Sałatka z buraka, na którą przepis dziś Ci pokazuje, to pełnowartościowy posiłek. Taką sałatkę możesz z powodzeniem zabrać do pracy. Pamiętaj tylko, aby sosem polać wszystkie składniki tuż przed jedzeniem.
Sałatka jest prościutka i szybka do przygotowania. Dużym uproszczeniem jest użycie gotowych gotowanych buraków, które z łatwością kupicie w sklepach. Aby była jeszcze szybsza - użyj kuskusu. Dzięki dodatkowi kaszy mamy w sałatce wszystko czego trzeba: węglowodany, białko i tłuszcze.
Gdyby pominąć miód w sosie to raz na jakiś czas taką sałatką mogą też zjeść osoby z cukrzycą. Gotowany burak ma średni indeks glikemiczny więc trzeba dobrać ilość gramów buraka, przy której nie będzie wyrzutu cukru.
Więcej przepisów na sałatki
- Sałatka makaronowa z cieciorką
- Satay z kurczakiem
- Sałatka z prosciutto, melonem i burratą
- Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z burakiem i fetą
Pyszna i zdrowa sałatka. Idealna na lunch do pracy.
Sałatka z burakiem i fetą
Składniki (1 porcja):
- 25g rukoli,
- 1 ugotowany burak,
- 45g sera feta,
- 10g pestek dyni lub ziaren słonecznika,
- 40g kaszy bulgur (lub jaglanej, kuskusu),
- SOS:
- 10g oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i pieprz

Sałatka z burakiem i fetą - składniki
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Buraka kroimy w kostkę. Ser feta kruszymy lub kroimy w kostkę. Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Na talerz wykładamy: sałatę, kaszę, buraka, fetę i ziarna. Przed jedzeniem polewamy sosem. Smacznego!

Sałatka z burakiem i fetą