Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso jest soczysty, słodki i pikantny, chrupiący. Jego znakiem rozpoznawczym jest gęsty sos, który oblepia smażone kąski z kurczaka. Jest to potrawa chińsko-amerykańska składająca się z chrupiących, panierowanych kawałków kurczaka w pikantnym sosie. Najczęściej podawany jest z ryżem i gotowanymi brokułami.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy mięsa z udek kurczaka. Całe szczęście takie gotowe mięso możemy już kupić w sklepach i jedynym naszym zadaniem jest pokrojenie go w kostkę. Następnie oprószamy je przyprawami, panierujemy w mące ziemniaczanej i smażymy na rumiano. W czasie, gdy mięso się smaży, możemy gotować ryż i brokuła. Sos składa się zaledwie z kilku składników, które wystarczy wymieszać w miseczce. Sos wlewamy do podsmażonego mięsa, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Obiad podano 🙂

Więcej przepisów z kuchni chińskiej i amerykańskiej

Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso

Połączenie kuchni chińskiej i amerykańskiej - soczyste kąski kurczaka oblepione słodko-pikantnym sosem, podane tradycyjnie z ryżem i brokułem.

Kurczak generała Tso

Składniki (4 porcje):

  • 500g mięsa z udek kurczaka,
  • około 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej do panierowania,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • SOS:
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 8 łyżek wody,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół papryczki chili,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • DO PODANIA:
  • 200g ryżu,
  • 1 brokuł,
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Mięso z udek kurczaka kroimy w małą kostkę. Na patelnię wlewamy około 2 cm oleju i rozgrzewamy go do smażenia. Pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy w niej pokrojone kąski kurczaka. Nadmiar mąki strzepujemy.

Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso

Mięso kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na dużym ogniu na rumiano z każdej strony obracając je podczas smażenia kilka razy. Smażenie zajmie około 8 minut. W tym czasie składniki sosu umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą do połączenia.

Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso

Gdy mięso będzie prawie gotowe to dodajemy pokrojoną papryczkę chili i smażymy 30 sekund. Odlewamy większość tłuszczu z patelni, pozostawiamy tylko około 2 łyżek. Na patelnię wlewamy sos. Mieszamy dokładnie, aby kąski z kurczaka oblepiły się sosem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Podajemy od razu z dodatkiem ryżu i ugotowanych różyczek brokuła, posypane szczypiorkiem. Smacznego!

Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso

Inspiracja

Jeśli przygotujesz kurczaka generała Tso to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Słodko – ostro – kwaśny. Wygląda świetnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo polecam! 🙂

Zostaw odpowiedź