Puree z dyni

Dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na dyniowe puree. Najlepsze puree otrzymamy z dyni odmiany hokkaido. Po upieczeniu dyni hokkaido otrzymamy od razu gęste, „suche” puree. Ma ona wyraźny smak i kolor, nie zawiera aż tyle wody co inne dynie. Kiedyś piekłam dynię zwyczajną, ale niestety po upieczeniu zawierała jeszcze mnóstwo wody i nie miała tak intensywnego koloru. Dynia hokkaido wypada w tym porównaniu o wiele lepiej 😉

Puree z dyni robię na 2 sposoby - to zależy ile mam czasu. Czasem dynię obieram przed pieczeniem, a czasem nie. Ma to swoje plusy i minusy. Obraną dynię po upieczeniu wystarczy zmiksować i puree gotowe. Niestety, z jej obieraniem schodzi troszkę czasu, bo dynia ta ma twardą skórkę. Natomiast po upieczeniu nieobranej dyni należy uważać, aby nie zeskrobać skórki razem z miąższem, która po upieczeniu staje się sucha i skóra.

Puree z dyni

Puree z dyni

SKŁADNIKI:

  • Dynia hokkaido,
  • Naczynie żaroodporne lub blaszka,
  • Folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:

Dynie przed użyciem można dokładnie wyszorować, bo skórka jest nam niepotrzebna, ale można ją wykorzystać do innych celów.

I SPOSÓB: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy ją na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy dynię z piekarnika, czekamy aż ostygnie. Następnie odciskamy powstały podczas pieczenia sok i zostawiamy miąższ. Miąższ miksujemy blenderem na gładką masę.

II SPOSÓB: Z dyni usuwamy pestki i kroimy ją na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy. Zdejmujemy folię i łyżką wybieramy miąższ. Należy wówczas uważać, aby nie zeskrobać skórki razem z miąższem. Skórka po tak długim czasie pieczenia będzie sucha i krucha. Miąższ miksujemy blenderem na gładką masę.

Puree z dyni przechowujemy do 7 dni, pod przykryciem.

Puree z dyni możemy mrozić. Po rozmrożeniu warto odcisnąć je z nadmiaru wody np. przez gazę.

Puree z dyni

Puree z dyni

Puree z dyni możemy wykorzystać do różnych potraw: wypieków, klusek, placków. Poniżej podaję Wam zestawienie przepisów, do których wykorzystałam puree z dyni:

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij