nawet nutellę. Niezwykle kruche, bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu. Ciasto zagnieciemy w 5 minut, następnie rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty, nakładamy nadzienie i zlepiamy. Reszta to już tylko pieczenie.
SKŁADNIKI (30-35 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 250g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki piwa,
- DODATKOWO:
- marmolada,
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, miękkie masło i piwo umieszczamy w misce. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość 3mm. Następnie kroimy na kwadraty o boku 6cm. Na środek każdego kwadratu wykładamy 1 łyżeczkę marmolady. Składamy ciastka na pół formując trójkąty. Dokładnie zlepiamy miejsca łączeń.
Ciastka pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu ciastka studzimy i oprószamy obficie cukrem pudrem.
Rogaliki francuskie
Warto mieć w lodówce płat ciasta francuskiego, aby szybko przygotować deser dla niespodziewanych gości. Francuskie rogaliki są przepyszne, a robi się je ekspresowo. Wystarczy ciasto rozwałkować, podzielić na trójkąty, posmarować nutellą, zwinąć i upiec. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z nutellą to prawdziwa gratka dla łasuchów.
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- 1 płat ciasta francuskiego (około 320g),
- Nutella,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania rogalików
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, góra-dół.
Na stolnicę oprószoną mąką rozwijamy płat ciasta francuskiego. Płat kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa takie same prostokąty. Każdy z prostokątów kroimy na trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta układamy porcję nutelli. Trójkąt zwijamy począwszy od podstawy ku wierzchołkowi tworząc kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy łączeniem do dołu, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch rogalików. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.
Serniczki
Przygotowanie sernika jeszcze nigdy nie było takie proste. Wystarczy zmiksować ze sobą 3 składniki i masę przełożyć do papilotek. Potrzebne będą: ser twarogowy, mleko skondensowane słodzone i jajka. Serniczki możecie zrobić bez spodu. Możecie je przygotować na spodzie ciasteczkowym z masłem albo na spód papilotki włożyć 1 ciasteczko oreo. A po upieczeniu dekorujemy je dowolnie: owoce, czekolada, bita śmietana, różne polewy i posypki 🙂
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- SPÓD:
- 240g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 100g masła,
- MASA SEROWA:
- 450g sera trzykrotnie zmielonego,
- 400g mleka skondensowanego słodzonego,
- 3 jajka,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Możemy je przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Dwie formy muffinkowe wykładamy papilotkami. Na spód każdej papilotki wykładamy porcję ciasteczek i uklepujemy ją. Foremki wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do miski wkładamy ser i jajka. Miksujemy je na średnich obrotach miksera przez 2 minuty. Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na wolnych obrotach miksera przez 1 minutę. Masa będzie płynna.
Masę serową rozlewamy pomiędzy papilotki. Nalewamy do ¾ wysokości. Serniczki pieczemy około 13-15 minut. Powinny być ścięte z wierzchu, mogą być lekko płynne w środku - po schłodzeniu w lodówce stężeją.
Serniczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Po wystudzeniu przekładamy je do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy im papilotki.
Serniczki podajemy same lub z owocami, frużeliną owocową, polewą czekoladową, sosem toffi, lemon curdem itp.
Ciasteczka serowe
Pyszne kruche ciastka, które łączą w sobie smak ciasta kruchego i francuskiego! Są proste do zrobienia. Do ich przygotowania potrzebne będą: mąka, serek kremowy i masło. Jako nadzienie można wykorzystać jabłka, marmoladę lub nutellę.
SKŁADNIKI (25-30 sztuk):
- 100g masła,
- 100g serka śmietankowego typu philadelphia,
- 150g mąki pszennej (około 1 szklanki),
- DODATKOWO:
- Marmolada,
- białko
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło i serek śmietankowy. Siekamy razem nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, termoobieg.
Z ciastem przenosimy się na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość 3mm. Następnie kroimy na kwadraty o boku 6cm. Na środek każdego kwadratu wykładamy 1 łyżeczkę marmolady. Zakładamy na siebie dwa boki kwadratu i palcem zamoczonym w białku zlepiamy ze sobą. Starajmy się zlepić dokładnie, aby ciastko nie otworzyło się podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy około 15-17 minut. Powinny być zarumienione z wierzchu. Życzę smacznego!
Szyszki
Ten deser bez pieczenia zna każdy! To smak dzieciństwa wielu z Was. Tradycyjnie przygotowany z krówek, które tutaj zastępujemy masą kajmakową. Potrzebne będą: ryż preparowany, masa kajmakowa i masło.
SKŁADNIKI (25 sztuk):
- 400g masy kajmakowej,
- 80g masła,
- 100g ryżu preparowanego,
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka z grubym dnem przekładamy masę kajmakową i masło. Wstawiamy je na wolny ogień i podgrzewamy. Często mieszając doprowadzamy masę do zagotowania. Rondelek trzymamy chwilkę na ogniu cały czas mieszając do momentu aż kajmak dobrze połączy się z masłem. Wówczas rondelek zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Gdy masa przestygnie to łączymy ją z ryżem preparowanym i dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Po zrobieniu 2-3 kulek należy umyć dłonie i ponownie je zwilżyć, aby były wilgotne – wówczas łatwiej będzie formować kulki. Szyszki odkładamy do lodówki do schłodzenia.
KOKOSOWY PUDDINCH CHIA
Kokos i mango - te smaki pasują do siebie idealnie! Połączyłam je w pysznym i zdrowym deserze. Potrzebujemy do jego przygotowania: nasiona chia, mleczko kokosowe oraz świeże mango.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 45g nasion chia,
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
- 1 mango
PRZYGOTOWANIE:
Mango obieramy ze skórki, obkrawamy miąższ, usuwamy pestkę. Miąższ blendujemy na gładki mus.
Mleczko kokosowe przekładamy do miseczki. Jeśli jest rozwarstwione to lekko je podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Odstawiamy je na godzinę, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.
Po napęcznieniu pudding rozkładamy do czterech szklanek. Na wierzch wykładamy mus z mango.