Sam pieczony pstrąg smakuje znakomicie. Ale podany z pieczonymi ziemniaczkami i brokułem to już niebo w gębie 😉 Pstrąg pieczony to pyszne i zdrowe danie z piekarnika. Ryba wychodzi idealnie miękka i soczysta. Pieczemy go krótko, tylko 15 minut, w wysokiej temperaturze (bo w 250 stopniach). Przygotowanie całego dania jest dość pracochłonne, ale można je rozłożyć w czasie. Otrzymujemy dwie duże lub cztery mniejsze porcje. Takiego pstrąga warto przygotować na spotkanie z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI (2 duże porcje):
- PSTRĄG:
- 2 pstrągi tęczowe (łącznie około 600g),
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta rozmarynu,
- 1 łyżka oliwy,
- 50g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 plastry cytryny,
- 2 nieobrane ząbki czosnku,
- Kilka gałązek natki pietruszki,
- ZIEMNIAKI:
- 1kg ziemniaków,
- 2-3 łyżki oliwy,
- Sól,
- Pieprz,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki tymianku,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- Szczypta chili,
- BROKUŁ:
- 1 brokuł,
- Sól,
- Pieprz,
- 1 łyżka oliwy,
PRZYGOTOWANIE:
BROKUŁ: Brokuł dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Dodajemy brokuły. Gotujemy 2-3 minuty. Następnie brokuły przekładamy do zimnej wody. Po kilku minutach brokuły wyjmujemy i pozostawiamy do osuszenia. Następnie oprószamy go solą i pieprzem i polewamy równomiernie oliwą.
PSTRĄG: Pstrągi dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie robimy kilka skośnych nacięć z jednej strony ryby. Ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy je solą i pieprzem w środku i na wierzchu. Wierzch posypujemy szczyptą rozmarynu i nacieramy 1 łyżką oliwy. Do środka każdej ryby wkładamy po 1 plasterku cytryny przeciętym na pół, kilka gałązek natki pietruszki oraz 1 nieobranym ząbku czosnku.
Masło rozpuszczamy. Mieszamy je z posiekaną natką pietruszki o przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy.
ZIEMNIAKI: Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je w łódeczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy ziemniaki. Gotujemy je 8 minut. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Po tym czasie ziemniaki umieszczamy w misce. Polewamy je oliwą i dodajemy wszystkie przyprawy. Ziemniaki mieszamy dokładnie tak, aby każdy ziemniak był pokryty przyprawami.
PRZYGOTOWANIE DANIA: Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (góra-dół). Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy równomiernie ziemniaki. Pieczemy je 15-20 minut.
Następnie blaszkę z ziemniakami wyjmujemy. Temperaturę zwiększamy do 250 stopni. Ziemniaki rozsuwamy i układamy pstrągi i brokuły. Pstrągi polewamy masełkiem z czosnkiem i natką. Zostawiamy odrobinę masełka do serwowania. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Życzę smacznego 🙂
Wyszło super ?
Karolina bardzo mi miło 🙂
Super szybki obiad!
Dziękuję 😉