Leniwe kluski dyniowe

Kluseczki leniwe - któż za nimi nie przepada? Zapraszam na jesienną wersję leniwych klusek - z dodatkiem dyniowego puree. Sama dynia, która jest dość neutralna w smaku, niewiele zmienia smak tych kluseczek. Dzięki jej dodatkowi kluseczki zyskują przepięknego, słonecznego koloru. U mnie kluseczki podane są z dodatkiem bułki tartej, a u Was? 🙂

Leniwe kluski dyniowe

Leniwe kluski dyniowe

SKŁADNIKI:

  • 250g twarogu półtłustego,
  • ¾ szklanki puree z dyni,
  • 1 jajko,
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • Do podania: zrumieniona na maśle bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg rozgniatamy widelcem przez kilka minut aż stanie się kremowy. Dodajemy do niego jajko i puree z dyni, dokładnie mieszamy aż do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli i stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Przenosimy się z ciastem na stolnicę i wyrabiamy je. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki i nożem odcinamy kluski. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i gotuj kluski około 2 minut od wypłynięcia. Podajemy je no. Ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu.
  • Kluseczki możesz podać polane śmietanką i posypane cynamonem.
Leniwe kluski dyniowe

Leniwe kluski dyniowe

Leniwe kluski dyniowe

Leniwe kluski dyniowe

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij