Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Po słodkiej wersji naleśników pełnoziarnistych przyszła pora na farsz wytrawny. Pyszne i sycące nadzienie pieczarkowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to petarda! Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Takim farszem możecie nadziać także zwykłe pszenne naleśniki. Samo nadzienie można przygotować dużo wcześniej. Można też nadziać naleśniki i schować je do lodówki, a przed podaniem tylko podgrzać. Farsz jest prosty i szybki do przygotowania.

Naleśniki możemy dodatkowo podać z brokułami z wody lub ulubionym sosem np. czosnkowym. Świetnym dodatkiem będzie również sałata z sosem. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, danie obiadowe czy lunch.

Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

  • NALEŚNIKI (8-10 sztuk):
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • 1 i ¼ szklanki mleka,
  • 1 i ¼ szklanki wody,
  • Olej do smażenia,
  • NADZIENIE:
  • 300g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 160g pomidorów suszonych (odsączonych z oleju),
  • 200g świeżego szpinaku,
  • 80g żółtego sera,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • masło do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

Farszem nadziałam 7-8 naleśników, a resztę podałam z dżemem.

NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w plasterki. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.

Na suchą patelnie wkładamy szpinak. Podgrzewamy go chwilkę aż do zwiędnięcia. Następnie szpinak wyjmujemy na deskę, a gdy ostygnie to siekamy go z grubsza.

Następnie na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Kolejno dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem do momentu aż cała woda z pieczarek odparuję. Wówczas dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy razem jeszcze 1 minutę. Patelnię zdejmujemy z ognia. Zawartość patelni studzimy, a następnie dodajemy szpinak i żółty ser. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.

Farszem nadziewamy naleśniki. Naleśniki składamy w koperty. Następnie podgrzewamy je na suchej patelni lub obsmażamy na rumiano na maśle.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Naleśniki proponuję podać na śniadanie lub obiad.

Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

2 komentarzy

  1. Przepychota ? wyszły idealnie super przepis ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij