Łosoś cytrynowy

Łososia podajemy zazwyczaj z ryżem i brokułem z wody. To nasz ulubiony obiad na piątek. Łosoś cytrynowy jest soczysty i aromatyczny. Jego przygotowanie, łącznie z pieczeniem, zajmie Wam góra 25 minut. W tym samym czasie możecie ugotować ryż oraz brokuła i szybki obiad gotowy 😉

Łosoś cytrynowy

Łosoś cytrynowy

SKŁADNIKI:

  • 4 porcje fileta z łososia (4 x 125g),
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżki musztardy Dijon,
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Szczypta pieprzu,
  • 4 plasterki cytryny,

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy ze sobą składniki marynaty.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Porcje łososia smarujemy równomiernie marynatą. Na wierzchu każdej porcji układamy plasterek cytryny.

 Łososia pieczemy około 12-15 minut.

Życzę smacznego 🙂

Łosoś cytrynowy

Łosoś cytrynowy





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź